В последния епизод поговорихме за срещите и споменахме концепцията ‘червени флагове’ и може би това е моментът да дадем малко повече информация какво точно е това е червен флаг и защо има значение да се обръща внимание.

Съдържание:

Червеното е цвят, който асоциираме с романтика, секс, еротика, страст… и с опасност. Червените флагове НЕ СА автоматично задължително ‘край, чао’ ситуации, но би трябвало да ни накар да спрем, да обърнем внимание дали с последващи въпроси, за да се изясни недоразумение или за да обърнем внимание на темата. Това не е еднократен въпросник, през който прекарваме потенциалния човек, нито е индивидуална ситуация. Това са неща, за които е хубаво да имаме едно наум. Това не са статични и абсолютни позиции. Хората променят мнението си или имат противоречащи си мнения, че казват едно, а правят друго. Това е някаква минимална основа и база.

В този текст фокусът е спрямо романтични/сексуални отношения, но спокойно може да се отнесе към всякакви ситуации и разнообразен контекст.

Физически контекст

Какво е отношението им към телесна автономия (право на контрол над собственото тяло, аборт, даване и оттегляне на съгласие)? Смятат ли, че са еднократни и перманентни? Смятат ли, че липсата на НЕ е ДА или че НЕ подлежи на тълкуване? Какво за тях е съгласие? Какво не е? Има ли точка, в която смятат, че човек не може да даде съгласие или да го отмести? Кой може и не може да дава съгласие? Физическо здраве и човешка стойност? Какво е отношението им към хора с физически увреждания, проблеми или затруднения?

Човечност

Дали смятат, че човечността е ситуационна и може да бъде загубена в зависимост от раса, етнос, пол, сексуален опит, пол, ориентация, идентификация, физическо или психично здраве, външен вид, стил на обличане? Кои хора са хора само ако изпълняват дадени субективни условия, които не са уточнени и са размити? Дали смятат, че те са първа или последна инстанция на тази човечност? Биха ли си променили мнението по тази тема, ако да, при какви условия, ако не, защо? Слагат ли равенство между ‘морал’ и ‘човечност’?

Секс/сексуалност

Какво отношението им към секса? Тяхната сексуалност? Чуждата сексуалност? Кой и защо има контрол над нея? Дължи ли се, очаква ли се, нужен ли е? Видовете секс? Как влияе сексът на отношения?

Граници

Това е може би червения флаг, който е най-не конкретен, защото уважението и съобразяването с граници, които са поставени вербално или невербално са най-често объркани или неразбирани. Правят ли се опити да бъдат променяни, манипулирани, променяни, настояване за изключения спрямо тях, настояване, че са ‘нерационални’ или ‘неправилни’, че другите хора нямат такива, имат други граници? Настоява ли се, че не е приемливо да има граници или че тези граници подлежат на дискусия и вето, което да не е твое? Това е от по-тъмно червените флагове, които е хубаво да не се игнорират и да бъдат ДЕБЕЛО подчертани и уточнени. Ако се правят опити да се нарушават и местят, е еднозначно тенденциозно и важно да не се игнорират.

Двойни стандарти в който и да е от гореизброените аспекти.

Емоционални

Червени флагове са ментално здраве, дали е важно, кой има отговорност спрямо него, кой по какъв начин се справя с такива проблеми, търсене на помощ, подкрепа, лечение.

 • Какво е отношението към близки, семейство, приятели?
 • Ако лъжат за дребни неща, които са маловажни, но предполагат нежелание за припознаване на грешки или избягване на признаване на вина или поемане на отговорност, вероятността да последва лъжене и в отношенията е голям. Как се отнасят с бивши ваши или техни?
 • Всичките ли са луди? Колко е вероятно това?
 • Поемат ли отговорност за собственото си поведение и как влияе на околните? Имат ли приятели сред бившите или поне в приемливи неагресивни отношения?

Смятат ли, че има приятелства сред хора, които са от един пол, сексуална ориентация с други, които потенциално спадат към романтичните интереси или пол? Имат ли претенция с кого може, не може да имате контакт, приятелство, отношения?

Какво им е отношението към хора от различна социална или икономическа ситуация от тях:

 • Как се държат с обслужващия персонал?
 • А с просещи, бездомни хора?
 • Как се държат в ситуация, в която те са нормата и мнозинството? А когато не са?
 • Какво е отношението към уговорките? Към своите? Към тези на околните?

И отново, двойни стандарти, има ли разлика на база пол, връзка, сексуалност, ориентация и да има изключение или да не важат, в някои случаи? Какви са случаите?
Уважение на лично пространство
Приятелства, свои и чужди.

 • Какво им е отношението към несъгласие с тях и при получаване на нова информация?
 • Какво им е отношениетп към политики, които не ги засягат лично? Т.е. ако даден проблем не е техен, то този проблем съществува ли?
 • Очакват ли да бъде доказван като за официална дисертация?
 • Имат ли желание да разберат различни гледни точки и мнения отвъд техните?
 • Основно е дали има ли комфорт в комуникацията или не се чувствате спокойни да споделяте възгледи и гледни точки от страх от негативна или агресивна реакция?

Тук е важно да се зададе въпросът какво се разбира под негативна реакция, включително, притеснявате ли се, че може да бъдете отхвърлени от общност или другия/другите заради възгледи, които са възприемани като хомофобски, сексистки, расистки, тн или обратното?

Разбира се, това е опит за изброяване на различните червени флагове, но нито някой може, нито е рационално да се очаква да има изпит, където има ‘правилни’ или ‘неправилни’ отговори, защото все пак всичко е субективно, ситуационно и има достатъчно хора, които казват едно, а правят нещо напълно различно, както в положителна така и в отрицателна посока.

Това НЕ Е изчерпателен списък и дори някой да даде всички ‘правилни’ според вас отговори, не означава, че отношенията ще са успешни, че са добри хора или че няма да има разминавания. Това са общи насоки, за да имаме някаква идея що за човек седи от другата страна, с ясното съзнание, че това не са абсолютни и еднозначни отговори. Факт е, че има фраза ‘когато някой ти казва какъв е, е хубаво да им се вярва’, но не сме статични и неподлежащи на промяна. Червените флагове са едно, две, три наум и при нужда наблюдение на поведението на практика, а не само на това какво казват. Често при разговори или посочване на поведение, хората се съобразяват и променят и това не бива да се изключва по никакъв начин.

Ако сме пропуснали червени флагове или бихте добавили, развили или уточнили нещо, споделете с нас, винаги има място за развитие и надграждане.

Слушайте ни в Spotify