В този епизод си говорим за хигиената – наш приятел, враг на микробите и инфекциите и много важен фактор в сексуалния ни живот, както и за възможните последици при секс без предпазни средства.

Сексуално активни или не – с редовен или чрезвичаен сексуален живот; с редовен партньор или с няколко такива; без значение от половата и сексуалната ни принадлежност, – всички сме изправени пред физическите ограничения на телата си и следва да се грижим за тяхното здраве – както за физическото, така и за психическото такова.

Резултатите от проведената преди епизода кратка анкета, както и избрани цитати от обратната връзка на слушатели можете да видите по-долу:

графики по пол и възраст, отговарящи на въпроси за това кога и къде отговорилите са се запознали с личната си полова хигиена.

Епизодът в текстови вид, за който благодарим на Говорен ефект можете да прочетете като натиснете бутона:

Змей: Здравейте! Вие сте с О, Да! Safe, Sane, Consensual – подкастът, в който си говорим за безопасен, отговорен и удовлетворяващ секс.  Днес епизодът ще протече само с участието на Енея…

Eнея: Привет!

Змей: И мен – Змей. Днешната тема ще мине под надслов No shave November, като в него ще си говорим за хигиена и здраве, като под полова или също така позната като сексуална хигиена разбираме както личната хигиена, така и профилактични прегледи, запознаване с телата ни и консултации относно сексуалния ни, още познат като полов, живот.

Е: Една от причините точно сега, въпреки че вече сме декември, епизодът да се казва No shave November е, от една страна, редовна и според мен основателна критика, че темата за здравето и особено мъжкото здраве не е приоритет или остава на заден план често. И затова много се радвам, че от 2003-та година насам ноември месец e и месец, в който говорим за мъжкото здраве. Конкретно No shave November като проект първоначално засягаше само един тип рак, типичен при мъжете. Днес, почти двайсет години по-късно се превърна в шапка, под която влизат теми, които включват не само ракови болести, но и психическо здраве. Все още не се говори достатъчно за проблеми, засягащи мъжете – дали защото се смята за табу или неприемливо, или защото се очаква, че те това хората си го знаят и няма нужда…

З: Или просто, че истинските мъже не боледуват.

Е:  Или това. Но крайният ефект е, че хората всъщност това не си го знаят и че повечето мъже научават за тези теми и какво всъщност представлява грижата за себе си и за тялото на доста зряла възраст.

З: Също така записваме този епизод малко след първи декември, който от своя страна пък е световен ден за борба с HIV и СПИН и е чудесен повод да си поговорим за тези болести и за всички полово предавани инфекции. Половата или сексуалната хигиена е задължителен фактор при всички сексуално активни възрастни без значение от пола им. Дори не смятам, че това е нещо, което е нужно да споменаваме. Би трябвало да се разбира от само себе си.

Но в същото време ми се иска да го кажем като твърдо съобщително изречение: „Грижете се за половата си хигиена така, както се грижите и за личната си, че даже и по-добре.“ Щастливи сме да съобщим, че близо половината от отговорилите на анкетата, която пуснахме малко по-рано…

Е: За която много, много, много благодарим за отзвука и макар директно под самия статус да нямаше много отговори, количеството обратна връзка, която получихме по имейл, като съобщения и така нататък, беше… беше изненадваща.

З: Да, също така ползвайте всички канали. Не е задължително да отговорите под съобщение или под анкета. Имаме имейл, на който можете спокойно да ни пишете, за да запазите анонимност, доколкото на Вас Ви е комфортно, разбира се.

Та, казвах, щастливи сме да съобщим, че близо половината от отговорилите на анкетата ни са научили за нуждата от половата си хигиена в ранна възраст, включително още в детска такава. В същото време ми се иска да отбележим за този епизод, че все пак когато говорим от личен опит, ще говорим предимно за женско здраве. Колкото и да ни се иска да сме максимално инклузивни и да включим информация и гледни точки за хора със всякакви полови идентичности.

Е: И белези.

З: И белези.

Е: Но от друга страна тук отново благодарим за обратната връзка, която получихме, защото получихме много конкретни примери и вариации на тема: „Искаше ми се по-рано да бях научил за…“  Тъй като много от нещата се повтаряха и се припокриваха, сме ги обединили, основно се разделят на две групи: физическо и психологическо здраве. Също някаква част от конструкциите в темите сме ги променили основно за допълнително запазване на анонимност.

Това, което на мен ми направи впечатление, че се повтаряше като модел, беше въпроса „Откъде сте се запознали със темата“, много-много-много хора отговарят: порноактьори и порно актриси. Лична социална медия. И това съвпада с анекдотични, но все пак съществуващи комуникации, които, докато правехме проучванията тези седмици при подготовката на епизода, че съвпада с практически опит на немалко хора.

Впрочем не само мъже, но основно мъже и от една страна впечатлена съм колко много всъщност порно актьори и актриси поемат много сериозно отговорността да помагат, колкото могат на публиката, но едновременно и леко абсурдния факт че все пак това са актьори и тяхната работа не е да бъдат образователи. И все пак наистина когато обществото малко или повече е изпуснало темата, фактът че порно актьорите и актрисите правят тази крачка да запълнят тази ниша е много впечатляващ.

З: О, не. Представи си колко е абсурдно, нали, то сега го възприемаме по някакъв, казваш си – ми какво пък толкова, това им е работата. Обаче не си спомням някой да е отишъл при Силвестър Сталоун, за да се консултира за примерно полицейска работа, въпреки че той играе полицай в хикс на брой филми. Нали, дори като си го представиш е абсурдно.

Защо тези хора, въпреки че нали става въпрос за секс – за нещо което огромна част от нас правят, – изключваме някакви хора, за които секса изобщо не е интересен. Все пак не бих тръгнала… разбирам защо, ако това е единственият ти източник на информация, го възприемаш като такъв. Но не би трябвало да се налага това да е единствения източник.

Е: Съгласна съм и тук вече стигаме към следващия аспект. Преди да трябва да правя тази официална подготовка, с темата съм се сблъсквала в много по-ранна възраст. Консултация със специалист и така нататък, като имах въпроси, но сега официално за пръв път седнах да проверя какво пише на български. Защото признавам си, че почти никога когато проучвам дадена тема, не се фокусирам върху българските резултати, просто защото количеството информация винаги е по-малко и по-бедно.

Но сега ми се наби на очи начинът, по който е поднесена информацията виртуално и до голяма степен си обяснявам защо толкова много хора са по-склонни да потърсят информация от актьорите и актрисите, отколкото от официални източници. Защото официалните източници които са на лична тема хигиена, сексуално и полово здраве са недобри. Езикът е агресивен, често негативен и до голяма степен безполезен, заради нежеланието да се промени отношенията по темата от „ами просто не правете секс.“

Очевидно е че това няма как да стане и вместо да се съобразим с практическата реалност, общо взето това което се случва е че на официално ниво нещата малко са – еми какво да се прави.

З: На мен тук ми се иска да вмъкна и това че по определени теми почти липсва информация на български. Казвайки това със знанието, че самата аз съм цис жена и нямам интимно познание по темите на транс хората, източниците на информация на български, какво да очакват тези хора преди, по време и след хормонална терапия, и/или полово утвърждаващи операции са меко казано липсващи. Просто са неналични и тези хора разчитат на едно натрупано едва ли не фолклорно познание и на предаване на информация от уста на уста.

Е: Според проучванията в момента на територията на България периодично проверяващите здравния си статус хора, конкретно мъже е малко повече от 38%. Тоест около 40% от мъжете всяка година се стараят да направят профилактичен преглед. При жените числото е малко по-близо до 65%, но пак има какво да се желае. Защо това е така вече може да извадя няколко и най-различни хипотези.

Но на база езика, който видях докато се подготвях за епизода, според мен неписаното отношение че само курвите и, в кавички, гейовете си правят изследвания за сексуалното здраве, което превръща на практика хетеро сексуалните хора в серийно моногамни връзки* в най-застрашената група за сексуално предавани болести и усложнения. И една от причините, защото не малко от тези заболявания нямат проява тоест е напълно възможно някой човек да е болен, но да се окаже от хората които е асимптоматичен.

З: Ама, чакай сега. Няма тест, няма вирус.

Е: И тъй като са асимптоматичните спокойно могат да предадат заболяването на своите партньори, дори те да са отново в моногамна връзка, и особено държа да направя скобата, че макар че много често се говори за сексуално предавани болести и така нататък, на практика всъщност немалък процент от тези заболявания се предават не само сексуално. Тоест има заболявания които могат да се предадат дори при допир, конкретно сифилис. И тъй като конкретно при сифилиса примерно отнема деведесет дни преди да се прояви, ако изобщо се прояви в първия етап, заразяването, спокойно може да го пренесете на повече от един човек, но и второ може абсолютно да не съзнавате какво се случва, защото не сте имали сексуален контакт с никого. И тук е необходима тази ежегодна профилактика.

З: А знаеш ли какво може да подобри тоя процент от хора, които се изследват? Любопитно е, тук можем малко да кръстосаме статистиките, ти казваш едни доста по-високи проценти в сравнение с процента българи, които кръводаряват редовно. Или които кръводаряват изобщо. Нещо от сорта на между два и три промила даряват кръв в България. Говорейки за доста по-големи нужди, разбира се.

Но, имайте предвид, че когато дарите кръв, освен че това е полезно за вашето здраве, разбира се, не повече от три пъти годишно, в края на краищата, всичко трябва да има граници, можете да си направите, автоматично всъщност тези тестове се правят. Тест за СПИН, HIV, тест за хепатит Б, за хепатит Ц и за сифилис.  Също така, има и един тест, който е за NAT, който е обобщителен – HIV, хепатит Б и хепатит Ц, който се прави на кръвта, която вие дарявате.

Така, помагайки на някой човек във нужда, защото не се е случвало някой да има нужда от кръв без наистина да му трябва, изключая нали, всякакви митологизирани вампири, можете бързо и безопасно да си направите, не само бързо, не само безопасно, но и безплатно, да си направите тест за тези основни болести. Тестовете излизат до пет-шест дни след кръводаряване.

Е: По-бързо. Последния път ми излезе два дни.

З: Да, последния път ми излезе след три дни, но официално е минимум пет работни дни. И по този начин ще подпомогнете много неща. Както собствения си организъм, така и кръводаряването в България, така и ще си спестите едни пари за тестове, така и ще има по-голяма видимост за това кой, кога, какви полово предавани болести е имал. Не дай си боже да имате някаква инфекция, тази кръв ще бъде унищожена и тя няма да отиде при друг човек.

Е: Точно така. Да се върнем обратно до официалната информация. Беше ми много интересно, всъщност, да се заровя във статистиките, защото все още, според статистиките, най-много застрашени са, поне според резултатите, уж, гей хората, защото на практика това са последици на СПИН епидемията. Защото тогава започват едни много агресивни кампании за редовно тестване. Което, разбира се, е осемдесетте години. Но практиката, в самата култура си остава.

И съответно вероятността един човек да отиде да се провери и да го направи често, е много по-вероятно те да хванат нещо навреме. И съответно това изкривява, да го кажем така, статистическите резултати, защото повече тестове – по-вероятно да се хване нещо навреме. И обратно – тъй като хетеросексуалните хора е по-малко вероятно да се тестват, е по-малко вероятно да се хване и това изкривява резултатите, че съответно, а, значи хетеросексуалните хора по-малко се разболяват.

З: Това е малко като случаите на нежелана бременност при хетеросексуалните двойки е доста по-голяма, отколкото при хомосексуалните двойки. Защо ли?

E: Хаха… Какво?! Това звучи като контекст на нещо.

З: Ами, не, ама когато имаш предварително поставените условия за дадено нещо, тоест, ако дадена група хора се тества по-често от друга група хора, то доста по-често в тестващата се група ще видим положителни резултати, отколкото в тази, която не се тества. Нали, тука се връщаме пак с аналогията: има тест – има проблем, няма тест – няма проблем.

Е: Да. И така, наистина, това което ми се наби в очите беше, както казах, агресивния език и супер негативния език. И, наистина, не само през официалните сайтове и институции продължава да е практически враждебно отношението, представяйки темата като отговорност на жените. Което, да, впрочем, това го засякох на няколко места, според мен беше директен copy paste, включително и на лични сайтове на здравни специалисти, но отговорност на жените е, да убедят партньорите си да се грижат за здравето си.

З: Да убедят кого?

Е: Да. Нали? Един вид че, ти не стига че си зрял човек, който се старае за собственото си тяло и да се пази. Изведнъж се превръща в ангажиран да се грижи и да учи тепърва, много често зрели хора, че всъщност това носенето на презерватив не е лоша идея. И едно от стряскащите неща, които, всъщност научих преди няколко дни, изключително разпространено вярване сред немалък процент хора, хетеросексуални хора, е че презерватива се слага накрая.

З: Ъ?!

Е: Не преди започването на сексуалния контакт, не преди началото на проникването, а накрая, малко преди да свършат. Това го потвърдих с няколко познати които са биолози, работят в клиники където правят тестове, че това всъщност не е изолирано явление и това се споделя като вярване от млади хора включително между 20 и 30-те си години, което мен много ме изненада. Някак си не ми беше хрумнало че някои може да се сети да си сложи презерватив, малко преди края, за да се предотврати нежелана бременност.

З: Хора, моля ви се… аз започнах малко да пелтеча, моля да ме извините. Но моля ви се, за да не ви се налага да се срамувате, че лесбийка ви го казва, носете си презервативите през целия полов акт.

Е: Или актове.

З: Малко ми е тъжно че се налага аз да го кажа, но ако това не е познание, което е общо разпространено, то моля носете презерватив още от началото на половия акт, първи или последващи след това. Както и моля да обърнете внимание да използвате правилния размер презерватив, защото ако е прекалено малък ще ви стиска, ако е прекалено голям пък може да изпадне и това не е плюс за никого.

Е: И отново презервативите освен всичко останало вършат работа срещу разпространението и разболяването от HIV. И макар днес да се приближаваме до точка във времето, в която тази болест ще спре да бъде този бич на човечеството, нека да не забравяме, че все още не сме там и все още това заболяване не е безопасно. И това ми направи впечатление в официалните текстове, че когато се говори за полови предавани болести постоянно се повтаряше отново и отново за тъй нареченото рисково поведение относно гей секс и наркомания, употреба на игли от повече от един човек. И това се повтаря отново и отново и отново създавайки, затвърждавайки илюзията, че всички тези неща са опасни само за хора, които практикуват гей секс или само за хора, които са наркомани, което просто практически не е така.

З: Да не говорим че за… тази година много приятно се изненадах, че HIV вече съвсем не е смъртната присъда като която сме свикнали да го възприемаме. Най-вече поради предоставената от много множество медии информация, а именно блогове, уеб сайтове, ако щеш и телевизия, и други видове медия, където HIV и СПИН се представят като „край, щом веднъж си заразен, това е смъртна присъда.“ А от тази, това съвсем не е истина. Ти мисля че имаше някаква статистика с колко всъщност се съкращава… [продължителността на живота]

Е: Един ден. Очакваната продължителност на живота в момента, ако си пиеш лекарствата, е скъсен с един ден.  И можеш да имаш семейство, може да имаш деца, можеш да имаш сексуални контакти дори може да, не се прави, но е възможно да направиш кръвопреливане, без да има опасност да се прехвърли заболяването върху друг човек, включително кърмене.

З: Толкова ли е малко количеството на частици в кръвта?

Е: Да. Ако си консумираш лекарствата редовно до степен вече да не може да бъде намерен при кръвни изследвания.

З: Това означава, че от цигарите рискът е по-голям.

Е: Даже няма терен за сравнение. Не сме дори близо до намиране начин да разрешим проблема с цигарите по същия начин.

З: Е, да, тук вече става въпрос и за… [много други неща]

Е: Правете секс, а не пушете, мисля че е извода.

З: Освен това ако не пушите ще имате и повече stamina [издръжливост] за повече секс. Първи го чухте при нас.

Е: Добре, мисля че вече можем да преминем към втората част и може би основната част, а именно това са обратната връзка която получихме от вас, които са с конкретни неща, които ни помолиха да кажем изрично, един вид „Иска ми се тези неща да ги бях чул. Моля кажете ги, за да помогна на някой друг.“ Това което ми направи впечатление през цялото време беше колко голям процент от хората, макар че ако половината от отговорилите са били наясно с тези неща, другата половина всъщност каза, че са ги научили в късен момент или е било след неприятни ситуации, инфекции, и така ще вървим по информацията, която сте ни дали.

Ако пропуснем нещо, се извиняваме и се надяваме много следващия път, когато имаме нужда от информация от вас, да се включите, просто защото имаме нужда от вашата информация, както казах, официалните източнициса малко непълноценни. Да го кажем така.

З: А и се целим да предоставим възможно най-многообразна картина на това що е то сексуалния живот на много хора или що е то сексуалния живот на българина във всякаква форма.

Е: Един от въпросите, беше си конкретно въпрос, колко реално разпространени са полово предаваните болести според официалните доклади на WHO – World Health Organization – Световна здравна организация. Дневно около милион души се заразяват и годишно тва е около триста и четирийсе милиона инфекции.

Най-обичайните са хламидия, което е бактериална инфекция. Симптомите се проявяват при двайсет и пет процента от жените и при петдесет процента от мъжете, тоест, вероятността да сте болен и да не ви се е проявил, но да сте заразен, изобщо не е толкова малък.

Следващото е трихомониазис, който е без симптоми при седемдесет процента от хората. Следващото е сифилис, където вече имаше твърде много различни резултати колко е вероятно да се прояви, да не се прояви, ще го напишем в бележките на блога като имам по-силни, сигурни цифри, но също не е малко вероятно.

Конкретно при сифилиса, както казах, може да отнеме до деветдесет дни първата проява на заразата и едни от първите стъпки са безболезнени ранички по лицето, които всъщност са заразни, които може се пренесе заболяването с докосване. Сифилисът е доста гнусен като го четеш като ефекти, като етапи и по-неприятните неща е че може да се предаде от майка на дете. И, всъщност, почти всяко от тези заболявания може да бъде опасност, или да доведе опасност, за бременни или за родили.

З: Друг любопитен факт, който научих миналата седмица, е че вече има бонбонки със вкус на горски плод, които са, и като казвам бонбонки имам предвид медикаментозни средства, за лечение на HIV, които са за бебета. Именно защото те могат да се заразят във майчината утроба.

Е: Следващото, което беше е ЧПВ или HPV – Human papillomavirus, човешки папилома вирус, който има множество вида и четирийсе вида от него се разпространяват чрез сексуален контакт, които повечето от нас, тялото успява да се пребори без много зор и не ни притеснява. Проблемите са няколкото вида, които могат да причинят рак на устата, на гърлото, на цервикса, на пениса. Но вече има ваксинация за тях. В момента поне вече има опцията да се потърси ваксина и в България, въпросът е че тва е нещо, което трябва да говорите със личния си лекар или по-скоро с личния гинеколог или уролог, защото все още не мисля че е практика те да уведомяват, което е доста неприятно.

Аз поне като бях в двайсете си години и говорех със гинеколожката си и после с гинеколога си по темата за сдобиване с тази ваксина, защото тези ваксини има смисъл да бъдат поставени преди да бъдем сексуално и полово активни, за да бъде максимална вероятността да не сме се заразили вече. Следващото, което е в списъка, е за гонореята, която може да ви засегне в гениталиите, в устната кухина, аналното отверстие, и че ако не се лекува, може да се разпространи до крайниците и до сърцето. И това важи за всички, не само за мъже или за жени. Вероятността да не сте болни, но да имате симптоми, също не е малка, пак около двайсет и пет процента при жените, около петдесет процента при мъжете, и след започване на лечение ще отнеме поне три месеца, и после пак е хубаво да се правят профилактични тестове, защото инфекцията става все по-устойчива на лекарства.

Може би единственото така забавно, morbid humor [черен хумор], така болезнен хумор, е че на английски се нарича the clap [плясване] и се нарича така заради метода за лечение. Ако искате, препоръчвам го да го гугълнете впоследствие, но ви предупреждавам, че не е приятно. Защо точно се нарича the clap? Доста близко е до асоциацията, която ви идва наум. Да.

Конкретно за трихомониазиса, забравих да уточня, че увеличава вероятността от заразяване със HIV и може да доведе до усложнения по време на раждане. Другото е, че е възможно да има реинфекция около три месеца след като вече веднъж е била изкарана. И препоръчително тестване е хубаво. И така.

З: Ммм, нещо което ми се иска да споменем е, доколкото ни е възможно, да нормализираме ходенето напрофилактичен преглед. Като профилактичния преглед в българската здравна система, колкото и да не еидеална, той е гарантиран и е безплатен… В момента не говоря конкретно за половопредавани болести. Но българинът много малко се възползва от профилактичния си годишен здравенпреглед, който включва един куп неща, които биха му помогнали да се погрижи по-добре за здравето си.

Също така ми се иска да… именно да нормализираме ходенето на профилактичен преглед на гинеколог за жените и не само, както и на уролог за останалата част от човешката популация. Нужно е, добре е за здравето ви, добре е за здравето на партньорите ви и също така, ако желаете да имате такива, за децата ви.

Е: Да, другото, което е да следите собственото тяло за физически промени, включително гениталиите и ако забележите нещо, което изглежда необичайно, различно, консултирате се със специалист по най-бързия възможен начин, защото все още раковите заболявания се движат доста бързо. За щастие нивото вече е такова, че ако се привлече внимание навреме, най-вероятно всичко ще бъде наред, просто не отлагайте и не чакайте. И да, ясно ми е, че това е много трудно, в смисъл всички го знаем това „не чакай и не отлагай“, но… така, страха е голямо шубе. И, ако се притеснявате, нормално е, просто… ще бъдете ОК.

З: Да, но всяко едно излишно прокървяване, например, следва да бъде третирано като нещо тревожно. Прокървяване по време на полов акт, или прокървяване извън цикъл следва да бъде нещо, което да Ви каже: „Аз трябва да обърна внимание на тялото си.“

Друго, което научих тази година е, че ако при жените, при които вече е настъпила менопауза, ако се получи, така да се каже, завръщане на цикъла, и отново имат кървене, като няколко дни след като…  няколко месеца след като вече не са имали кървене, и е била настъпила менопауза, то следва това веднага да бъде проверено с помощта на лекар, защото в немалка степен това е тревожен симптом за рак на яйчниците. Особено ако е в комплект с болка в коремната област.

Не си казвайте: „О, просто менопаузата ми не е била настъпила просто продължавам все още да кървя.“ Обърнете си внимание, тялото Ви иска да Ви каже нещо. Ще се радвам, ако никой от хората, които ни слушат, не му се наложи да ползва това знание по какъвто и да било начин. Стана ли време да почетем малко коментари?

Е: Да, само проверявам за всеки случай да не съм изпуснала нещо, защото това ни е трети запис [смях] third time’s the charm [три пъти за щастие]. Така, едно от нещата, които също така ми направи впечатление, отново:

„Серийната моногамност* не е спасение от така наречените полово предавани болести, не е задължително да сте правили секс или да сте били сексуално активен, за да се заразите и да го предадете на партньора си. И тъй като отнема доста време за немалко от тези заболявания да се проявят, възможно е на свой ред те да разпространят на близки, познати, отново и без сексуални контакти.“

Пише и другото което е, беше с главни букви:

„Профилактичните прегледи не са само за хората, които в момента имат сексуален партньор, профилактичните прегледи не трябва да се ограничават само до физическо здраве.“

З: Но говорейки не само за физическо, но и за емоционално здраве, имайте предвид, че, оказва се, че депресията, депресивните състояния специално при жените, могат да предизвикат и самият хормонален дисбаланс, в който депресивните състояния ви поставят, е способен да предизвика дисбаланс и на лактобацилите, които поддържат, грубо казано, динамиката на вашата вагина. И по този начин, поради липсата на тези лактобацили, се появяват вагинални инфекции и буквално когато вие сте депресирани, вагината ви може да е депресирана също. Обърнете си внимание както на физическото, така и на емоционалното здраве.

Е: Продължаваме напред:

„Поколенчески наследствени травми. Ако сте диагностицирани с физическо или психическо заболяване от някакъв тип, много е важно да се говори за това в семейството, защото е възможно да не сте само вие, или заболяването да е наследствено. И това спасява животи.“

„Другото, което е, че липсата на информация се предава от поколение на поколение, тоест, възможно е да доведе, да доведе липсата на знания, до здравословни проблеми, отново и отново, и отново, и отново. И затова е хубаво да се пита. Буквално. Дори да не си сигурен, дори да се чувстваш глупаво, че задаваш тъп въпрос, простия въпрос, окей, обясни ми го, все едно съм на пет и никога не съм ги чувал. Какво трябва да се прави за това, второ, трето, пето. Дори и да се окаже, че знаете сто процента от нещата, по-добре да го потвърдите, отколкото в някаква ситуация да ви изядат главата, в скоби: много неприятен личен опит.“

Другото, което беше написано, за обрязването:

„Разберете какво е обрязване, преди да го направите на децата си и им дайте възможност сами да изберат.“

З: Ох, бе.

Е: Да. Мислех, не очаквах, че обрязването е толкова популярна тема във България, някак си мислех, че тук практиката не се е разпространила, но от друга страна според доста изследвания, обрязването помага, тоест, намалява до някаква вероятност, предаването на HIV. Което вече зависи дали е статистически значим тоя процент, но все пак.

Другото, за което беше, особено сега покрай ковид:

„Чувството за изолация и липса на хора, с които да поговоря. Искаше ми се да говорим повече за това в приятелските групи, защото повечето от нас е по-вероятно да попитаме приятел, отколкото да се осмелим да идем на лекар, а поне около мен, никой не говори за тези неща във и сред мъжете си приятели. И коментара за споделянето между половете и приятелските групи от мъже и жени, мисля че има наистина, до някаква степен разлика, до голяма степен е как сме научени, защото, доколкото разбирам, жените е по-вероятно да споделят и да търсят информация на тема физическо здраве, пък и психическо, докато при мъжете е по-малко, да не кажа по-невероятно.“

З: Мъжете не боледуват.

Е: Мъжете не боледуват. Освен това, мъжете не говорят за това. И сега малко по-сериозно, това е една от причините в момента, България да е на много, много, много, много лошо място по отношение на успешни самоубийства при мъжете. Защото психичното здраве не е добре, изобщо. И факта, че не се говори, че не се търси помощ, че не се обръща внимание, допринася много.

И за физическото здраве можем да кажем, че всеки от нас е длъжен да отиде един път в годината или поне е хубаво поне един път в годината, да отиде и да си направи преглед, за психическото здраве, тук вече се налага да обръщаме внимание на близките си и на приятелите си, и за всеки случай, в бележките на епизода сме добавили списък с тревожни сигнали или неща, за които да имаме наум, просто защото за почти нищо от тези неща не ни се обяснява и не ни се, не сме научени, съответно тепърва трябва да се изграждат практики и модели и да се учим и ще отнеме време.

Въпросът е, че се движим в правилната посока и отново, ако забелязвате нещо такова във вашите приятелски групи, хубаво е да обърнете отново поглед към по-възрастните поколения, защото при тях хептем концепцията за психическо здраве не съществува, като един от индикаторите е често алкохолизмът. Често той върви ръка за ръка с психологически проблеми.

З: А не е като в България да нямаме сериозен проблем със битовия алкохолизъм, щото петдесет грама дневно не се броят.

Е: И така. Работещи методи за намаляване на риска: комуникация с партньорите, тестове поне един път годишно. При нов партньор или партньори, откровена дискусия за вашия и техния сексуален статус. Или ако не искате да говорите за това, защото планирате да е еднократно, или просто не сте стигнали дотам, по една или друга причина, задължителна употреба на контрацепция, дентални дамове и разбира се, тестване след контакт, особено ако не сте били сигурни в качеството на контрацепцията, която сте използвали, защото, да, и един път е достатъчно.

З: Тя, белята, отведнъж става.

Е: Което звучи много така да, но все пак, нека си го кажем, за всеки случай. И отново. Ако вие тези неща ги знаете, тва е, изключително много се радвам, ключовото е, постарайте се във вашата приятелска реда, също и другите да го знаят, защото, отново, очевидно е, че всъщност има много хора, които не знаят, които не знаят как да попитат, които не знаят къде да потърсят и дори да искат да потърсят, не винаги могат да намерят източници. Беше доста битка, аз няколко седмици ровичкам за тази информация и наистина не съм доволна от резултатите и почти всичко…

З: И дори не източници, просто източници, които да не те осъждат за това, че търсиш тази информация. Защото, това което и ти казваш по блоговете на разни медицински лица и в официална литература и така нататък, езика, който се използва едва ли не обвинителен: „Абе ти, аджеба, що го прайш т‘ва? Сам си си виновен, че си си навлякъл беля на главата.“

Е: Което е много полезно, няма що.

З: Да, ужасно, ужасно полезно е. Та много ще се радвам, ако слушателите ни знаят тази информация, за която говорим през цялото време; ще се радвам, ако говорят за нея и с приятелите си, познатите си, както и в семейството си и за тези, сред тях, които имат деца – с децата си.

Е: Да.

З: Защото… цялостното ни оформяне като хора започва от семейството и, както споменахме, не само че семейната среда е важна, но и поколенчески много неща минават от поколение в поколение, без значение дали става въпрос за физическо здраве или за емоционално такова.

Депресивните състояния често са поколенчески, огромна част от раковите заболявания също се предават през поколение или във следващото поколение, така че поинтересувайте се от здравето на родителите и на прародителите си, без значение дали вие в момента имате проблеми или не, и дали се чувствате добре, и имайте едно наум.

Е: Най-малкото, защото в това тяло няма да сте само сега и колкото повече време минава и колкото по-късно се сблъскате с тази информация, толкова повече се увеличава вероятността да се изтърве нещо. Или да изтървете нещо у някого около вас.

Така реално какъв е твоя съвет? Като за довиждане? Понеже се ориентираме към край?

З: Ако имам един съвет, той ще бъде комбинация от няколко неща, които включват: пишкайте след секс, защото едно пишкане след секс, без значение с каква полова принадлежност сте и какви полови органи имате, може да ви спести много сериозни проблеми на уринарния тракт, отмивайки сериозна част от бактериите, които зацапват онази зона по време на секс.

Също така ходете на профилактични прегледи поне веднъж годишно, моля ви, и говорете за чувствата си. Това е важно и е ценно, и съм сигурна, че около вас има хора, които ще се зарадват.

Е: Сега покрай ковид темата наистина изскочи много повече на преден план и се появиха много повече възможности. Ние ще включим в бележките след епизода: информация, клиники, ще се постараем да не са само за София, защото има живот и извън столицата или поне така сме чували.

Другото което е, поне при мен е…  депресията е болест, психичните заболявания са болест и няма такъв филм като: „А пробвал ли си йога?“ Както не се опитваме да лекуваме ръка със счупвания на три места с йога, така няма логика някой да се опитва да ни лекува с чайчета, с медитации, с ебем ти глупостите, с извинение за езика, просто много често ги срещам тези неща при виртуални дискусии…

З: Аз имам една любима аналогия, която, не съм сигурна дали Кристен Бел беше автора на нея, когато тя говореше за собствената си депресия. По същия начин, по който не лекуваме диабет с йога и медитация, защото малко или много диабетът също е заболяване на тялото, както и депресията, като разликата, нали, е, че дали една жлеза не работи или една друга жлеза не работи, или хормонално нещо не е наред, не се опитваме да го лекуваме с йога и медитация, а даваме на тези хора инсулин.

Защото това ще помогне на здравето им и на тялото им да продължи да да им върши добра работа в годините. Така че, когато се налага да опрем до медикаментозни средства, то просто се е наложило. Както си пиете хапчетата за ниско или за високо кръвно, така и медикаментозното лечение, разбира се в комбинация със терапия, биха могли да свършат чудеса за хората, които имат подобни проблеми.

Е: Другото, което е: епилацията и бръсненето не са задължителни, но ако все пак ги практикувате, старайте се да е по начини, по които щадят кожата Ви, защото възпаленията се случват. Ако ходите на козметици, гледайте да са професионални, да са адекватни и, отново, да спазват правилата за безопасност. Абортът е здравна процедура.

З: И също така, моля ви, не си мийте вагините с разни псевдо здравни процедури, освен ако поне е нещо което ви е препоръчано от лекар и не се налага, защото здравето на вагината ви е в състояние което има нужда от някаква помощ.

Е: Говориш за душ-геловете, нали?

З: Ох, майко…

Е: Не душ геловете ами за интимните гелове нали?

З: Разни подобни неща, и разни други кристални неща, които хората си пъхат в йонитата за лечение и отново…

Е: Нека си пъхат каквото искат, само да не са нефритени или вид порест материал. От там нататък да пъхат каквото си искат, в контекста на пъхане на неща, не забравяйте да използвате контрацепция, не забравяйте да използвате лубриканти. Като гледайте да съобразите материала, от който е лубриканта, да не е вреден, или да не влияе негативно на контрацепцията която използвате.

Ако не си спомняте кое с какво може да се комбинира, имаме го в предишен епизод на блога. Хвърлете едно око, ако може да ви бъде полезно и другото което е ако за момента нямате необходимите продукти може да се възползвате от 10% намаление, което имаме все още със passion.bg, който е български онлайн магазин за секс играчки, лубриканти, еротично бельо и кинк аксесоари, където можете да използвате нашия специален код OHYES с 10% отстъпка, пише го и на сайта, пише го и в социалните ни мрежи и, разбира се, отново, и отново, и отново: Safe, Sane, Consensual.

З: Благодарностите в този епизод отиват към обичайните заподозрени – Ми Василева, Говорен ефект и Ники Новаков. Ако искате да говорите с нас, пишете ни на: ask [at] ohyespodcast.com. Намираме се в Twitter: @OhYesUnplugged, Instagram : @ohyespod, а можете да ни намерите във Facebook и в Goodreads.

  • серийно моногамни връзки – поредица от моногамни (само с един партньор в този период) връзки

Източници:
Warning Signs of Mental Illness

Mental Illness and the Family: Recognizing Warning Signs and How to Cope

6 Men’s Health Organizations Outside of Movember | hims

http://gamh.org/about-us/https://no-shave.org/

Medical Check-Ups Every Guy Needs, Depending on Your Age

Здравен профил за България 2017

Sexually transmitted infections (STIs)

https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/publications/Zdraveopazvane_2019.pdf

Engaging Men in Psychological Treatment: A Scoping Review

Men and mental health

Men: A Different Depression

Male Menopause Symptoms, Treatments, Causes, and More

Men’s Sexual Health

Men: A Different Depression

Как да изберем правилния размер презклиерватив: тук и тук.
Сексуално здраве клиники в България:
Списък клиники ХИВ, СПИН и хепатит

Здравни заведения
Справочник
Полезни връзки

Кръводаряване:
БЧК
Национален Център по Трансфузия

Поп-култура

Филми и сериали:
“Лесна, А?” ;
“That Burning Feling” ;
“Almost Married”
“Kids”
Милк
Филаделфия
“Sex Education”
“Big Mouth”

Книги:
“Кажи на вълците, че съм си у дома” ;

Музика:

Open in Spotify


Намерете ни:
Facebook – О, да!
IG – OhYesThePodcast
Mail – ask @ ohyespodcast . com (без спейсовете)
Twitter – @OhYesUnplugged
SoundCloud – OhYesThePodcast
Spotify – OhYesThePodcast