За много години! 🙂

Започваме новата година с темата, която повечето родители мразят, а именно, разговорът за птичките, пчеличките и… предпазването. Не само от нежелана бременност, но и от половопредаваните болести, за които си говорихме предния път. Постарахме се са адресираме в епизода не само различните видове контрацепция, как работят, но и също така да хвърлим поне малко светлина по темата защо контрацепцията и достъпът до контрацепция са важни за всеки, независимо от пол, идентичност и сексуална ориентация. Разбира се, темата е безкрайна – със сигурност има поле за бъдещи дискусии. Епизодът можете да чуете в SoundCloud или Spotify, а транскрипцията на епизода, за който благодарим на Говорен ефект като натиснете бутона

АМИРА: Здравейте, вие сте с – О, да! – подкастът, в който говорим за секс, удоволствие и сексуално образование. Днес сте с мен Амира и с Енея.

ЕНЕЯ: Здрасти.

А: И ще си говорим за контрацепция. Това ни е първият епизод за 2021г. и тъй като всички имаме високи очаквания за новата година и…

Е: О, да!

А: И най-вече тези който сме single [без партньори], Енея, и сме поне три пъти по-horny [по-разгонени] от обичайното, мисля че е добра идея да започнем с един епизод, като напомняне, приятелско напомняне за контрацепцията и всички начини да се предпазим от нежелана бременност. Днес ще си говорим за различните методи за контрацепция, за какво друго се използва тя, освен за предпазване от бременност и какъв е нашият личен опит с тези средства.

Е: Мда, мерси Ами. Ами контрацепцията е досадна, неприятна, обичайна и доста дежурна част от живота на всеки от нас. Независимо от пол, от сексуална ориентация или сексуален статус в момента. Иска ми се да спомена, че един от най-старите календари които съществуват, които сме намерили археологически, е такъв който отброява 28 дни. Спекула е, но все пак се смята че е възможно да е първия календар създаден от жена с цел контрацепция. Защото това е класическия метод за предпазване от нежелана бременност при липса на други алтернативи.

А: Броене на дните, да. Права си, Енея – контрацепцията е освен това за всеки, както ти каза, без значение от пол. Някои не-бинарни хора, транс мъже също, които имат възможност, физическата възможност да забременеят, използват контрацепции като противозачатъчното хапче или спирала, за които ще говорим по-късно. И като цяло е факт, че не само жени са способни да забременеят, но в този епизод все пак споделяме нашия личен опит като цис жени.

И за това ще те попитам: какъв беше твоят първи сблъсък с контрацепцията, на колко години беше когато получи тази информация?

Е: Разговорът за птичките и пчеличките при теб имаше ли го? Защото при мен вече бях попаднала на книгите по темите и ги бях прочела. Нямах някакви реални въпроси, до голяма степен самата техника и самата концепция на секса ми беше що-годе ясна. Смисъл че какво значи забременяване и така нататък, по-скоро ми се губеха много повече неща от механиката и до голяма степен основно, защото първите ми сблъсъци със секса като такъв беше много повече чрез комуникация с други деца или въртящите се списания и вестници и прочее – такива попаднали от по-големи братя и сестри и така нататък.

Основно вече когато бях и имах желание да бъда сексуално активна просто консултацията с гинеколог ми беше най-полезна. Наистина при мен от самото начало бях на контрацепция, на хапчета и си дадох сметка, че е възможно тя да не е за всеки, да не работи за всеки. Реално най-добрата опция е да си направите изследвания.

За съжаление в България това, все още не е практика. Моят първи сблъсък с контрацепцията основно бяха презервативи и хапче. И в някои затворени и моногамни връзки, дългогодишни такива с редовни тестове – само на хапче. При теб как беше?

А: Хареса ми че не са те плашили с някакви хорър истории за бременност и как сперма ако попадне в полезрението ти може да забременееш.

Е: Ами не, всъщност имах късмет че доста отрано, тоест бях ги чувала тези хипотези и тези идеи и се въртяха сред съучениците ми, но на мен ми се виждаше доста нереалистично и нереално. Логиката ми беше, то по тази логика половината от вас трябваше да сте бременни.

А: Уау, shady [съмнително], окей. При мен в тинейджърските ми години разчитах главно на презервативи, което идваше с много стискане на палци и отношението „каквото стане“, плюс после безсънни нощи и търчане до аптеката за тестове за бременност.

Деца, не правете като мен. Грешки стават дори с идеално ползване на презерватив, това е абсолютно доказано. Та си беше малко хазарт за мен в началото. Няколко пъти съм прибягвала и към хапчета за спешна контрацепция, след секс. Просто, за да съм 100% сигурна, че няма да има изненади.

Е: О да, и аз.

А: Доста е неприятно да ходиш до аптеката и да си искаш, особено като си някакъв тийн, неосъзнат ха-ха. Неприятното на тези хапчета за мен беше, че ти променят цикъла за следващия месец и или не знаеш кога да го очакваш, или пък е някакъв дето трае три седмици. Другият негатив е, че са сравнително скъпи или, или поне бяха преди десетина години. Сега специално за този епизод проверих че струват трийсет лева, което сега не ми се струва висока цифра, но все пак като сплашен тинейджър може и да ти е трудно да си ги набавиш.

За мое щастие никога не съм била в ситуация, в която трябва да прибягвам до някви хитрини, или да се моля, за да мога да си купя, но мога да си представя как някой би имал нуждата, така че ше кажа, че контрацепцията, под каквато и да е форма, е абсолютна отговорност на всички участващи във секса, в никакъв случай не само на жената или човека, който може да забременее физически.

Е: Да, аз точно по тоя повод исках да те питам какво беше отношението на партньорът или партньорите ти във този аспект, в това отношение, защото е все още практика, все още е нормализирана идеята, че жените са отговорни за контрацепцията и че те са хората, които трябва да го следят това, всички участници да са подготвени, което е хмм…

А: Да, абсолютно съм съгласна, всички носят еднаква отговорност. От моя личен опит, никога не съм имала някакъв негативен опит, защото честно казано в моментите, в които съм си мислила, че мога да срещна някакъв негативизъм просто не съм споделяла, просто съм казвала „добре, окей, аз отивам до аптеката“ и си купувам хапчета и правя каквото си знам, защото, смисъл…

Е: А това случвало ли се е?

А: Не съм търсила одобрение, разбираш ли?

Е: Не, не, мисълта ми беше, случвало ли се е да си в ситуация, в която ти вече си в една натоварена емоционално и психологически ситуация и да имаш допълнително някакъв втори, трети човек, който да не реагира по адекватен начин. Случвало ли ти се е, и което е по-важно, как се справяш? Как се справи с тва?

А: Ами, имала съм хора, които са реагирали неадекватно, за мен лично. Примерно с нещо от рода на – еми то тва е твоя отговорност, което в такава ситуация просто, да, така е, моя отговорност е и като моя отговорност, слава богу, аз съм имала възможността да поема нещата в свои ръце и да се справя с това, и да, и съм предприемала нужните мерки и просто с този човек не сме имали по нататък отношения, това е. Но истината е, че не бях достатъчно информирана какви опции имам като цяло и какви са реалните странични ефекти от различните противозачатъчни и когато бях в гимназията все още бяха масово разпространени разни твърдения като „о, не, противозачатъчното хапче ще ме направи дебела, ще ми излязат пъпки.“

Е: Нямам търпение да разберат какво ще им се случи, ако забременеят.

А: Ужас, да, факт. Смисъл, противозачатъчните в днешно време доста дълъг път са изминали от противозачатъчните през осемдесетте или деветдесетте, така че просто трябва да се направи консултация с лекар за правилното за теб хапче.

Е: Абсолютно. А така със задна дата колко от партньорите ти, били те мъже или жени, бяха с адекватно знание по темата или са знаели повече от теб? В смисъл, в колко голям процент от тези случаи ти си била човека, който е бил the knowledgeable one [по-запознатият]?

А: Мисля, че това по-често се е случвало с мъже. Мисля че със жени сме си споделяли, общо взето, еднакви horror story [страшни истории] или пък сме си споделяли своят опит с контрацептивите, така че, да, не искам да звуча като че вземам страна, но фактите са си факти.

Е: Ти самата каза, че си експериментирала и че си се преориентирала от една методика към друга. От коя към коя се преориентира, от хапчета към презервативи или някакъв вид друг метод, било то бариерен или хормонален, или как?

А: След като изцяло разчитах на презервативи доста дълго време, започнах да използвам противозачатъчни хапчета по лекарска препоръка след една операция на киста. Използвах ги няколко месеца и след това се наложи да ги сменя, няколко пъти даже.

Определено не бяха моето нещо, пробвах и хапчета, които не съдържат естроген, но проблема беше че всички ми докараха ужасни мигрени и промени в настроението, така че не съм имала някакъв период, в който консистентно ги използвам по-дълго от година. Не знам дали това е валидно за всеки. Ти например, имала ли си проблеми със контрацепцията?

Е: Всъщност, изобщо не. Буквално от първите които ми предписаха нататък, никакви ядове, никакви проблеми от никакъв тип, което не е чак толкова рядко, но фактът е че, чак толкова бързо и от раз съм си намерила точно работещо хапче, е по-скоро рядкост. Честно казано, имала съм много по-големи проблеми с лекари, които са имали желание да ми държат сметка. Първо: че съм много малка за контрацепция. После: като стане ясно че не съм на възрастта на която изглеждам, става проблем, като правят тънки и не толкова тънки намеци да раждам млада.

А: Уффф.

Е: Което е много странно да обясняваш на някого, особено в период, в който аз бях в друга държава, бях примерно втори курс, изобщо не бях в ситуация, в която бих ставала за родител независимо как и колко приоритизираш имането на деца. Обаче най-безумно нелепите дискусии са ми били с хора, които са медицински лица, но не са гинеколози, не са с релевантно образование, които много държаха да ми обяснят колко са опасни хапчетата, включително с тенденциозно плашене, че ще ме оставят стерилна.

И във всички случаи беше, – понеже не бяха дори 2-3 пъти, по-скоро към десетина общо, -винаги идваше от хора, които бяха завършили медицинското си образование преди аз да съм навършила три години. Смисъл, не говорими за хора, които са със съвременно медицинско образование, или опит, или пък четящи съвременна медицинска литература.

Което за мен беше изключително вбесяващо. Подавала съм сигнали срещу всеки от тези лекари. Защото в моят случай, още преди да бъда достатъчно сексуално активна, бях прочела каквото мога да намеря като информация. Какви са реалните опасности и реалните плюсове и минуси на всяка методика, но и отлично си давам сметка как някой, който не се е заровил толкова навътре спокойно може да си изкара акъла и да се паникьоса. Или пък да вземе решение, което ще им навреди медицински, пък и не само, в дългосрочен план, просто защото разчитат, че човекът от другата страна им има, как да кажа, че им има здравето предвид, като приоритет, а не че всъщност тези им гледни точки са базирани на техните собствени задръжки, несигурност и проблеми, неща защото са от поколението което, пък и не че ние сме много по-добре, но са от поколението което има много сериозни проблеми със секса и сексуалното образование.

А: Това което казваш, Енея, за медицинските лица, които ти държат сметка или някакви странни теории които развиват, лично на мен ми е странно защото контрацепцията в крайна сметка не е само и единствено средство против забременяване. А много жени използват противозачатъчни хапчета за регулиране на цикъла, за това цикълът им да е по-безболезнен.

Освен това, не знам, мисля си че всяко медицинско лице е чувало за синдром на поликистозни яйчници. Това е когато има нарушение на нивата на половите хормони на жената, които са естроген и прогестерон. И това нарушение на нивата води до появата на множество кисти по яйчника и някак си е естествено да ти предписват хормонални противозачатъчни за тях. Така че това да ти държат сметка ми се струва супер безумно.

Е: Аз държа да спомена, че не трябва да забравяме, че те са много важни за хора които страдат ендиметриоза също и че за много хора които изобщо не са сексуално активни по каквито и да е причини, включително асексуалност или религиозни и етични, и така нататък убеждения. Тези хора е също възможно да използват такива методи за контрацепция заради собственото им здраве.

И мен ме притеснява колко често виждаме дебатът че едва ли не достъпът до контрацепция, знанието за контрацепция и възможността за контрацепция ще доведе до нездравословно, в огромни кавички поведение. И за това алтернативата е „дайте да оставим хората необразовани и без никаква информация и знания, защото това ще е някак си по-добре…“ Губи ми се цялата логика там.

А: Добре, да си поговорим малко за появата и развитието на контрацепцията. Все пак контрацепция не е нищо ново под слънцето и тя съществува също точно от толкова отдавна, отколкото съществува и хетеро секса. И за мен да се твърди обратното е просто абсурдно.

Несъмнено контрацепция не винаги е била систематично успешна, систематично безопасна, както е в повечето случаи в днешно време. И контрацепцията дълго време въобще не е била приемана като някакъв някакъв сериозен дял от медицината, както и впрочем много “женски проблеми”. Но е факт, че различни методи и средства съществуват в народното знание на всяка една етническа група хора по света, и те често са били предавани от уста на уста през поколенията.

Е: Да, много неща се променят, но някои си остават същите. Особено факта, че контрацепцията и грижата за бременността се е смятала винаги за женска отговорност.

А: Да, това особено важи в историческите времена и особено за първите стигнали до нас описания на контрацептивни методи, които са от Месопотамия и казват че жените са използвали мед и смола от акация като бариерен метод. Като поставяли сместа във вагината преди сексуален акт. Естествено, не ви съветваме да пробвате нищо от следващите неща, които ще изброим. Друг известен метод е бил измиването със морска вода след секс. Идеята е, че солената вода ще прочисти вагиналния канал и унищожи сперматозоидите.

Което, винаги като го чета, просто не мога да не си представям старовремския еквивалент на the walk of shame [походът на срама] – след секс, отиваш на местния плаж да се подмиеш и в морето около теб има още двадесетина жени, които правят същото и във въздуха се носи незададения въпрос: „Снощи еба, а?“

Е: Да.

А: Има и други методи, които включват употребата на билки и ядивни растения. За мен е показателно как всяка група хора, независимо къде се намират по Земята, намират методи срещу бременност от своята заобикаляща среда, тоест контрацепцията е съвсем натурално действие. Например, известни са били семена от нар, корен от джинджифил, кайсиеви ядки, които са били използвани през вековете и според информацията, която успях да открия, в България най-популярна е била отварата от репей, семена от див морков и чай от джоджен.

Е: Ти тъкмо каза да не го прилагаме, на мен сега ми е интересно да я проверя тая рецепта.

А: Олеле, недей!

Е: Не казвам че ще я опитвам, казвам че просто искам да я прочета. Ти досега изброи тъй наречените хормонални опции, нали ядивните и тези методики, пък нека не пропускаме и за бариерните методи, като най-старите източници са преди три хиляди години. Под бариерни разбирам в смисъл на презерватив, а не в смисъл на ядивните опции.

А: Да.

Е: Методите за изработка на презервативи, най-старите, които имаме като информация, са отпреди три хиляди години и варират от черупка от костенурка и върховете на животински рогове, което е ауч.

А: О, да.

Е: До намазнена хартия и животински черва. И определено нуждата е била налице, но затруднението да е нещо, което да не се усеща, да не пречи, да работи успешно, се оказало доста трудно начинание. Римляните примерно са използвали мускулите от телата на победени врагове, което…

А: Чакай, чакай… Моля?!

Е: А, да. Историята на контрацепцията е много забавна и доста тъжна, защото илюстрира отново и отново съществуващи до днес нездрави идеи относно човешката сексуалност.

Все още има религиозни водачи, които се противопоставят на безопасния сексуален контакт и в Западния свят контрацепцията първо пробива като културна практика сред висшите класи, докато липсата на адекватно сексуално образование сред низшите класи е част от съществуващи икономически и социални проблеми, включително зашеметяваща бедност и престъпления, включващи изоставяне на деца, детеубийство, неспособност за грижа.

И същите религии, които са били против адекватно сексуално образование и контрацепция, са оставяли неизлекувани и до днес травми, чрез отнемане на деца и отглеждането им в ужасяващи условия, включително убийство на сираци, отхвърлени и изоставени деца, които са непростими, неадресирани. Великобритания и Ирландия са може би най-известните в историческата ни памет, като примери и като говорими за неща, които не са се случили примерно дванайсти век, говорими за неща, които се включват двайсти век. Ще добавя някакви източници в бележките към епизода, ако на някого му се чете, но не са само там.

Смисъл, отнемането и принудителното даване на деца за осиновяване, независимо от желанието на майката, независимо от ситуацията, от контекста на забременяване, е нелекувана рана и това е нещо, което и в нашата собствена държава го има – по времето на тоталитаризма. Родителите ни, ако някой ги пита, могат да разказват много примери за такива ситуации.

И разбира се, но нека не забравям и агресивната съпротива срещу контрацепция, която е сред основните причини и е директно отговорна за смъртта на много хора, включително за епидемиите от ХИВ и СПИН. И преди това също, сифилиса е бил крайно смъртоносен, близък до числа на СПИН като брой жертви в пика си.

Умишленото прикриване на информация в обществото или дори агресивното отричане на контрацепция сред общностите, които са силно засегнати, са част от причините колко много от щетите са стигнали до такава степен и в много аспекти – икономически, социални, политически; всичко се променя драматично с появата на хапчето, просто защото сменя самото поле. Самата ситуация.

А: Абсолютно. И все пак, противозачатъчното хапче нямаше да съществува, ако не беше дългогодишна, дори вековна, работа на определени жени, които са се борели със зъби и нокти за това. На мен историята на хапчето ми е интересна и заради, така наречената българска следа. Противозачатъчното хапче е разработено в САЩ през петдесетте години на двайсти век, от екип от учени, водени от доктор Грегъри Пинкас.

Един от тези учени, който е бил във екипа, е доктор Карл Джераси, който е от български произход и усилията на медицинския екип нямаше как да станат реалност обаче без финансовата и политическата подкрепа на Маргарет Сангър. Тя е активист за репродуктивните права на жените, медицинска сестра и секс образовател.

Тя отваря първата клиника за контрацептивни методи в щатите, през 1916 година и тази клиника по-късно се разраства в Planned Parenthood, която е неправителствена организация, която и до ден днешен обслужва сексуалното и репродуктивното здраве на жени, мъже и хора от всички полове в щатите.

Е: Абсолютно, да. Сега много ми се иска да обясним с няколко думи защо контрацепцията е важна. Конкретно. Защо тя не е просто нещо, което засяга някаква малка група сексуално активни хора, а е нещо, което засяга цялото общество, независимо от нашето лично участие?

А: Малка група ми харесва. Контрацепцията е здравеопазване. Това е. В смисъл, контрацепцията е право на всеки индивид, който може директно или дори индиректно да изпита последиците от бременност.

Е: Независимо дали те самите могат да забременеят или не, защото всички ние имаме приятели, близки и познати, и особено ако ние сме свързани по някакъв начин с тези хора, тяхната ситуация може да афектира и нас.

А: Да, абсолютно съм съгласна с теб. Човекът не е остров, живеем в общество, в семейства, така че е нормално. И другото, което ми се иска всички, масово, да разберем е, че контрацепцията е отговорност на всички, които участват в секса, а не само на един от участниците.

Както споменахме вече и ти каза, Енея, контрацепцията дълго време не е била приемана като сериозна медицина. Често практикуващите я са се допитвали до по-опитни възрастни жени в своя социум, които са получили знанията си чрез опита на тези преди тях и чрез практики, които всъщност не са били кодифицирани и често са били извършвани тайно или поне далеч от публичния живот.

Тези жени със знания и умения често са били обявявани за вещици и преследвани, просто защото предоставят здравни услуги на други жени и на обществото като цяло. Стигмата около контрацепцията съществува и до днес, за съжаление, което се подпомага от некачественото или абсолютно несъществуващото сексуално образование, което не ти предоставя възможността да направиш информиран избор, което е жалкото във случая.

Е: Да, абсолютно. Контрацепцията може да е нужна дори на хора, които не могат да забременеят, заради медицинските ползи, които тя носи, били те регулация на хормоните, били други нужди и ползи. И очевидната полза за възможността за телесна автономност, така и тази на близките. И до ден днес има десетки хора, много повече от десетки хора всъщност, има стотици хиляди, носещи травмите на починали близки, семейства и приятели, заради невъзможността им да предпазят себе си, да избегнат нежелана и опасна за тях бременност.

Само за един пример мога да дам Ирландия, където вече не е незаконно правото на аборт. Начина, по който се стигна до тази ситуация беше след няколко много, много ужасяващи и много грозни ситуации на жени умрели в името на запазване на живота. И те не са единствените, макар че при нас нещата са много по- в сивата зона.

А: Под сивата зона имаш предвид, че България е номер едно в европейската класация за бременност при момичета между четиринадесет и деветнайсет години ли?

Е: Да, всъщност. Чудех се как да го кажа по максимално тактичен начин, но…

А: Ами, според последните изследвания, едва седем процента от сексуално активните петнайсет годишни момичета в България, използват някаква форма на контрацепция.

Е: Да, ти успя ли да намериш някаква информация за сексуално активните момчета, щото аз не?

А: Не, няма такава информация.

Е: Да. Както виждаме, много сме далече от категорични позиции при познаване на сексуалното образование като важно и особено от адресирането на негативните последици и за момчетата, и за момичетата, и последствия над тяхното здраве, психика, било то краткосрочно и дългосрочно.

Както и да е, нека най-после стигнем до видовете контрацепция. Така, каква е цялата работа с контрацепцията? Основния аспект е, че нашия вид има скрита овулация. Т‘ва означава, че не може да забележиш отстрани и не е ясно видимо, че някой е в периода, в който може да забренее при сексуален контакт.

Овулацията е момента, в който яйцето може да бъде оплодено, което се случва около четиринайстия ден преди следващия и макар самата овулация да трае между един и два дни, на практика периодът за възможно забременяване е около седмица заради възможностите на тялото да задържи  сперматозоидите живи и да ги използва, ако има такива разбира се.

Репродуктивният цикъл средно отнема около 28 дни, но може да се удължи или скъси. Тук малка скоба, че един класически мит, че циклите на жените влизат в ритъм е просто такова – мит. Тъй като циклите могат да избързат или да изостават както и цикълът на всеки е различен, довежда че рано или късно циклите в дадена група жени ще съвпаднат, и после пак ще се разминат. Няма нищо свръхестествено и така нататък.

А: Жените не се превръщат във върколаци по пълнолуние. Ха-ха, няма синхрон на циклите.

Е: Колко проблеми щеше да ни спести, ако беше вярно.

А: Факт. Ако има нещо което 2020 ни научи, то е че е половинчатите мерки не работят. Дай сега конкретно да изброим видовете контрацепция.

Е: Ти спомена за спешната контрацепция, можеш ти да повлечеш крак.

А: Добре. Значи контрацепцията като за начало се дели на спешна и редовна. Това са двете големи групи.

Спешната контрацепция най-често е хапче, което се приема до 72 часа след сексуален контакт и работи като спира овулацията и прави яйцеклетките, които са готови за оплождане от сперматозоидите нефертилни. Спешната контрацепция не е 100% ефективна, ако вече си в овулация. Спешната контрацепция от друга страна е като цяло безопасна, тя не съдържа хормони, но променя настоящия цикъл, непосредствено след приема.

След това, той се връща към нормалното, но трябва малко време да се нормализира. А нещо, което често чувам, – което е мит, – е че спешната контрацепция е аборт. А спешната контрацепция, не е аборт. Тя предотвратява бременност, а не я прекратява. Тоест, ако вече си бременна, спешната контрацепция няма да промени това, няма да повлияе по никакъв начин.

Е: Добре, аз мога да подхвана за редовната контрацепция. Тя се разделя основно на два вида. Бариерни методи, които включват презервативи – има разнообразие от материали, плътност, пинизи, лубриканти, спермициди и така нататък. Женски презервативи които работят на абсолютно същия принцип като мъжките презервативи, с тази разлика, че просто се слагат в женското тяло, а не върху пениса. И разбира се диафрагмата. Втория вид, това бяха бариерните методи.

А: А за женския презерватив е хубаво да се вметне че, ако се използва женски презерватив, не трябва да се използва мъжки презерватив, защото двата се канселират [зачеркват] взаимно.

Е: Да всъщност, това добре че го каза, просто изобщо не ми беше хрумнало.

Втората опция е хормоналните методи, които реално предотвратяват овулацията. Това включва противозачатъчното хапче, вагиналния пръстен, контрацептивния пластир, хормоналната VMS вътрематочна спирала, противозачатъчен имплант, инжекциите против забременяване, каквито има и за мъже и за жени.

Тук много ми се иска да вкарам една скоба е че, когато си на хапче или на пластир или на противозачатъчен имплант, ти реално нямаш нормалната овулация. Тоест ти не минаваш през обичайния цикъл, тоест ти нямаш цикъл. И когато направиш паузата от 5-7 дни в зависимост от типа хапче, което приемаш, ти нямаш цикъл. Това просто е кървене заради спирането на хормоните. Тоест спокойно можеш да си пиеш една след друга блистерите без да е нужно да пиеш тези, които се водят плацебо или празни. И дори ако по някаква причина прокървиш по време на пиенето на тези хапчета това е… няма причина за притеснение.

А: А за хормоналните методи, това което е важно е да се направи консултация с лекар, винаги и задължително. И тъй като както виждаме имаме поне 6-7 различни опции на хормонални методи, включително и един нехормонален, който е медната вътрематочна спирала, която не съдържа хормони, това което съветвам е всеки да направи информиран избор.

Тоест вижте онлайн вече има информация, прочетете какви могат да бъдат страничните ефекти, как се поставя всеки, или как се използва всеки метод и колко дълго време трае. Защото например инжекцията против забременяване мисля, че една година, докато контрацептивните пластири които представляват лепенки, които се лепят на бедрата или близо до корема траят седем дни. Така че, всеки метод е супер различен от всички останали.

Е: Да, да, да. Това беше много на място. И разбира се, последната опция, която я броя за половин опция, защото едната е от тъй наречените ‚естествени методи‘, което е прекъснатия акт – което означава дръпване преди еякулация, който по обясними причини не е 100% сигурен…

А: Яко хазарт си е т‘ва.

Е: Не, в смисъл, реално той работи. Със сигурност работи по-добре от липсата на каквото и да е и всъщност, ако реално се комбинира с добро познаване на цикъла, със следене на цикъла, със следене на овулацията, наистина може да върши добра работа, макар че пак може да има изненада, както една приятелка лекарка наскоро установи, да ѝ е живо и здраво хлапето.

А: Да е жива и здрава, наистина. Но, факт, няма как да е 100% сигурен този метод никога.

Е: Да, да. И разбира се постоянните методи, които са стерилизация и при мъжете вазектомия, макар че всъщност вазектомията е обратима.

А: Това, във много американски сериали любим похват е мъжът си направи вазектомия и няколко месеца по-късно жена му е бременна.

Е: Това е абсолютно възможно. Отнема известно време докато проработи. Един от предпоследните методи, които аз така поставям под въпрос, тъй наречено твърдение за абстиненцията.

Много се извинявам, не мога да се въздържа да не направя тая шега. Мисля, че наскоро имаше един религиозен празник, който автоматично и дебело подчертава факта, че и това може да не те опази – абстиненцията. Съжалявам, много се извинявам, просто не можах да се сдържа.

Сериозно погледнато, абстиненцията не работи по простата причина, че не всеки се оказва във сексуален контакт по собствено желание и т‘ва не може да го отричаме и не може да го омаловажаваме и не мога да се преструваме, че не се случва. Така че, не…

А: Факт.

Е: … просто кажи не“ не работи. И разбира се избягване вагиналния секс, което, което е опция.

А: И все пак, както, както казахме, сексът си е секс и контрацепцията е естествена част от него. И винаги е била. Така че, надявам се този епизод да е могъл да отговори на някои въпроси около контрацепцията или поне е послужил като приятелско побутване за това да се потърси повече информация от надеждни източници.

Надявам се също, това да е била полезна интродукция към света на контрацепцията за привилегированите хора, на които не им се налагало да мислят много-много за това. Иска ми се за контрацепцията да може да се говори по-открито, извън презерватив и хапче. И да не се слага цялото очакване върху жените и да не се мисли „ами тя трябва да се пази, това е нейна грижа.“

И от мен, последно, абортът не е контрацепция, но абортът, както и контрацепцията, е човешко право и също така здравеопазване.

Е: Точно така. И, разбира се, това че някой знае, че те самите не биха направили аборт или не го одобряват за себе си, не значи че трябва или е окей да са против правото на избор на околните и обратното. Контрацепцията е личен избор, до степен, до който неприемането на телесната ви автономност трябва да е гигантски червен флаг.

Все още има твърде много стигма, както за ранна бременност, така и за адекватните дискусии по темата, така и за желана и нежелана бременност и тези от нас, които имаме късмета и възможността да можем да имаме знанията и да имаме ситуацията, в която не сме се налагали да правим избори, които са тежки или сме имали възможността да сме окей, каквито и да са били тези избори, имаме нуждата да поемаме като отговорност да разпространим тези знания – да не са ограничени само до нас и особено важно е да не караме хората да се чувстват глупави, че не са сигурни или не знаят.

Защото всички ние сме се образовали въпреки информацията, която е малка и откъслечна, и че „аз тва го знам“ лесно ни идва на езика, но е чудесна възможност, след като ние знаем, да споделим с околните и да им дадем възможност да имат същата възможност да направят информиран избор за себе си. И май това е.

Какво пропуснахме да кажем в този епизод? Какъв е, какъв е вашият сблъсък с контрацепцията? Изпуснахме ли нещо? Да споделим, да препоръчаме?

Повече информация и данни ще има в блог поста за епизода, както и всички източници, заедно с допълнителна информация и полезни линкове. Отново, ако сме изпуснали нещо, разчитаме на вас да ни пишете.

Може да ни достигнете чрез социалните медии, чрез Инстаграм, в блога, по пощата или в Туитър, както и в страницата на Фейсбук. До скоро и успешна година!

А: Чао и мен, Амира, имайте чудесна Нова година!

Ако сме забравили или пропуснали нещо, ще се радваме да ни пишете тук, в туитър, инстаграм или на имейл. Пазете се и до скоро!

 

Контрацепцията в попкултурата:

Книги
The birth of the Pill – Jonathan Eig
Too hot to handle – Jonathan Zimmernan
BONK: The Curious Coupling of Sex and Science – Mary Roach
VAGINA: A reeducation – Lynn Enright
Undivided rights – Loretta Ross, Elena Gutierez, Marlene Gerber, Jael Silliman

Музика

Open in Spotify

Източници:
https://www.youtube.com/watch?v=7TAU1Z_CEs4
https://www.youtube.com/watch?v=xf1KlQ-Pdvg
https://www.youtube.com/watch?v=5pvw4tnPWfM
https://www.youtube.com/watch?v=VUGvxiNTjDU
https://www.theguardian.com/world/2020/nov/03/poland-stalls-abortion-ban-amid-nationwide-protests?utm_term=Autofeed&CMP=twt_gu&utm_medium&utm_source=Twitter#Echobox=1604415705 https://edition.cnn.com/2019/04/11/health/south-korea-abortion-ban-ruling-intl/index.html
https://flo.health/menstrual-cycle/sex/birth-control/ancient-birth-control-methods
https://www.medibank.com.au/livebetter/be-magazine/wellbeing/the-history-of-the-condom/#:~:text=Manufacturing%20with%20rubber%20kicked%20off,condoms%20were%20being%20mass%20produced.https://medcraveonline.com/MOJWH/reproductive-cycles-in-females.html
https://www.verywellhealth.com/male-birth-control-injections-3970355#:~:text=Male%20Birth%20Control%20Shot&text=RISUG%2C%20which%20stands%20for%20reversible,vasectomy%E2%80%94without%20the%20permanent%20snip.

___
Намерете ни:
Facebook – О, да!
IG – OhYesThePodcast
Mail – ask @ ohyespodcast . com (без спейсовете)
Twitter – @OhYesUnplugged
SoundCloud – OhYesThePodcast
Spotify – OhYesThePodcast