Темата на новия ни епизод е порното. Признаваме си, че го гледаме, слушаме, четем, дори понякога и режисираме (в главите си или не). Чуйте Мандарината, Змей и Амира с техните преживявания, опит и предпочитания.

За много от нас порнографията и еротиката са били едни от първите ни контакти със сексуалното желание и интерес. За някои са били заместител на сексуалното образование, поле за разгръщане на фантазиите и откриване на собствените желания или инструмент за забавление.

Което и да е, искаме да говорим за понрото открито и без срам, да не го превръщаме в табу. Порното има място във връзките ни и в сексуалния ни живот. Предоставя възможности за експериментиране и научаване, но в никакъв случай не трябва да го приемаме като единственият източник на информация за това как изглежда “добрият секс” или здравословните сексуални отношения.

Не бива и да сме безкритични към порно индустрията, която често разчита на мързеливи стереотипи, които могат да създадат грешно впечатление, усобено у по-неопитните зрители (каквито сме били всички в ние в някакъв момент).

Бъдете любопитни и отговорни, експериментирайте и консумирайте с удоволствие и мярка.

АМИРА: Здравейте! Вие слушате О, да! Подкастът, в който говорим за секс, удоволствие и сексуално образование. Също така се кикотим, разказваме си забавни истории и наричаме нещата с истинските им имена. Днес сте с Мандарината.

МАНДАРИНА: Здрасти!

АМИРА: Змей.

ЗМЕЙ: Здравейте!

А: И с мен, Амира. След първите срещи скачаме директно в леглото или пък пред компютъра с порното. Но преди това, момичета, как ви се отрази завръщането към подкаста?

М: А, на мене супер ми се отрази. Нали знаете, че винаги е емоция, докато пуснем епизода, докато го обработим, след това анонса, четене на реакции, разговор със слушатели в социалните мрежи, най-вече в Туитър. Та, доста добре ми се отрази. Много, много оптимистично беше това, че решихме да рестартираме по някое време.

А: Супер! Змей, на теб?

З: На мен ми се отрази добре. На хората, които получават от мен линк към поредния епизод, вероятно не толкова. Можем да се възползваме и да се похвалим и в ефир, че с промо код OHYES Слушателите ни, настоящи или бъдещи, могат да си поръчат секс играчка с десет процента намаление от passion.bg.

Всъщност, ако имаме бивши слушатели, важи и за тях. Дори един оргазъм повече да го пишем, си е успех за подкаста.

М: За всички, които не ни харесват, също.

А: Ние сме щедри, раздаваме еднакво. Аа, така е, за нас във О, да! предстоят много вълнуващи неща, които нямаме търпение да споделим със вас, така че бъдете на линия.

Като всяко добро порно и този епизод идва със дисклеймъри или три уточнения. Първото е, че говорим за порно, тема която е обширна и пълна с подводни камъни и в крайна сметка това, което изразяваме, е нашето лично мнение и нашият опит. На второ място, в този епизод разглеждаме порното като всяко съдържание, което цели да възбуди или да създаде сексуални желания или настроения у човека, който го консумира.

Нямаме намерение да дебатираме какво е порно, какво е еротика и къде е разликата между двете, защото границите често се разминават и защото искаме да обърнем повече внимание на сексуалните фантазии в отделен епизод. И на трето място, в този епизод сигурно ще споменаваме повече думички на английски, което винаги се стараем да избягваме. Причината е, просто защото порното, което консумираме, често е на английски и много от утвърдените термини или нямат превод, или просто се приемат в техния оригинал.

Освен това съм сигурна, че повечето от вас знаят за какво говорим.

З: Е, може да има и някоя друга немска думичка. В края на краищата, човек понякога опира до gangbang [групов секс] със звучното wunderbar, schneller, schneller [прекрасно, по-бързо, по-бързо].

А: Така е, някои хора учат и немски.

М: Тъкмо, тъкмо да научат немския чрез порното. Аз може би трябва да почна да гледам само немско порно.

А: Това ще е интересно.

Добре, порното. Кога, кога за първи път видяхте или пък прочетохте, или чухте и като цяло консумирахте порно? И знаете ли какво беше това? Разкажете ми за първия ви път. Мандарина, искаш ли да ни разкажеш за първия ти път с порното?

М: Ами, ако смятаме и списанията за порно литература, може би със списания почнах аз, книжки. А истинското порно, на филмче, го гледах може би вече като бях ученичка. Аз май съм разказвала в един от епизодите как имах една нелегална телевизия в квартирата, която вечер след дванайсеt пускаха порно И тогава за първи път попаднах на такова.

Определено знаех какво е. Не знам защо, но знаех какво е. Много силно ме впечатли, бяха две красиви мадами, намазани с нещо по себе си, на един отворен ринг, полузатъмнено, щях да кажа леко черно-бяло, ма той телевизора беше черно-бял; които си пъхаха разни интересни неща тук-там. Абе, доста, едни топчета, едни такива дълги един метър неща, стъклени дилдота, тогава не съм знаела, че се казва дилда.

А: И сега учените спорят дали са дилдота, дилда, дилдоси?

М: Но, определено бях впечатлена и реших че, това нещо трябва да продължа да го гледам. Тоест, не знам дали съм го решила, ма си ми беше любопитно, съответно, то, си подтиква и пипане, като гледаш такова нещо. И в последствие имах интерес, разбира се. Негативно отражение, върху мен самата, не мисля че, че порното е оказало.

А: Супер. Спомняш си доста детайли, така че явно наистина е оставил следа този клип. Змей, ти спомняш ли си такива детайли?

З: То не е решение, ама си те влече, Дари.

М: Е, е!

З: Аз за пръв път попаднах на визуално порно, когато бях на седем, може би? Бяхме на имен ден на семейни приятели, родителите ни се бяха отплеснали в приказка в съседната стая, а ние, деца, хлапетии от смесени възрасти, след като вече сме се забавлявали по всякакви други начини, изразходили сме абсолютно всички видове играчки и други забавления, се обърнахме към, цифром и словом, един от петте каналa по онова време, значи това е било деветдесет и четвърта-пета година. Даже не знам колко канала общо по телевизията е имало, часа е бил полунощ или един. И там, видиш ли, пишки!

Така че, груповата реакция беше на любопитство, последвано от “абе това не е много интересно” и съответно изключване на канала и отидохме да тормозим родителите си, нали, няма ли да си ходим, щото вече ни се спи, на тая възраст.

Първия ми сблъсък с написаното порно от друга страна или поне с наличието на по-дълбоки еротични сцени, а не само някви бегли, замазани споменавания, беше “Тайния дневник на Лора Палмър”.

А: Тва съм го чувала, но винаги съм знаела, че е нещо ммм.

М: Чакай, че какво имаше в “Тайния дневник на Лора Палмър”? Какво порно има?

А: Само знаех, че родителите не одобряват.

З: Да, да, не, не е много за одобряване. Ми там е работата, че там нещата опират до, то не е само сексуални сцени, но огромна част от тях са фантазия, плюс хорър, плюс фетиши, kink-ове и някви други неща, които са набутани наистина така много сериозно, а книжката е едно ужасно тънко книжленце. Аз въобще не очаквах да има това в тази книга и бях така “хм, интересно.” Не съм сигурна колко пъти съм ги чела. Виноват.

А: А то е поредица?

З: А, не, само една книга е, като има още една книга, Дейл Купър ли се казваше агента на ФБР, който разследваше. И има една книга и за него, където там също има няколко сексуални сцени. Та, това е сблъсъка с първото ми написано порно, така да се каже.

Предполагам че са ми попадали и разни вестници. Някога имаше примерно “Чук-чук”, сега не знам дали съществува. Така че, предполагам че и това ми е попадало.

Смятам че имам сравнително здравословен интерес към порното, както към гледането, така и към четенето му, така и към писането му. Порното, както и играчките, за мен е просто още един инструмент, с помощта на който си доставям удоволствие, а ако имам шанса да доставя и другиму удоволствие – още по-добре.

А: Супер. Със изключение на тайния дневник на Лора Палмър, който също звучи интересно, всичко звучи екстра.

Мисля че, моите първи нежни стъпки в света на еротиката бяха именно под формата на вестник “Чук-чук”, който ти така спомена. Това се случваше в час по рисуване, на задните чинове, който преминаваше целия в някакво диво кикотене, защото, поради същата причина – пишки и цици. Уау!  Нямам представа как дванайсе годишни деца се бяхме сдобили със вестник “Чук-чук”, не ме питайте, но това е реалността. В първите години след това, порното за мен винаги беше някакво колективно изживяване, винаги се случваше или като някакво предизвикателство, някой пускаше нещо, или с цел да се смеем.

Беше ми интересно, но може би по-скоро заради този елемент, отколкото че съм разбирала, хм, какво става. До една, две години по-късно, когато вкъщи се сдобихме с компютър и бях тотално зашеметена. Абсолютно не можех да повярвам колко лесно и бързо мога да получа достъп до действия, които нямах и представа че човешките тела могат да извършат.

В голяма степен като тинейджър, за мен това беше сексуалното ми образование и в тийн годините ми имаше наистина голямо влияние над живота ми и възприятията ми за сексуалните връзки, включително и моите. Докато, като по-млада и като тинейджър някак си всички около мен криеха, че гледат порно и почти с никого не съм имала възможност да говоря за това тогава, което наистина ме караше да си мисля че имам някакъв нездрав интерес и да се притеснявам че имам ненормални желания, но сега знам че това не е така и се радвам, че може да говорим за него.

Няма да ви питам консумирате ли порно, защото е ясно че всички го правим. Но ще ви питам имате ли предпочитания за жанрове, формати, типове. Освен това, плащате ли си за порното? Мандарина?

М: Ами, не си плащам за порното, щото мисля че досега съм си намирала варианти да гледам безплатно порно.

А: Ти си пират.

М: Аз съм пират. Да. Хм, предпочитам порното гей жени. Стандартното хетеро порно не ми е особено по вкуса, просто защото е скучно. Разбира се че има и готино хетеро такова, ама трябва да е много kinky, с нестандартни пози, BDSM и да не е пенис oriented [пенис-ориентирано].

Радват ме еротични GIF-чета, кратки клипчета. В Tumblr примерно, има страшно много content [съдържание] и може да се намери всякакъв материал, едно време имаше и туитър акаунти, които шерваха [споделяха]. Не харесвам порно със сюжет, особено такива взаимствани от филми, изобщо кому е нужно да има сценарий и сюжет? Влизат и се почват. Не да ми се крият зад пердета и мазета, да се гонят по коридори. Това класическото, доставчика на пица, тя сяда, дава му парите, наместват се, ами не ми харесват тия неща, супер, супер стандартни са ми.

А: Не знам какво порно гледаш, особено с гоненето по коридорите. Но аз имам една мечта и тя е да нормализираме порното със сюжет. Искам да има история, искам да знам какво се случва, ти кой си, ти коя си, какво правим тука.

М: Добре де, ама с‘а трябва да има някакво установено време, в което да се случва тая история.

З: Искам да знам как се стигна до секса. Нека да спрат да ни лъжат в очите, че секса се случва директно. Значи виж сега, ти може на първа среща да си ги водиш у вас и да ги чукаш. Някои хора нямаме такива намерения. Искаме порно със сюжет.

М: Добре, обаче, съгласи се че, че тия сюжети не са добре направени и са много изкуствени и някак си актьорската им игра не е много добра, когато няма секс включен.

А: Това вече е отделен въпрос.

М: Ето затова…

А: Който си има решение. Аз затова обичам моето порно да е етично, приемам го във всякаква форма, плащам си за това удоволствие. В последните година-две определено предпочитам аудио порното, но и видеото ми харесва, стига да е режисирано с мисъл, да има добра актьорска игра и да не е обичайната скучна работа с камера, която се върти между редовните пет кадъра, които всички знаем кои са.

И понеже казах етично порно, искам да поясня какво имам предвид, защото осъзнавам, че не всеки може да знае. Етичното порно, е порно, което е продуцирано и заснето легално, в добри условия на труд, като в процеса актьорите имат по-голям контрол над случващото се и тези филми често показват по-голямо разнообразие от тела, сексуалности и секс практики.

Змей, какво е твоето предпочитание?

З: Ами, ние явно сме се събрали така че да покрием целия спектър. Докато Мандарината предпочита визуално порно, ти имаш влечение към аудио порното, аз предпочитам моето порно предимно в писмена форма, като имам сравнително регулярни дарения на няколко места. Предпочитам порното си гей поне колкото мен, но изненада за почни всички хора, които ме познават, вероятно и за слушателите, предпочитам мъжко гей порно.

М: Еха.

З: Хетеросексуалното порно does nothing for me [не ме възбужда изобщо], малко се чувствам като все едно съм в зоопарка и гледам животните, когато гледам хетеросексуално порно.

М: Ха-ха някои филми са буквално като животни, дори и да гледаш хетеро порното.

З: И, да, както вече споменах, искам да нормализираме наличието на някакъв сценарий, който не е изцяло „влизаме от вратата и се започваме.“

А: Задължително за мен в това е еротиката, в начина по който са показани тези някакви отношения. И реално, доста често как се стига до самия секс ми е по-секси отколкото самия секс, и не знам. За мен е супер важно.

З: Което ми напомня, едно време, сега вече не знам, не съм гледала телевизия от ужасно много време, но примерно преди да започне в един часа твърдото порно, едно време примерно между дванайсе и един по някои канали имаше еротика.

М: Аха, да.

З: Което не беше експлицитно порно, наистина не се показваха половите им органи, но имаше далеч повече физически контакт на части от телата на актьорите или участниците в тези филми. Около половин час филм отново, но само любовна игра. Което всъщност може да ти покаже на кои други места да обърнеш внимание, освен на ерогенните зони.

А: Точно, и според мен това е една от разликите с така нареченото класическо порно или порното, което е било преди двадесетина години и порното сега. Целта на порното сега е буквално влизаш, намираш клипа който искаш с кинка, който търсиш или фетиша който търсиш, мастурбираш пет минути, свършваш и продължаваш на следващия клип или пък отиваш на нещо друго. А онези клипове и филми като цяло наистина имат сюжет, което аз харесвам.

М: Тоест вие искате романтични филми, което да има малко повече голотии, да показват малко повече органи и неща които си правят. А не само, а не тя да седи по сутиен и да се затворят с чаршафа.

З: Искам филм на Hallmark с happy ending [щастлив край], ама happy ending,  в който хората правят и секс.

М: Да може би, ама тогава не могат да ги пробутат на абсолютно на всички за Коледа между осем и десет часа.

А: То не е нужно да са на всички, предложете ми ги на мен, аз ще съм щастлива.

Всички: [смях]

А: Добре, да ви попитам един въпрос, който се обсъжда по различни начини, много хора имат сериозни мнения относно него, както и доста крайни очаквания. Според вас порното има ли място в романтична или сексуална връзка? Порното има ли място във вашите връзки, вашите отношения с партньори?

М: О да. Разбира се че има място в романтичната и сексуална връзка, защото в крайна сметка секстинга е един вид текстово порно – малко или много. Шерването [споделянето] на любими неща и връзката, която аз смятам за окей, няма как да не си шерваме [споделяме] неща или да не гледаме неща заедно.

А: Абсолютно, да. Змей, ти какво мислиш?

З: Ами да, аз вече си признах че съм писала не един и два еротични разказа на жените с които съм била, така че ако не са готови да приемат еротична проза от мен, може би няма да имаме толкова благодатна връзка, колкото би ми се искало.

Но и чисто визуалното порно, понякога имаме нужда да разберем какво харесва другия. Ако щеш и само, за да подхванеш разговора „Какво ново искаме да пробваме, дай да погледаме малко порно заедно. Какво ти допада, какво предизвиква интереса ти, какво би ти било интересно да тестваме заедно?“

На мен примерно ми се е случвало да гледам порно с приятелите си и да си поговорим „Окей, това харесва ли ти, това не ти ли харесва, какво би искала да пробваме?“ Случвало се е да пращам линкове, или GIF-чета или така нататък на приятелката си докато имахме връзка от разстояние.

Така че да, за мен порното в много му форми, може да намери мястото си в една връзка, но разбира се зависи от това по какъв начин и какъв е баланса, къде е границата. Сега, няма да тръгна да гледам час и половина порно с гаджето си преди да правим секс. Но знам за хора, които подгряват примерно, така да се каже.

M: Ами да защо не.

З: И това е окей.

М: Окей е, подгряването е окей.

А: Мхм. Да, да влезнеш в настроение.

М: Да, абсолютно, част от разнообразието на-на секса между двама души, така че мисля че е нормално, случвало ми се е.

А: Точно, да и както каза Змей, порното специално за мен винаги е работило като вариант да експериментираме със нещо във връзка, така че абсолютно съм със вас.

Следва въпросът за десет милиона лева, който съм сигурна, че много от нашите слушатели ще искат да знаят какъв е отговора: правили ли сте аматьорско порно с или за партньор?

М: А, да дефинираме какво наричаме домашно порно.

З: Отговорът на Мандарината е „да“. Продължавай.

М: Ами добре, ами да. Пращала съм, записвала съм домашни соло видеа, стигали са до партньори – хора, на които съм имала доверие, – надявам се че, че или са изтрили съдържанието, или няма да излязат някъде в Интернет, ако тръгна да ставам кметица на София, примерно, да не лъсне някъде нещо. Не съм участвала всъщност в порно с партньор, много бих искала да си направим такова, въпросът е че, ако ще правя домашно порно с партньор, за мен, трябва да има някаква специална подготовка, предварително, дали…

А: Сценарий, режисура, осветление.

М: Сценарий не, но по-скоро осветление, осветление, да не а…

З: Озвучение..

М: Да са някви нови чаршафи, по-тъмни, такива. Озвучение.

З: След малко и кожен диван ще докараш.

М: Е, не.., да не е кожен дивана…

А: Окей. Змей, правила ли си такива подготовки? И последващи действия?

З: Дори не ми е хрумвало да правя домашно порно. За мен, това просто не е моя начин да изразя желанието си да правя секс със другия човек, за мен думите са много по-добър инструмент, по-удобен, за мен лично. Така че, не съм правила визуално порно, но съм написала достатъчно порно и достатъчно sexting съобщения, за да можем да го третираме по този начин.

И ако, ако визуалното порно и клипчета и соло изпълнения са вашето нещо, или не соло изпълнения, изпълнения с партньор – един или повече, – са вашето нещо, давайте, само слава за вас! Само се надявам да го пазите зад парола, две, три и колкото се налага. Амира, написа ли, режисира ли и…

А: Буквално, да.

З: … изактьорства ли едно домашно порно?

А: Буквално, да. В домашното порно се изисква подготовка, факт, съгласна съм. Хареса ми, че всяка от нас я влече нещо различно.

Както казах, порното за мен е повлияло много ранното ми оформяне за представите за секса, така че домашното порно винаги ми е било на дневен ред в връзките. Като, не като kink, но като нещо допълнително, което, така, ми погъделичква желанието, защото обичам да преглеждам архива от клипчета, които сме правили с партньори..

З: Палавница!

А: … или соло такива. Ами да, знаеш как повдигат настроението. Супер са! Да, за мен тези видове клипове, дори аудиосъобщения могат да бъдат, са почти като споделянето на гола снимка, само че с добавени елементи, естествено.

М: Чудесно!

А: Благодаря! Въпросът е, да, да има пълно доверие и взаимно съгласие при споделянето на такива неща, защото, да не стават сакатлъци.

Значи, като цяло сме позитивно настроени към порното, мога да заключа. Кои са, имате ли конкретни причини защо порното е супер – какво ви харесва, помогнало ли ви е с нещо? Мандарина, имаш ли причини?

М: Ами, на мен преди всичко, порното ми носи фантазия, порното ме вдъхновява. Да видя какво ще направят, до къде ще стигнат, любопитно ми е. Колко нови kinky неща мога да открия. Всъщност, аз част от kink-овете си съм ги открила чрез порното. Така че, мога да кажа че порното ми обогатява сексуалността.

Имах един период, в който буквално се приспивах с гледане на порно клипчета от Туитър, дори не мога да кажа че съм мастурбирала всеки път, просто ме кефеше да си намирам някви акаунти, шернати клипчета по две минути и си ми беше окей. Само че Туитър се изхитриха и забраниха тия акаунти и ме мързи да ровя за други източници. Със сигурност ми е помогнало да съм по-освободена, но въпреки това подбирам съдържанието, което гледам. Така че, за мен, порното е прекрасно нещо.

А: Звучи супер вдъхновяващо. Змей?

З: За мен, порното е окей. Не ми се е случвало да имам нужда от порно, за да проява желание за секс. Да, Мандарино, знам че не си съгласна. Тук, скъпи слушатели, Мандарината ми прави thumbs down [показва неодобрение с палци надолу]. Но, тъй като аз съществувам в две състояния – или ми се прави секс, или ми се спи; така че, ако не съм заспала, нямам нужда от порно, за да проявя ако щеш, желание за секс.

Но разбира се порното във всяка една форма е и източник на информация, не винаги съвсем вярна или пък анатомично реалистична, но все пак накланяща мислите на гледащия, четящия, слушащия към едно „ами ако?“ на заден фон, и съответно последващо експериментиране. Както казах за мен порното е просто още един инструмент, ако щеш по пътя към следващия оргазъм.

А: Един здравословен поглед над порното е това, харесва ми.

Порното за мен е доста важно, както вече споменах, помогна ми в голяма степен да разбера сексуалността си по-добре. И това е най-важното и освобождаващото за мен – в порното. В никакъв случай не съм без критична към порното и към индустрията, но за мен лично порното представлява поле да разгърна фантазията си и просто по някога да се поставя в ситуацията, която е на екрана или която слушам, или чета. И това ми помага да реша дали нещото което гледам би ми харесало или не.

Определено преди да науча какво искам и какво харесвам сексуално съм експериментирала най-често с неща, които съм видяла онлайн.  Често се е случвало да питам партньори „искаш ли да пробваме това?“ и ако отговорът е утвърдителен – йей! – правим го. Имало е случаи, в които нещото което опитваме, изобщо не ни е харесвало. Чувствала съм се „ъъъ не, ужасно, защо някой би го правил?“ Това според мен е окей, защото всичко е било част от процеса ми за научаване, какво работи за мен.

И наистина ако имаш партньор, който е отворен към тези неща, а-а порното може да ти помогне, да научиш нови неща и за себе си, или пък да научиш нови неща един за друг, което е супер.

Казахме кои са причините да мислим, че порното е супер и как ни е повлияло позитивно в живота ни. Има ли фактори, които правят порното да не е толкова супер, някои неща, които за вас за проблематични неща, които не харесвате? Има ли такива?

За теб Мандарина? Въпреки, че ти си най-големия фен на порното, както установихме от нас трите. [смях] Има ли неща които ти казват „ъъъ…“

М: Ами, има, да. Повечето порно филмите наблягат основно на мъжкото свършване и еякулацията и мъжката ерекция. Някак си ми се струва, че порното преди всичко е пенис ориентирано, а отделно че се създават грешни представи за телата – изкуствени гърди, устни, перфектно обезкосмени жени. Всички са с някакви перфектни тела и в крайна сметка сексът не е само за хората с перфектни тела и ако почнеш да гледаш порно от малък, можеш да си създадеш много грешна представа за това кое е окей и кое не е окей. Както и обезкосмяването трябва да е личен избор.

А отделно, че мъжете са с постоянно еректирали пениси, което пак не е много естествено и много адекватно за ситуацията. Как еректират тези пениси, не показват – ето за това трябва да има повече, да има романтика и да показват как стигат до там.

А това което ме дразни, е скуиртването, показано като огромен фонтан – хора които се къпят в реки от течност, което сега не баш така скуиртването, говорихме го това мисля че в един от епизодите. Другото, което ме дразни в порно филмите са gang bang [групов секс] сцените, – не искам слушателите да ме разбират грешно – харесвам gang bang сцени, и по принцип gang bang порно, но има определени моменти, в които изглежда че жената не изпитва удоволствие, че тя е малтретирана. Спестява се доста от – (така) ще го кажа – “омазването” в секса – всички са чисти, айде окей овлажнени са жените, обаче не показват как става самото овлажняване на жените. Не може да овлажниш една жена със слюнка и тя да е готова за анален секс.

Никога не показват лубриканти, плюне я там малко и тя е окей – еми не става сега така. Реалността не работи така. Също не ме кефи стандартното, нали не показват жената как свършва понякога, винаги е ориентирано мъжа трябва да свърши и т‘ва е, и до там и свършва сцената и край, омазва я и след това дали тя е свършила не е ясно.

А: Омазва ми хареса, бих казала че това са доста валидни проблеми с порното. Змей има ли неща, които теб те дразнят или не харесваш?

З: Част от нещата които Мандарината спомена се препокриват и с моите дразнения. Както казах преди малко, едно от нещата които ми е трудно да простя на визуалното порно е, че се създава нереалистични представи на ползвателите си. На хората които поради една или друга причина – било то липсата на сексуално образование, невъзможност да разговарят със семейството си за секс, или дори с партньорите си, защото никой не им е казал, че това е нормално и в семейството им не е създадена нормалността за комуникация по тези въпроси – разчитат на порното за цялостната си представа за секса.

Що е то, как се прави и как реагират телата ни на определени стимули и за това какви са критериите за красота ако щеш. Било то на пенис или на вулва. От мъжете не очакваме да могат да издържат три часа да поддържат ерекция и да лашкат един или повече партньори с часове. В същото време от жените не очакваме да са вечно мокри и готови за секс и с готовност те да бъдат лашкани, също толкова дълъг период.

Нещо друго което ме дразни, наскоро видят в един тик-ток един младеж показваше как пуска ръката, така да се каже, тоест как обработва с пръст клитора на приятелката си или потенциалната си приятелка, ползвайки джойстик , където много гневно търкаше джойстика. При което отговора на тик-тока беше, една девойка също е хванала джойстик и нежно с кръгови движения показва как трябва да се действа на това място, като само гледа в камерата втренчено. Доколкото разбрах младежа след това беше свалил тик-тока силно засрамено.

Това как се действа с клитора и с главичката на пениса са неща примерно, които не мога да простя на порното. Защото клиторите в порното ги търкат все едно се опитваш да премахнеш лак със шкурка, което е… „ауч mother fuckers [шибаняци].“

М: Ха-ха-ха.

А: Да. Така е. Правим секс, не се опитваме да започнем пожар.

З: А при мъжете пък нерядко порно актьорите са с обрязани главички на пенисите, имат доста по-малко чувствителност, доколкото знам и съответно и там има някакви търкания и проблеми. И с тея пениси се действа по някакъв много грубоват начин, който не е приложим при нормални условия.

А: Каза Змей. Ха-хаха.

З: Не… Disclaimer [забележка]: Не разбирам от пениси, но въпреки всичко бих предпочела слушателите на подкаста ни да си ги ползват здрави цял живот.

А: Живи и здрави цял живот да си ги ползвате. Ха-ха-ха.

З: Освен това ми се иска да нормализираме пишкането след секс, за Бога! Инфекциите на уринарния тракт съществуват и са често лесно предотвратими – просто пишкайте след секс, моля ви.

М: Къде да запиша петиция за това. Ха-ха-ха. За нормализиране на това.

З: Също така останете с нас, скоро имаме епизод хигиена и здраве.

А: Това според мен би влязло в порното със сюжет после как и двамата или и тримата, петимата, десетимата отиват до тоалетната преди това.

З: По редичка с номерче, който е свършил първи, пишка първи.

Всички: [смях]

А: Т‘ва стимул ли ще бъде да свършиш първи или не обаче хаха-ха-ха. Т‘ва е въпроса.

М: Хайде, напишете сценарии за филм, напишете. Напишете, напишете.

А: Един co-lab [партнорски проект] да направим, Змей.

М: Напишете сценарии за филм.

З: Правим го.

А: Правим го. Съгласна съм с всичко което казахте и двете.

Определено мисля, че трябва да сме критични към това което консумираме за забавление, защото в крайна сметка порното е за забавление и трябва да сме критични към отношението ни към секса извън порното. Защото колкото и да си мислим че двете са различни и че аз гледам еди-какво си порно, но когато правя секс не мисля така, двете си влияят, колкото и да не ни се иска.

Това го казвам защото не може да се кефиш на порното и да го гледаш и да следиш порно актьори в Инстаграм и в следващия момент да използваш обиди като „проститутка“ или „тя лапа за пари“ и някакви такива. В крайна сметка хората, които са на екрана и се къпят в течности както Мандарината каза, те са там за твое удоволствие обаче, тва им е работата и те си вършат работата, която следва да бъде адекватно заплатена, защото секс работата, е работа.

Друг е въпросът, че порното като индустрия има ужасно много проблеми, като се започне от неетичното заплащане и лоши условия на труд за актьорите, до това че много мейнстрийм порно канали и уеб сайтове все още изкарват съдържание което е сексистко, хомофобско, трансфобско, за което само ще кажа – вижте как се казват категориите в порнхъб, и не на последно място, това че много порно сайтове не регулират съдържанието си и позволяват на всякакви хора качват неща, които не винаги са легални, и изобщо не винаги са в добрия вкус.

А в крайна сметка целта на порното е забавление, така че нека да го третираме като такова и нека то да бъде легално, моля ви.

След като обсъдихме какви са проблемите в порното, какво можем да направим или как можем да направим порното да е основно супер. Можем ли да променим нещо в начина, по който ние гледаме порно или нещо друго може би? Имате ли, имате ли идеи? Мандарина?

М: Ами, според мен най-вече, порното не трябва да е заместител на сексуалното образование, а много хора го използват точно за това.

З: На мен ми се иска все повече хората да започнат да мислят за порното, като за просто един начин да се разнообразят, но в същото време в никакъв случай това да не е стандарт, към който да се придържат. Че не всички сме машини за секс, че лабиите на вулвите ни не са мънички, или че пенисите на всички мъже трябва да са прави и гордо стърчащи като орехов ствол. Че сексът всъщност е забавление, а не е състезание и това три часа да правим секс маратон, вероятно и често не е в услуга на никого. Иска ми се най-вече порното да не е единственото сексуално образование, до което хората ще се докоснат.

М: Амин!

А: Да, и двете сте прави и мисля, че е време да говорим повече за проблемите в нашето собствено възприятие към порното, вместо да подминаваме или да се смеем. На мен ми е доста тъпо, че на български искаме да кажем че нещо е зле, или не струва, или е с ниско качество и му лепваме етикета ‚порно‘. Тоя филм беше зле, т‘ва е ебати порното, или ситуацията. И това ме кара да си мисля, че ние като хора, които консумираме порното, като консуматори, трябва да изискваме по-добро порно и от самата порно индустрия, включително по-смислено съдържание, по-разнообразни сексуалности да бъдат представяни, различни фетиши, тела и кинкове. Но да бъдат представени по отговорен начин, и като цяло мисля че ако е рационално да плащаш, за да гледаш някаква медия, значи е рационално да плащаш и за порно.

М: Може би Netflix е време да пуснат някакво порно, в крайна сметка плащаш, има там секция, в която забраняваш на децата да гледат някакви неща, но са повечето еротични филми, мисля че няма жанр, който наричаме порно в Netflix. Какво им пречи да пуснат нещо?

А: Стига да не е като онзи несполучлив сериал „365 дни“, съм окей.

М: Не съм го гледала.

А: Ами това е “Петдесет нюанса сиво”, но на сръбски.

М: ха-ха-ха

А: Общо взето… Змей гледа много стреснато и много лошо ха-ха, знам какво си мисли.

З: Ами, аз защото одеве май си премълчах, че не мога да простя на “Петдесет нюанса сиво”, просто защото е ужасно зле написана книга.

М: Дори не съм я гледала и чела – нищо.

З: И сега, визуално ме потресе.

А: Просто, да, в този сериал отново по същия начин третират кинковете, просто като липса на съгласие, като всякаква тотална липса на consent [информирано съгласие]. Хората се отвличат, бият се, малтретират се. И това обаче е секси.

З: О, Господи. Отврат. Йу.

М: Да и това си мислят че е BDSM.

А: Именно. Но за това и ние ще говорим по-късно. Добре, супер разговор се получи. Като заключение какво искате да кажете? Мандарина?

М: Аз в заключение ще кажа че порното е хубаво нещо, дори бих го нарекла супер, но трябва да се консумира с мярка. Не се отричайте от него, но да не ви е като Библия за секса. Също искам да кажа, че жените трябва да се чувстват освободени да си признаят че гледат и харесват порно, защото мита който искам да умре, е че само мъжете само гледат порно, само те имат порно на компютрите си – ми не е така и ние имаме. Също искам да кажа в заключение, правете домашно порно, експериментирайте със себе си и внимавайте на кого го пращате.

А: Винаги! Змей?

З: Аз ще повторя малко Мандарината. С порното е като с лютото в манджата – супер е ако ви харесва, чудесно ако е вашето нещо, и можете да добавяте към акта или към връзката си, но все пак трябва да е с мярка, за да не изгорите рано. Ползвайте разумно!

А: От мен заключението е, че порното е като всяко нещо в секса. За едни работи, за други не. Ако ми позволите искам да отправя едно малко предизвикателство към слушателите ни:

Ако основно използвате порно да мастурбирате, опитайте се да го направите без. Оставете се на въображението и желанията си, дайте си време за удоволствие, което сами сте режисирали. Или пък, друго предизвикателство- потърсете порно в друг формат. Пробвайте литература, аудио или пък различен жанр. А ако не използвате порно, защо не опитате – може би ще откриете своето нещо. Надявам се тези малки експерименти да са ви приятни.

А: Благодарностите в този епизод отиват към обичайните заподозрени Ми Василева, Говорен ефект и Ники Новаков.

Също и за passion.bg – български онлайн магазин за секс играчки, лубриканти, еротично бельо и kink аксесоари. Посетете ги на passion dot bg, където можете да използвате нашия специален код Oh, yes! за десет процента отстъпка. Планирали сме и още много изненади тях, така че бъдете на линия.

Също благодарности за Лора Баждарска за графичния дизайн. И ако искате да работите със нас, пишете ни на ask@ohyespodcast dot com. Намираме се във Туитър – @OhYesUnplugged, Инстаграм – Ohyespod, ще ни намерите дори във Фейсбук и Goodreads.

М: Скоро и във OnlyFans.

З: Аз нищо не обещавам.

А: Не давай, не давай обещания, които не можеш да изпълниш.

М: Чакайте малко да излъжем.

А: Добре, готови сме.

З: Моето име само във кредитите [благодарностите] отзад, сценарии: Змей.

М: Еми аз ви казах, напишете един филм, както вие го виждате, нещо, нещо красиво да се случи.

А: Една продукция на Oh, Yes!

М: Ами да.

А: И какъв ще бъде, сценария ще бъде как записваме подкаст и някой ни изненадва с пица ли?

М: Да.

А: Записваме подкаст във студиото и pizza delivery [доставка на пица] от цял отбор мъже и жени и се почва, нали.

М: Добре де, ама…

А: Секс играчки и пеперони лети навсякъде.

М: Аз не мога да правя секс след кат съм яла и съм се натъпкала, къв секс ше прайш след кат си се наял и си се натъпкал.

А: Абе, в тези кутии няма пица, бе..

М: Ааа, добре.

А: Кутиите са празни.

З: Че и да не страдаме, че пицата ще изстине.

А: Личи си, че не си гледала порно със сюжет.

М: Да, личи си…

 

Порното в попкултурата

Музика

Open in Spotify

Филми ЗА порно
Lovelace, 2013
The Notorious Bettie Page, 2005
Sex Tape, 2014
Don Jon, 2013
Finding Bliss, 2009
Humpday, 2009
Women In Trouble, 2009
Wonderland, 2003
Zack and Miri Make a Porno, 2008
After Porn Ends, 2012
The Fluffer, 2001
Hot Girls Wanted, 2015
King Cobra, 2016
Rocco, 2016
The Nice Guys, 2016

Блогове
Стоя
Саша Грей
Ерика Лъст

Подкасти
My Dad Wrote a Porno
Girls on Porn
Asa Akira
Hustlers
Pornstars Are People
Inner Hoe Uprising
The Ersties
Why Are People Into That?!

Намерете ни:
Facebook – О, да!
IG – OhYesThePodcast
Mail – ask @ ohyespodcast . com (без спейсовете)
Twitter – @OhYesUnplugged
SoundCloud – OhYesThePodcast
Spotify – OhYesThePodcast