Sexuality is not about who you have sex with, or how often you have it. Sexuality is about your sexual feelings, thoughts, attractions and behaviours towards other people. You can find other people physically, sexually or emotionally attractive, and all those things are a part of your sexuality.

Сексуалността не е това с кого правите секс или пък колко често се случва. Сексуалността е резултат от вашите сексуални усещания, помисли, привличания и държание спрямо други хора. Можете да изпитвате физическо, сексуално или емоционално привличане и всяко от тези неща е част от вашата сексуалност.

В настоящия епизод си говорим за сексуалността, била тя хетеро-, хомо-, би-, пан- или а-, като това дори не е изчерпателен списък, и ще се опитаме да обясним, всяка за себе си, как определяме своята сексаулност и как тя ни е повлияла и продължава да е огромна част от живота ни.

След този епизод излизаме в лятна почивка и затова си позволихме да е малко по-дълъг.

Транскрипция на епизода с любезното съдействие на Йордан Радунчев и Говорен ефект:

ЗМЕЙ: Здравейте, вие сте с О, Да! Safe, Sane, Consensual. И сте с мен – Змей, Амира и Енея.

АМИРА: Здравейте от мен Амира, вашата гей леля!

ЕНЕЯ: Привет.

ЗМЕЙ: Днес Мандарината я няма, така че ще се насладите само и единствено на нашата невероятна компания в епизода в който си говорим за сексуалност. Държим да отбележим, че сексуалността по един или други начин бива засегната във всеки един от предишните и във всеки един от следващите ни епизоди.

АМИРА: Искам да ви кажа, че започнах с „аз съм вашата гей леля“, защото снощи гледах четири часа гей тиктоци или TikTok видеа, осъзнах че съм доста стара ха-ха-ха!

ВСИЧКИ: [смях]

ЕНЕЯ: Като чуете думата „сексуалност“, какво е това като концепция, кога сте я чули за първи път, какво разбирате под тази дума?

АМИРА: Да давам ли?

ЕНЕЯ: Гръмнах ли ви?

АМИРА: Направо ни закопа…

ЗМЕЙ: Спогледахме се неловко.

ЕНЕЯ: В смисъл, кога беше момента в който думата „сексуалност“ се появи като концепция, не само като дума със […]

ЗМЕЙ: Ами сексуалността, сексуалността като понятие, мисля че съм я срещнала по-скоро късно. Мисля, че вече като понятие което осъзнавам, че е понятие, и че ще изиграе, ако не голяма, то известна роля в живота ми, го срещнах по-скоро в тинейджърска възраст.

Но, разбира се, първият сблъсък със сексуалността и с привличането като такова… Първият сблъсък е още в детската градина. Звучи нелепо, но е факт, че децата биват натоварени с някакви полови и сексуални роли от нас, от нас като общество. Виждаш как две, три, четири годишни дечица си играят и веднага им се казва „о, те са си приятелчета, те са гадженца“ и разни такива изречения, които на тази възраст за тях нямат голямо значение или нямат голям смисъл, но въпреки това вече ги знаят. И съответно и в медиите, било то книги и литература, било то телевизия или кино – там съм срещнала първите сблъсъци на сексуалност.

Сега, всеки който е гледал секс сцена в присъствието на родителите си, е изпитвал онзи пагубен и дълбок срам, и дори не знаеш защо изпитваш този срам, и родителите ти са малко такива неловки и дръпнати през това време… Това е първият ми сблъсък със сексуалността. Кога вече съм се сблъскала с личната си сексуалност и това как тя е различна от тази на околните, това е друг въпрос.

АМИРА: Това ми напомня – и почва горещата сцена по телевизора и аз „Ъъъ, жадна съм! Отивам да донеса вода, бързам! Заета съм!“ И другото любимо, не знам дали си спомняте, „Кой е по-по-най“, когато накрая винаги имаше сватба? Защо? Защо трябва да караш някакви четири годишни деца да се целуват по телевизора?!

 

ЗМЕЙ: О, не, не, имаше, тъй като те, мисля, че избираха ъъъ…

АМИРА: Момченце и момиченце винаги бяха печеливши.

ЗМЕЙ: Винаги имаше едно момченце и едно момиченце, и накрая едва ли не ги гаджосваха – „ще се хванете ли за ръчичка, ще се цункате ли?“

АМИРА: Не, те директно го правеха на сватба, питаха момчето „ще се ожениш ли за нея?“

ЗМЕЙ: Ужас!

АМИРА: Винаги това питаха, ще се ожениш ли за нея, ммм, да, да, целунете се! What?! [Какво?!]

ЗМЕЙ: Щастливо съм заровила този спомен.

АМИРА: Аз продължавам да съм травмирана от това, и за това голяма част от сексуалността като концепция… Факт, разбрала съм за нея в тинейджърските си години, защото това което се сблъскваме на преден план е секс, но не и сексуалност, и мисля че в по-популярното тълкуване на думата сексуалност все още е сексуалност като това единствено към кого си привлечен, с кого спиш. И в този смисъл слагане на разликата между хетеросексуалност и хомосексуалност. Но иначе първите сблъсъци със секс за мен беше когато започнах да уча в българско училище и чух хубавата дума „педал“ и в продължение на седмица се чудех за какво се използва и какво означава, и накрая питах баба ми и тя беше ужасена, че знам такива думи.

ЕНЕЯ: Това ми напомня на моя сблъсък, като чух за първи път думата, бяхме в някаква градинка, значи сме били много малки, и някой каза думата, ма такова, извика я. В моята глава беше, че има предвид, когато караш колело, и не разбирах защо точно е обида, но я повторих, примерно, и аз едно  пет-шест пъти. И едно от по-големите деца ме дръпна и ми каза, че това е обида и не е хубаво да се използва. Аз продължавах да не разбирам какво значи, но знаех, че е обида. Това беше моя първи сблъсък с концепцията, да съм била на седем-осем, не по-голяма. Иначе другото със секс сцените във филмите, повече от ясно Но то беше нещо което правят възрастните.

АМИРА: Да, има някакво ясно разделение между нещо, което е нормално и това е привличането мъж/жена и други неща, които не са нормални, и това го научаваш съвсем бързо, още като дете и почваш да се социализираш всячески, опитвайки се да не направиш една грешна стъпка, защото тогава ще бъдеш наречен гей или лесбийка, което е ужасно.

ЗМЕЙ: Всъщност, ако някой ме беше нарекъл лесбийка в по-ранна възраст, може би щях да съм по-щастлива, защото щях да открия по-рано. Аз доста по-късно се сблъсках с термина и осъзнах всъщност, че съм лесбийка.

АМИРА: Да, но ако винаги го чуваш в негативна светлина…

ЗМЕЙ: О, твърдо.

АМИРА: …дали щеше наистина да ти помогне?

ЗМЕЙ: Ами, съмнително, но щеше да ми даде допълнителен поглед, защото през цялото това време това беше една информация, която аз изобщо не притежавах.

ЕНЕЯ: Тоест не знаеш изобщо, че има такова нещо, и ти се чувстваш “странник в странна страна”.

 

ЗМЕЙ: Да, абсолютно.

ЕНЕЯ: Да цитираме…

ЗМЕЙ: Липсва нещо. Ако ще и да е по Хайнлайн, да, той доста сексуално освободено описва някои неща…

АМИРА: Това е друга тема.

ЗМЕЙ: Буквално липсваше ми късче информация.

ЕНЕЯ: Да.

ЗМЕЙ: Защото от цялата медия, която консумираме, е хетеронормативна. Тя до голяма степен и към момента е такава.

АМИРА: Аха.

ЗМЕЙ: Все по-шарена става, но това се случва бавно, полека и да не кажа с големи компромиси.

АМИРА: О, определено.

ЕНЕЯ: Това след малко ще го зачекнем малко в по-детайл какво точно означава хетеро, пък и хетеронормативна и така нататък, но имаме тука нещо, което исках да те питам. Виждам, че сме го записали… Първи кръшове?  Тоест, първи хора, по които сме си падали и това помогнало ли е? Кога е моментът, в който осъзна, че сексуалност освен нещо, което се случва на възрастните е нещо което, о, започва да се случва и на нас?

АМИРА: Затоплящото чувство в ъъъ стомаха. И по-надолу от стомаха. Ха-ха-ха. Моят първи кръш, анимационен герой, за който си спомням отчетливо, че ми докарваше много объркани чувства. Не знам дали сте гледали “Пътят към Елдорадо”, една много приятна анимация на “Дриймуъркс”…

ЕНЕЯ: Да.

ЗМЕЙ: Оооо!

АМИРА: … в нея имаше една героиня, Чел, която беше тотална бомба, човек, не знам как са я нарисували така в детско за деца. Както казах, това момиче ми създаваше доста объркани представи в главата.

ЕНЕЯ: Държа да ти напомня само, че първият човек, когото съм виждала да танцува на пилон, и съм била на много малка, крехка възраст, защото съм го видяла в “Парижката света Богородица”. Буквално има сцена, в която Есмералда танцува на пилон.

АМИРА: Така ли?

ЕНЕЯ: Само го слагам като скоба. Ха-ха!

АМИРА: Това не си го спомням!

ЕНЕЯ: То е нещо от типа на трийсет секунди сцена, но въпросът е, че по всички правила на изкуството.

 

ЗМЕЙ: Трийсет секунди, трийсет секунди, за сексуално съзряване колко ти трябват?

ЕНЕЯ: Да, вярно е. Трийсе секунди са достатъчни.

ЗМЕЙ: Айде, за сексуално съзряване може би не, но за сексуално осъзнаване…

АМИРА: Или объркване в някои случаи.

ВСИЧКИ: [смях]

ЕНЕЯ: Добре, в такъв случай, първи кръш, човек, антропоморфна персонификация?

ЗМЕЙ: Истината е, че аз нямам абсолютно никакъв спомен. Осъзнавам, че до голяма степен това е благодарение на факта, че съм прекарала тинейджърските си години силно депресирана и просто нямам спомен от тези години, буквално ми се слива цялото ми тинейджърство. За мен кръшовете се появяват в момента, в който вече знаех, че съм гей, тоест когато вече беше осъзнато и бях наясно поне до някаква степен защо изпитвам чувствата, които изпитвам. Докато преди това или не се е случвало, което по-скоро ме съмнява, или просто нямам абсолютно никакъв спомен за това.

АМИРА: Орландо Блум брои ли се?

ЗМЕЙ: Е, брои се, как да не се брои?

АМИРА: Орландо Блум ми беше много голям кръш, както и Кейт Бекинсейл, но само и специфично в ролята на… не помня как се казваше, в един треторазряден филм „Ван Хелсинг“.

ЕНЕЯ: Ааа! Треторазряден!

ВСИЧКИ: [смях]

АМИРА: А че не е ли? И след това вече кръшовете. Аз всъщност доста рано започнах да имам гаджета. Естествено, колкото и сериозно да можеш да имаш гаджета в четвърти клас, ъъъ, но си имах така, стабилна серия от гаджета-момчета имам предвид, от четвърти клас нататък.

ЕНЕЯ: А кога станаха гаджета момичета, ако не е тайна?

АМИРА: Ооо! Пфу, доста по-късно, ха-ха.

ЗМЕЙ: Енея, а ти?

ЕНЕЯ: Кое от двете ме питаш?

АМИРА: Кръшовете ти, да.

ЕНЕЯ: Кое от двете.

ЗМЕЙ: Кажи си, поред.

ЕНЕЯ: Честно казано, кръш в класическия смисъл на думата, много, много трудно ми се появи идеята да си падам по персонаж, хеле па по възрастни. В смисъл, спомням си като някакви мои съученички много си умираха…

АМИРА: Орландо Блум е елф. Ха-ха-ха!

ЕНЕЯ: Той пък не е мой тип, толкова да не е мой тип.

ЗМЕЙ: Той даже е млад.

ЕНЕЯ: Да, ми, имам някакъв ясен спомен, че много мои познати много се кефеха на Виле Вало и аз бях: ей, тоя човек не е ли на нещо от типа на 30, ъъъ, какво да го правя… в старческия дом?! Но, някак си до много късен период интересите ми бяха по-скоро насочени към моята възрастова група, плюс-минус 2-3 години. Съответно, нямах такъв crush, който да е популярна, известна личност, актьор, музикант или нещо друго, но виж, персонажи от книги, от истории — да. Бих казала, че това е доста здравословно.

ЗМЕЙ: Ей, като каза известна личности съответно, няма как, няма как да не спомена Анджелина Джоли в Томб Райдър.

EНЕЯ: Оооу, да. Ето.

ЗМЕЙ: Просто няма как.

ЕНЕЯ: Да. Чисто естетически, да.

АМИРА: Големи пищаци…

ЕНЕЯ: Ъхъм.

АМИРА: И други големи неща.

ЕНЕЯ: Фройд харесва това.

ЕНЕЯ: Някога мислили ли сте за половата си идентичност като такава? Как изглеждате, какви сигнали давате… Ние ще разгледаме в повече детайл какво е това полова идентичност след малко, но има ли, усещате ли някаква връзка между сигналите, които давате с вашите предпочитания?

ЗМЕЙ: Ммм, мисля, че започнах да мисля за половата си идентичност, когато ми бе обърнато внимание, че начинът, по който изглеждам, не е начин, който, по който момичетата би трябвало да изглеждат. Тоест носех се със широки панталони, с тениски, които са ми удобни, предимно с анцузи, спортни дрехи, маратонки, всякакви други такива неща, докато една огромна част от съученичките и от връстничките ми се вълнуваха към този момент от гримове, гаджета… и всякакви други, ако щеш, стереотипизирани вълнения на тинейджърката в този период.

И когато ми бе обърнато внимание, наистина от, от външна гледна точка, от външна страна ми беше казано „абе ти защо не изглеждаш по този начин?“ и аз бях „Ми, не искам. Не ми идва отвътре.“ А какви сигнали давам, не знам какви сигнали давам.  Държа се достатъчно свободно, за да съм достъпна на жените, които ме харесват. За съжаление, понякога и мъже ме харесват.

АМИРА: Ееее.

ЕНЕЯ: Е, стига да се държат по някакъв адекватен начин като ги отрежеш, какво толкова?!

ЗМЕЙ: Но, да, но досега случаите са били такива, че в най-честия случай сме се разбирали буквално с две изречения, че няма да ни се получат нещата поради един прост факт.

ЕНЕЯ: Поради сто милиона причини.

АМИРА: Така е, това, този въпрос ми се струва важен да си го говорими, особено за хората, които не са хетеросексуални, защото, примерно, моят опит е диаметрално противоположен на твоя опит, Змей. В смисъл на това, че аз изглеждам традиционно женствено, което като човек, който иска да спи с жени понякога представлява трудност, точно заради тези стереотипи как, как изглежда една гей-жена или една лесбийка. И реално, това как изглеждам може съвсем да не се вписва в представите на някого за жена, от друга страна. Щото нося дънки и рокли с кецове, но това мисля че идва само да покаже, че се опитваме да се сложим в някакви супер тесни рамки, когато полът е много повече от това как изглеждаш.

ЕНЕЯ: Ммм, да. При мен някак си цялата работа беше по-така заобиколена, в смисъл, някак си много рано си дадох сметка, че тая външна, тоя външен етикет, който понеже, ммм, почти не познавам жена, която се занимава със спорт, на която да не са ѝ окачали тоя етикет „лесбийка“ и така нататък, било като положителен, било като негативен начин. Много рано, като бях съвсем малка имах много дълга коса, тип косата до кръста; след това, след едно много сериозно прегряване на едно състезание по тенис, се подстригах много късо и осъзнах, че всъщност, доста повече предпочитам късата коса по много причини, включително факта, че се поддържа по-лесно, и съответно, по този начин се сблъсках и с концепцията да чуя за първи път използване на думата „лесбийка” като обида спрямо мен.

И това беше моментът, в който се замислих какво всъщност точно е това, защото имах някаква що-годе ясна представа, но не бях много наясно и така някак си се запознах.  Стигнах до извода, че това не ме обижда и стигнах до извода, че всъщност, няма никакво значение точно как изглеждаш, в смисъл… Аз знам, че в тогавашния период, това не отговаряше за мен, което си дадох сметка, че как изглежда някой няма връзка със сексуалността им.

АМИРА: Абсолютно.

ЕНЕЯ: в момента е много по-изчистено и изяснено, но горе-долу това ми бяха ориентираните мисли в тая възрастова група. Не съм говорила със родител по тази тема, не съм получавала някакво адекватно образование в училище – тези теми не се коментираха. Не сме имали сексуално образование, като цяло.

В биологията, мисля че имаше две изречения на тема сексуалност и това беше, че хомосексуалността се реща в три хиляди и петстотин вида, което запомних.

ЗМЕЙ: Но интересното е, че никой не ти казва, че се среща и в човешкия вид.

ЕНЕЯ: Мисля че беше просто мимоходом споменато. Един вид като… има го. Много така неангажирано беше цялото нещо съобщено.

ЗМЕЙ: Абе, имаме ги и ние, ама не говорим за тях.

АМИРА: Хомо…, хомосексуалността се среща в три хиляди и петстотин вида, но хомофобията се среща само в един вид.

ЕНЕЯ: …хомофобията се среща само в един.

АМИРА: Ааа. Shots fired! [Ръкавицата е хвърлена!]

ЕНЕЯ: Ами, това, което за мен беше много важно, поне тогава, като си го мислих и сега като си го мисля, че е много важно: Идеята за сексуалността, като такава. Имам чувството, че някак си за много хора концепцията за сексуалност е само, когато се говори за различна сексуалност. В смисъл, някак си, един вид, че сексуалност, използваме думата сексуалност, само когато говорими за хомосексуалност. Иначе не се коментира сексуалност. Тя е, приема се по презумпция, че всички са хетеросексуални.

АМИРА: Ммм.

ЕНЕЯ: И идеята е, че, особено идеята е, че сексуалността като концепция едва ли не, или хетеросексуалността, или хомосексуалността, е нещо, което се е появило ей така наскоро. Било е то двайсе и първи век, двайсти век. Някакво такова скорошно. И някви хора си го измислили щото им е скучно и няма какво да правят. Не знам, и попадала съм и на такива интерпретации.

АМИРА: За да са интересни.

ЕНЕЯ: Да, което вече ми е много любопитно като концепция, какво пък е толкова интересно каква ти е сексуалната ориентация. В смисъл, това е може би най-малко интересното за един човек от моя гледна точка, ако нямам сексуален интерес. Вече ако имам сексуален интерес става малко по-важно. До степен да съм го задавала въпрос в прав текст на някви хора, които съм харесвала, нали, за да не става некомфортна ситуация какви са ти предпочитанията, в смисъл каква ти е сексуалната ориентация.

АМИРА: Ъъм, абсолютно разбираемо…

ЕНЕЯ: Което във България съм срещала малко по-странни реакции, навън не чак толкова. В смисъл, някак си навън съм го забелязала, че не е толкова драматичен като въпрос, но тук малко подскачат като обидени някои мъже, като се замислят, че намекваш, че са бисексуални.

АМИРА: Има и такива.

ЗМЕЙ: Бисексуалните мъже са най-хубавите мъже.

ЕНЕЯ: Та: сексуалност. Какво е тва сексуалност? Яде ли се, пие ли се?

АМИРА: Бе, мое да пробваме. Сексуалността е, буквално, с най-прости думи означава, към кого сме привлечени, с кого искаме да правим секс. Когато най-често говорим за сексуалност, имаме предвид сексуална ориентация. Факт. Към кого сме ориентирани или към кого сме привлечени. И затова, когато чуем „сексуалност“, мисля че по първосигналната ни реакция е да мислим хетеросексуални, не-хетеросексуални.

ЗМЕЙ: В някаква много рязка бинарност.

ЕНЕЯ: Да, ако не си ябълка, си банан. Малко или повече. Романтичната любов, сексуалната любов, платоничната любов, всички тези концепции, те не са нови. Иии всъщност имаме запазени истории от най-дълбока древност за всякакви романтични отношения между мъже и между жени, между повече от двама човека.

И те са се запазили, защото то винаги е било част от нас. Да изпитваме емоция, да изпитваме близост, да търсим близост. Има една много хубава… има един много приятен цитат, който съм го сложила във днешната тема най-отгоре. Сексуалността не е с кого правиш секс или колко често го правиш[, което малко си противоречим отпреди мъничко,] сексуалността е за твоите сексуални чувства, мисли, привличания и поведение спрямо другите хора и себе си. И може да намираш другите хора за физически, сексуално или емоционално привлекателни. Всички тези неща са част от твоята сексуалност.“

 

ЗМЕЙ: Както и асексуалността, тъй като това е нещо, което също трябва да споменем, тъй като има хора, които не са сексуални. Сексуалността е навсякъде около нас по начина, по който всеки вид интимност е някаква проява на сексуалност. За мен даже понятието не е толкова, не съм толкова хомосексуална, колкото съм хомоемоционална. За мен е много по-лесно да изграждам връзки със жени, било то приятелски връзки, ааа, професионални връзки и почти всякакъв друг вид. За мен е много по-лесно, по-приятно, по-удобно, по-освобождаващо да отида при лекар специалист жена, тоест всяка една моя лекарка, когато съм имала възможност е била жена. И това също е изражение на моята сексуалност.

АМИРА: Разбирам те. Тоест, за да обобщим, можем ли да кажем, че няма две абсолютни, противоположни крайности и от едната страна е хетеросексуалност, от другата страна е хомосексуалност. И сексуалността не е избор между А и Б.

ЗМЕЙ: Сексуалността е спектър. Огромен, огромен спектър.

АМИРА: И затова в епизода казваме да си носим компас.

ЗМЕЙ: Дъга от възможности

АМИРА: Добре, поговорихме си за сексуалност. Дадохме дефиниция какво е сексуалност. Споменахме че хетеросексуалността не е оригиналното и нормалното и това, от което тръгваме.

ЕНЕЯ: Под нормално, ние разбираме масово. Иии нещо, което е много, много, много важно да запомним е, че…

ЗМЕЙ: Любопитен факт – нормално идва от думата норма, което е, всъщност…

АМИРА: Закон.

ЗМЕЙ: Нормата за масата.

ЕНЕЯ: Да. Та така, това което се опитвам да кажа е, че представата ни за нормалност идва от това колко хора практикуват даденото нещо или колко е популярно, колко сме го чували. Ние като наследници на тази две хилядолетна култура, която е игнорирала, подтискала, отхвърляла, отричала човешката сексуалност като нещо, което не може да бъде с друга цел, освен за възпроизводство, не знаем даже как изглежда проявата на сексуалността като такава. Независимо каква е.

И това става много ясно в момента, в който започва да се замисляме и да задаваме въпроси, защото горе-долу до осемнайсти век, сексуалността като такава, някак си никой не се е замислял по тоя категоричен начин. Думата хетеросексуалност се появява около хиляда осемстотин и шейсета година.  Не ме карайте да ви кажа кой точно беше автора, ще има в бележките за епизода. И това е ново, като концепция. До този момент, сексуалността е сексуалност, хората са си хора, по-скоро има поведение, но няма сексуалност. Тоест, един вид, сексуалността е нещо неуточнено, нещо недефинирано, поне в западното общество.

АМИРА: Тоест, можем ли да кажем, че кодификацията на хетеросексуалност и хомосексуалност са използвани от науката, за да могат да се, да се сложат в някакви, а, кутийки, така да се каже, определени поведения…

ЕНЕЯ: Абсолютно. Да, да.

АМИРА: Да стане по-ясно и по-лесно за хората да категоризират други хора.

ЕНЕЯ: Да, да. Всъщност, до голяма степен, тези кодификации се появяват с появата на средната класа, което вече малко отиваме във час по…

АМИРА: Социология.

ЕНЕЯ: По социология. Но буквално нуждата от изграждане на бариери, на летви, на ние сме тук, те са там, се появява някъде осемнайсти-деветнайсти век. И концепцията за хетеросексуалност – задълбочено анализирана – се появява за първи път хиляда деветстотин и първа година като „ненормално или перверзно влечение към противоположния пол.“

АМИРА: Ах, тези перверзници.

ЕНЕЯ: Което, буквално, в смисъл в момента звучи много абсурдно, но под, като са казвали че някой е хетеросексуален, не са имали предвид че, той или тя има интерес към мъже или жени. Не, те са имали предвид, че има твърде много интерес към мъже и жени и това не е приемливо и не е нормално. Чак трийсет и четвърта година, хиляда деветстотин трийсет и четвърта година, хетеросексуален и хетеросексуалност се превръщат в синоним на стандартно и защо и как сексуалността е демонизирана, усложнена и объркана, това е предмет на хиляди статии, анализи, дискусии, на цели специалности.

Но не малка част от това объркване, както казах, е от потискането и от незнанието, на незапознатостта със темата. Един от любимите ми примери в тази сфера е конкретно Фройд, за когото сексуалността не е нещо естествено. Хетеросексуалността е нещо, което ти ставаш, ти постигаш. И това е нещо, което едно дете израства, да бъде хетеросексуален.

ЗМЕЙ: Тоест, хетеросексуалността се е наложила като термин по начина, по който в България джендър се наложи като термин.

ЕНЕЯ: За мен, което е интересно, че е хубаво да се дискутира е, че сексуалността като част от едно работещо, здравословно общество и култура е много популярна във много от общностите, които предхождат тъй наречената западна цивилизация. Както казах Китай, Шумер, Япония. Разбира се, всяка от тези култури си има собствените предубеждения, табута, идеи, но в немалко култури са запазени символи, истории и легенди за хора, които са имали емоционални и романтични сексуални връзки, но това, което ни пречи до някаква степен, да знаем за тях е буквалното пренаписване на историята, в смисъл, че като немалка част от историята е: имаме египетски фараон, който е в романтична връзка с друг мъж, който се облича в женски дрехи, който е изобразяван по същия начин, както са изобразявани жени и в продължение на може би почти сто години, ако се прочетат текстове академично от този период, те са описани като много добри приятели. И не са само те, не, не е изолиран случай. Много често буквално е пречело ние да разбираме части от историята, защото ние отказваме да видим нещата, да видими нещата по друг начин, който противоречи на нашите възгледи.

АМИРА: Just gals being pals.

ВСИЧКИ: [смях]

ЗМЕЙ: Хаштаг “Застреляйте преводача”.

ЕНЕЯ: Ама не е преводача виновен… За съжаление.

АМИРА: Историята се пише от победителите, победителите в повечето случаи са бели хетеросексуални мъже, така че… какво да правиш.

АМИРА: Добре, това, което ни каза, е супер интересно, и ме накара да си мисля, че може би тогава, някъде в средата на 19 век започва тази обсесия да приемаме сексуалността си като нещо изначално зададено и като нещо фиксирано, което не бива да подлагаме на съмнение. Но реалността… това ли е? Така ли е в живия живот?

ЕНЕЯ: Ами, в живия живот е факт, че има толкова много хора, които стигат някаква възраст и са „О, аз всъщност не съм хетеросексуален“.

АМИРА: Както си говорехме в предния епизод, много неща около секса и сексуалността са табу, а дори за хетеросексуалните отношения не се говори открито. Но като цяло мисля, че е абсурдно да се мисли, че всички излизаме от фабриката хетеросексуални, но някои от нас са с различни фабрични настройки.

Но и освен това мисля, че се налага голямо напрежение на това да избираме – ти гей ли си, хетеро ли си, как може да не знаеш? И това ме връща към темата ни, че сексуалността е спектър, че всъщност може би сексуалността не е фиксирана и че е окей да имаме различни предпочитания.

ЗМЕЙ: Да.

ЕНЕЯ: Ти какво мислиш, Змей?

ЗМЕЙ: Обществото те кара да се самоопределиш по някакъв начин, буквално те принуждава да намериш етикета, който пасва на теб, без значение дали ти пасва напълно, или не. Обществото има нужда да ти сложи някакъв етикет – дали си гей, дали си лесбийка, дали си транс, или… или изобщо си в стандартната група, хетеросексуален. И дори това питане до някаква степен спокойно мога да кажа, че е стигматизирано не само сред хетеросексуалните, които може би не са толкова хетеросексуални, а все още търсят себе си, но е стигматизирано по абсолютно същия начин и сред една немалка част от хомосексуалните.

Аз лично съм била свидетел неведнъж и дваж на би-фобия от лесбийки към жени, които в някакъв момент са проявили сексуален или любовен интерес към мъже и са осъзнали, че те не са лесбийки, че те са бисексуални. Или че са някъде по спектъра, без да се самоопределят твърдо.  И в същото време, както, както в хетеросексуалното общество искат ти да си намериш етикета и да се етикетираш с него, така и от хомосексуалното общество има някакви хора, които много държат ти да си намериш определението и да си го носиш цял живот.

АМИРА: Точно.

ЗМЕЙ: Та, питането е стигматизирано. Мисля, че дори и маргинализираните общества не са приели изцяло това, че няма конкретен отговор. И че не е задължително да знаеш.

АМИРА: Абсолютно, и това ни връща към стереотипизирането и как е по-лесно да си създадеш представа за човека, ако го сложиш в определена кутийка, ако имаш готов етикет, който да му лепнеш… И за съжаление, би-фобията или стигмата към бисексуални хора е факт в ЛГБТИ обществото, и като цяло бисексуалните и мъже, и жени са подложени на супер голямо напрежение – „ама избери: или харесваш момчета, или харесваш момичета“, или пък трябва да е точно 50:50 процента привличането ти към половете, или пък другата крайност: че бисексуални хора не съществуват, и го правят, примерно… бисексуалните жени го правят просто за внимание…

ЗМЕЙ: „Ама то е фаза! “

АМИРА: То е фаза, естествено. А пък бисексуалните мъже са просто гейове, които не искат да си признаят.

ЕНЕЯ: Въпреки, че реално бисексуалните мъже са третирани по-негативно от гейовете, като се замислиш. Така че каква ти е офертата ти да твърдиш…

АМИРА: Бисексуалните хора, и мъже, и жени, са третирани по-зле от лесбийки или гейове в ЛГБТИ обществото.

ЕНЕЯ: Точно за това казвам каква ти е офертата ти да твърдиш, че си нещо което ти носи по-голяма стигма. Както преди няколко дни имах такава дискусия, че бисексуалните хора са нарцисисти, защото искат внимание от всички.

АМИРА: Ммм…

ЕНЕЯ: И аз така попитах „Итова е лошо защото?“

ВСИЧКИ: [смях]

ЗМЕЙ: Или не дай си боже, бисексуален човек да, да остане във връзка за цял живот, да се ожени примерно, за човек от срещуположния пол. Край, низвергнат, вече не е бисексуален. Ти си хетеро сега. Край.

АМИРА: Това е някаква интерпретация на One drop rule I guess, само че на сексуалност one penis rule.

ЗМЕЙ: Във всеки случай е трудно…

АМИРА: Това е тъжно.

ЗМЕЙ: … е тъжно и ми е тъжно как хора, които би трябвало да разбират, че всички сме отхвърлени по един или друг начин, не би трябвало да отхвърлят буквално своите хора по този абсурден начин.

АМИРА: Добре. Поговорихме си за сексуалността, разбрахме, че тя не е фиксирана и че е спектър. Говорихме си и за различни сексуалности. Към тях ще се върнем по-късно и всичките буквички в съкращението ЛГБТИ. Исках да си поговорим малко за пол и полова идентичност, защото в България често когато кажем сексуалност, една от първите реплики които идват на ум е ‚джендър‘. Но защо думата ‚джендър‘ е толкова объркваща, особено на български? Липсва ли, липсват ли ни някакви думи, означава ли нещо различно от пола, такъв какъвто масово е разбиран?

ЕНЕЯ: За мен е страх от незнание, за мен е страх от незнание и всяко нещо, което не знаем ние се плашим от него. Това е чисто психологически, непознатото ни плаши.

АМИРА: А джендър всъщност означава какво?

ЕНЕЯ: Буквално означава пол. Джендър, male/female [мъжки/женски], по принцип това е най-често където сме го срещали като си попълваме документите за личната карта.

АМИРА: Там е sex [пол], в документа за личната карта.

ЕНЕЯ: Така ли? Значи лош пример.

АМИРА: Ха-ха-ха. Добре значи джендър или както на някои места сме го виждали по-коректно преведен на български е социален пол или с други думи полова идентичност. Половата идентичност е собственото разбиране на всеки човек за неговата позиция спрямо съществуващите полови норми.

Какво означава това? Означава, че в културата, в която ние живеем съществуват норми, за това какво е женски пол, и какво е мъжки пол. И тези норми не са задължително съществуващи в природата, а са по-скоро част от тези норми, които са били решени преди еди колко си години, което всъщност е преводът на изречението: Полът е социална конструкция.

ЗМЕЙ: Добре, не можем ли да дефинираме какво ще рече LGBTQI акронима за слушателите. L-lesbian [лесбийка].

ЕНЕЯ: Како означава lesbian [лесбийка]… Не, секунда какво означава, какво L, идва от Л – LGBTQI+. Л-означава лесбийка. Лесбийка означава?

ЗМЕЙ: Жена, която изпитва сексуално влечение към други жени.

ЕНЕЯ: Отлично, точно така.

ЕНЕЯ: Б означава?

ЗМЕЙ: Бисексуални като като те могат да бъдат мъже, жени и хора от не бинарен вид.

ЕНЕЯ: Точно така. Т?

ЗМЕЙ: Т. Транс хора.

АМИРА: Мисля, че пропуснахме Г.

ЗМЕЙ: Шшш, тихо не и казвай.

ЕНЕЯ: Добре Г?

ЗМЕЙ: Г е от гей, тоест мъже които изпитват сексуално влечение към други мъже.

АМИРА: Добре.

ЗМЕЙ: Нали говорим ексклузивно, ако случайно изпитат сексуално влечение и към жени, то те попадат под Б-то, което е бисексуални.

АМИРА: Добре. Т.

ЗМЕЙ: Т – транс хора , тоест хора родени със…

АМИРА: Хора на които им е преписан пол, който не отговаря на тяхната полова идентичност.

ЕНЕЯ: Хората които са маркирани като принадлежащи към пол, който не съвпада с тяхната вътрешна идентичност.

ЗМЕЙ: Queer? [Куийр]

ЕНЕЯ: Какво означава?

ЗМЕЙ: Queer е малко по-трудно за дефиниция. Queer е всичко друго, но не и хетеросексуално. Queer е мога да кажа почти всяка девиация от хетеросескуалното. Било то, тоест това e, на английски се нарича umrella, тоест чадърен етикет, под който попадат други етикети, тоест queer са лесбийките, queer са бисексуалните, queer са гейовете, queer са транс хората, queer са интерсекс хората.

ЕНЕЯ: А какво е интерсекс човек?

Най-често интерсекс хората, са хората, които имат репрезентации, които са амбивалентни, тоест те могат да бъдат тълкувани при раждането в двете…

Мисълта ми е, че освен това включва по-визуална експресия на половите органи, които могат да бъдат интерпретирани като принадлежи и към двата пола, което довежда до решение при раждането от страна на лекарите по няколко самосиндикално. Вече не чак толкова, но преди самосиндикално да бъде извършена корективна операция.

ЗМЕЙ: Което не е ОК.

ЕНЕЯ: Не, то това е ясно, да бъде извършена корективна операция, естетическа, за детето да бъде приписано от един или друг пол. Това много често довежда до някакви обърквания при настъпване на пубертет поради начина на експресия на пубертета.

ЗМЕЙ: Някаква насилствена нормализация, когато се случи на тялото ти във възраст, която ти не може да се съгласиш или да одобриш и след това изведнъж хормоните ти избухват.

ЕНЕЯ: И установяваш, че всъщност нещата не са, както си ги мислила досега.

АМИРА: А, плюс “А” какво означава?

АМИРА: Не, чакай… Ай, Ей?

ЗМЕЙ: Плюс оставя място за всички останали, които имат желание да са под дъгата.

АМИРА: Всички!

ЕНЕЯ: Чакай сега, имат желание да са под дъгата създава идеята, че някак по-скоро всички останали, които са под дъгата, но не желаят да слагат етикет.

ЗМЕЙ: Fair [Съгласих се].

АМИРА: И има все пак няколко идентичности, които като асексуални или аджендър, транссексуални, които си нямат в момента отделна буквичка в този акроним.

Асексуалните хора са хора, които не изпитват сексуално влечение…

ЕНЕЯ: Но да не се бъркат с аромантичните.

АМИРА: Има и аромантични хора, които не изпитват желание за романтични връзки. Аджендър хора, които не се определят с половете, или с половия спектър. Пансексуалните хора, които изпитват влечение към хора без значение от тяхната сексуална ориентация.

ЗМЕЙ: … И полова идентичност.

ЕНЕЯ: Тук идва въпроса с какво се различават “пансексуалните” от бисексуалните, защото „би“ не означава две, „би“ означава противоположност – множество.

АМИРА: Има доста кървави дебати и се водят в момента, и в ЛБГТИ средите за това кой има право да бъде бисексуален, и кой има право да бъде пансексуален…

ЕНЕЯ: Това ще завърши добре…

АМИРА: Като цяло, според мен, всеки е свободен да интерпретира собствената си сексуална идентичност и да се свързва с такива, които са подходящи за тях. Бисексуалността не означава непременно, че изключва полове, които са различни от цис-мъже и цис-жени.

Исках да обърнем внимание на това, защо толкова много букви. Защото това посреща много често като: „защо е нужно, защо ги има всички тези имена, объркан съм, объркана съм,ха-ха, хората ме плашат.

ЗМЕЙ: Ако аз мога да запомня Манчестър Юнайтид и ти може да запомниш ЛБГТИ.

АМИРА: Благодаря ти, абсолютно. А многото букви са там, защото многото букви означават репрезентация. Много по-лесно е да намериш общност от хора, които те разбират и подкрепят и имат споделени преживявания, когато можеш лесно да се идентифицираш с тази общност. Обаче буквите са много и са различни, защото…

ЕНЕЯ: Хората са много и са различни.

АМИРА: Именно. Опитът и изживяванията на нехетеросексуалните хора изобщо не са еднакви и затова е наивно да си мислим, че един човек, който се самоопределя като ЛГБТИ може да бъде говорител за всички хора под дъгата.

ЕНЕЯ: Тука ми се иска да направим една скоба, че много хора често като чуят за ЛГБТИ и така нататък, имат много силна асоциация за секс. В смисъл, хората някак си имат интерпретацията, че сексуалността, ти ако си ЛГБТИ, ти априори си дефиниран от твоята сексуалност, твоят секс. Това е всичко, което те изчерпва, това е алфата и омегата на идентичността и личността ти. Твоето сексуално… принадлежност.

ЗМЕЙ: Ами аз това мисля, че го спомена в един от първите епизоди, че хомосексуалността или е демонизирана, или е фетишизирана. Горе-долу това са двата варианта. И то е, не знам дали е от неразбиране или от нежелание да бъде разбрано, че както хетеросексуалността, така и хомосексуалността, и всяка една друга сексуалност не е само и единствено това, което се случва в леглото. То е много повече това кое и кои сме ние като, като хора. Защото аз, ако мога да си позволя да дам пример със себе си, аз нямаше да съм същият човек, ако не бях лесбийка. Поради повече от един фактор, минимум поради факта, че нямаше да срещна хората, които съм срещнала в живота си и с всички разговори и моменти, които сме преживели заедно, аз да бъда оформена като човека, който съм. И по същия начин и всички хетеросексуални приятели биват оформени до някаква степен от своята хетеросексуалност.

ЕНЕЯ: Това е много интересна забележка, защото аз пък съм си мислела и съм стигала до абсолютно противоположния извод. До голяма степен не смятам, че животът ми и отношенията ми с хората щеше да бъде кой знае колко по-различен, като разбира се, тука се налага да се направи една огромна скоба, защото това е изцяло хипотетично, понеже аз съм абсолютно наясно, че хетеросексуалните и хомосексуалните хора, пък и не само, са третирани напълно различно и възприемани от обществото по различен начин на базата на сексуалността им. И съответно, напълно е възможно общности и интереси да, да съм била третирана по-негативно, отколкото съм третирана защото съм хетеросексуална. Но…

АМИРА: Не мисля, че става въпрос само дали си третирана негативно или…

ЗМЕЙ: Не, не, да…

АМИРА: …положително, има много неща, които просто зависят от социалния кръг, в който се намираш. Примерно, аз лично мисля, че ако от малка имах много приятели около себе си, които са ЛГБТИ, щях да имам съвсем различни виждания за много неща, отколкото да ги намирам във възраст двайсе и три-четири плюс.

ЗМЕЙ: Да, щях да се радикализирам на 13, не на 23.

АМИРА: Абсолютно.

ЗМЕЙ: Но не е толкова отхвърлянето, макар че частично е, защото е до някаква степен, хората, които не се самоопределят като хетеросексуални, по един или друг начин, осъзнато или неосъзнато, търсят това, което на английски език се нарича “found family“ [намерено семейство/семейство по избор].

АМИРА: Ъ-хъ.

ЗМЕЙ: Семейство извън семейството. Защото ти имаш нужда от тази принадлежност; имаш нужда да принадлежиш към хора, които те разбират и които не те отхвърлят на база на това, че си различен. Които ще разберат проблемите ти, търсенията ти, и начина, по който ти съществуваш в ежедневието си; начина, по който дори близките ти, въпреки че те обичат и че те разбират, в положителния случай, или в отрицателния случай – може дори да си напълно изцяло отхвърлен от семейството и близките си. Но дори и те да те обичат и да те разбират, те не те разбират напълно.

АМИРА: Исках да кажа, че неслучайно има гей ТicTok видеа. Просто защото дори и хумора, който често е роден от споделената травма (смях) е специфичен и си има някои неща, които, както ти каза, Змей, хора, които не са минали през това нещо, няма как да те разберат, или те те разбират, но то е защото примерно го виждаме това в медии, филми и поп култура.

ЗМЕЙ: Да, когато в преден епизод се пошегувах, че аз съм класическа лесбийка, или на английски термина е “U-Haul lesbian“, Ами веднага се разсмя. Ами веднага разбра шегата, която аз съм направила и тя е, че влюбвам се и на втората седмица сме се нанесли у нас с новата ми приятелка. Но във същото време съм твърдо убедена, че една голяма част от нашите слушатели не са разбрали шегата.

АМИРА: И затова добре, че ги добави в транскрипцията…

ЕНЕЯ: Ето сега вече ще могат и ще знаят.

ЕНЕЯ: Ние зачекнахме колко голяма част от темата е важна, и особено зачекнахме защо толкова голяма част от сексуалността при хората, които не са хетеросексуални е, включва объркване. Защото репрезентацията е важна. И преди време ми направи едно много силно впечатление, беше някакъв, някакво меме, в Интернет – „няма да е Нетфликс шоу, ако няма излишен ЛГБТ персонаж измислен без причина.“ И отдолу коментара беше: „Не е нужно да има причина, за да има ЛГБТ персонаж в една история. Не е нужно да имаш причина, за да съществува персонаж.“ По същия начин, по който в реалния свят не е нужно да има причина, за да съществуваш. Ти не трябва да покриеш някакъв списък с изисквания, за да може да се позволи, и да ти се одобри, и да ти бъде признато съществуването. Теб те има. Независимо от личните предпочитания на околните. И това няма да се промени!

Въпреки, че са правени, нали, сега ще погледнем малко по-сериозно, по-негативно и по-мрачно на нещата, но правени са безкрайно много опити да бъдат унищожавани и убивани хора, които попадат извън тая дихотомия.  Като се започне от нацистка Германия, защото след освобождаването на евреите от Аушвиц, държа да спомена нещо, което е важно, и което повечето хора едва ли го знаят, и едва ли са го чели в учебника по история, много хора, които са били в концлагери, в които са предоминантно ЛГБТ хора, са оставени там. Освобождаването не е включвало тях.

И до ден днешен все още е напълно законно да подлагаш непълнолетни деца на тъй наречената шокова терапия. И това е, буквално, мъчение с ток. За справка: не подлагаме на подобно нещо изнасилвачи, серийни убийци, хора, които вредят на околните, но подлагаме на това деца! Защото родителите им смятат, че това е правилното за тях, защото така им го казва религията, или общността, или нещо друго. И не е случайно, че в ЛГБТ общността, а пък и не само там, немалък процент от тинейджърите страдат от депресия, страдат от всякакви други подобни проблеми, защото това е една негативна среда, която ги тормози постоянно. Била тя в семейната среда, била тя в училищната среда.

И аз съм го виждала като аргумент, че ЛГБТ хората не са окей, защото те са по-склонни към депресия. Което прехвърля реакцията, нормалната човешка реакция на тормоза, като някакъв вид доказателство за тяхната ненормалност, като сключим гигантски кавички.  И това не е окей. И няма да бъде окей до тогава, докато ЛГБТ хората, пък и не само, са третирани като нещо, което трябва да има причина, и извинение, и основание да съществува.

ЗМЕЙ: Благодаря ти. Не, благодаря ти. Не мисля че осъзнаваш колко е ценно за някой, който не е хетеросексуален, да чуе от някой, който до голяма степен се самоопределя като хетеросексуален, че живота му има същото значение. Че и други хора, които не част от нашата общност, мислят че животите ни имат значение, че нашите млади ЛГБТ членове имат значение, и че са ценни. И че не са, лесно заменими, ако щеш. Имаме нужда от, от защитници, които не са хомосексуални.

Затова имаме нужда от прайд.

АМИРА: хетеро съмишленици.

ЗМЕЙ: Да.

ЕНЕЯ: На български така ли се превежда allies?

ЗМЕЙ: Амии…

АМИРА: Превежда се съюзници.

ЕНЕЯ: Съюзници… окей.

ЗМЕЙ: Съюзници.

АМИРА: Аз предпочитам съмишленик.

ЕНЕЯ: Съмишленици, да! Съмишленици ми харесва.

ЗМЕЙ: Искам да кажа нещо, ти като спомена, че една немалка част, от нехетеросексуалните младежи и девойки и небинарни деца, са депресирани, нещо да спомена… Не е задължително те да са депресирани, защото биват тормозени – било то в училищна среда, или във семейна среда, или във, така да се каже, приятелска среда, но е до някаква степен и това, че ЛГБТИ хората биват представяни по един определен начин към момента във всякакви видове медии.

ЕНЕЯ: Какво имаш предвид?

ЗМЕЙ: Имам предвид, че често, дори когато подобен персонаж съществува във визуална медия, била тя филм или, или сериал, нерядко този персонаж бива убит или измъчван, или има я тази тропа… [препратка към Burry Your Gays Trope info]

ЕНЕЯ: Kill all the gays?

ЗМЕЙ: Kill all the gays.

АМИРА: Не, по-скоро Kill all your gays! Kill all your gays.

ЗМЕЙ: Kill all your gays е нещо, което съществува, и което, ако гугълнете, ще установите, че вероятно сте гледали десетки, ако не и стотици филми в които единствения ЛГБТИ персонаж умира по някакъв начин, като доста често умира по доста насилствен начин, и специално в моето тинейджърство голяма част от филмите в които имаше някаква ЛГБТИ репрезентация те бяха именно драматични – хората, в които аз можех да се припозная, бяха хората, които умираха на екрана пред мен.

АМИРА: Друго: ЛГБТИ филмите винаги съдържат обречен романс, винаги някой умира. Или от СПИН или двойката или тройката, каквото и да е не могат да бъдат заедно.

ЕНЕЯ: Мисля, че има едно малко изключение и това е историята на създателя на Wonder Woman, те са триада. Има биографичен филм, ще пусна в бележките.

ЗМЕЙ: Да, изключения винаги има.

ЕНЕЯ: Казахме, че основната репрезентация на ЛГБТИ, което все още основно е стандартен стереотип включително Carol, който излезе преди 2-3 години, включително The Danish Girl, което продължава да ме дразни факта, че беше свободно съчинение на тема биографията на човек за когото знаем биографично, че жена му, жена й е била абсолютно наясно, че жена й е транс. Във филма беше представено с очите пълни със сълзи казваща, че тя просто иска обратно нейния съпруг и това е пренаписване на биографията дори, когато историята за ЛГБТИ хора, което просто не е окей.

ЗМЕЙ: И фактът, че актьора е straight [цис хетеро мъж].

ЕНЕЯ: Което е окей, нали…

АМИРА: Не, не! Не е окей.

ЕНЕЯ: Човека, който малко или повече решава войната – Втората Световна война – се самоубива, защото е принуден да взима хормони – визирам Алан Тюринг. Както и да е, положителните репрезентации са важни, защото когато се виждат положителни презентации на персонажи, те съществуват и аз лично много за това харесвам Love Simon, ако сте го гледали. Трябва да добавим…

АМИРА: Love Simon е сладък.

EНЕЯ: Трябва да добавим някакви положителни такива истории. Аз не се сетих досега.

ЗМЕЙ: Imagine Me and You…

АМИРА: Atypical е много готин сериал.

ЕНЕЯ: Има един много готин комикс, който се казва Me Plus You и той е страхотен – ще го линкна. Завършен комикс е.

АМИРА: На тая тема ще се размажем от recommendations на филми.

ЕНЕЯ: Ооо, да!

АМИРА: Добре. Третата ни точка. Защо има прайд?

ЗМЕЙ: Много искам първо да кажа, какво означава думата прайд, защото хората масово смятат, че това е просто превод на гордост и то до някъде е. Само, че както вече споменах, през цялото време си говорим за намерено семейство. Прайд всъщност е, прайдът като такъв е всъщност прайд лъвове, семейство лъвове. Това е твоето новонамерено семейство и това е в допълнение, нещо с което се гордееш. Гордееш се с това, че си тук, че си оцелял и, че продължаваш да подобряваш света за тези като теб, които идват след теб. Но прайд означава семейство.

АМИРА: Благодаря ти, че го каза. Мисля, че не е много популярен факт това извън‚ гордост‘ като превод.

ЗМЕЙ: Разбира се, затова и хетеросексуалния прайд много държи да е, ама защо се гордеете от това, че те гей? Ние сега да се гордеем ли от това, че сме хетеросексуални. Ми гордейте, бе хора, гордейте се!

АМИРА: Абсолютно!

ЗМЕЙ: Само, че се гордейте, когато вашето лично, собствено семейство започне да ви отхвърля и ви се наложи да намерите ново. Тогава се гордейте!

АМИРА: Гордейте се без да ограничавате правата на другите хора да се гордеят е моят hot take [радикално предложение].

ЗМЕЙ: Ми, да.

АМИРА: Прайда исторически има супер много неща, които са изтрити от историята или прикрити. Ние си поговорихме за тях. Неща, които не се преподават, които няма как да научим от училище и е факт, че ЛГБТ и хората винаги сме живели в различни нива на видимост и невидимост и историята на борбата ни за права и политическа еманципация е дълга и наситена както с много победи, така и за съжаление с много загуби. И това е едно от нещата, които прайдът рефлектира. Прайдът като събитие ни помага да си припомним, че сме валидни, че сме тук, и че сме заедно, но също ни припомня, че работата ни далеч не е свършила, защото както и в България, така и в глобален план много хора продължаваме да нямаме равни права с хора, които са хетеросексуални. И в този смисъл прайдът е празник, но и политическо заявление.

ЗМЕЙ: А първият прайд е бил бунт.

ЕНЕЯ: Stonewall riots, абсолютно. Протестите на Стоунуол, които буквално тръгват от съпротива срещу полицейско насилие.

АМИРА: И е хубаво че точно тази година си го припомняме защото, тази година още в началото преди да се случат всички тези сблъсъци с полицията, които се случват в толкова много държави, стана ясно че прайд няма да има, поради реални здравословни причини, с което съм съгласна. Но фактът че няма организирано парти в центъра на града, което е подкрепено от различни корпорации, не означава че прайдът е спрян или че прайдът го няма, защото прайдът е нещо много по-голямо от просто едно шествие и прайда, тоест тази гордост и това семейство за което каза Змея. Това е просто ежедневните им действия, и то в самата ни общност. Така че това, че няма парти, не означава че прайдът е канселиран [отменен] и го няма.

ЕНЕЯ: Абсолютно. Добре, в такъв случай сега е момента вече да направим такъв един segway [преход] към последната част на днешния епизод, което е разкриването. Малко или повече когато си хетеросексуален нямаш точно разкриване отвъд имам си гадже или имам някой, когото харесвам и е момче. В смисъл, един вид не се замисляш много много дали да го споменеш, някак си очаква се, нормално е, никой не се замисля.

Докато не е съвсем точно така, защото при, при тоя въпрос някак си май по-, с повече обмисляне сякаш, с повече замисляне на кого споделяш тази информация.  Някак си от лично, не, смисъл хем е по-лично, хем е по-малко лично. По-лично е защото не го споделяш с всеки, но е по-малко лично, защото при хетеросексуалните някак си обявлението им е всички да знаят. Докато при ЛГБТ хората всяка го има много по-интимно.

АМИРА: Да, защото в много случаи не се чувстваш в безопасност да разкриеш каква е…

ЕНЕЯ: И да споделиш.

АМИРА: …сексуалната ти ориентация. И за много хора не е безопасно реално погледнато.

ЕНЕЯ: Мхм.

АМИРА: При мен официално разкриване, голямо парти и торта нямаше ха-ха а-а.

ЕНЕЯ: А трябва.

ЗМЕЙ: А е нужно.

АМИРА: Абсолютно.

ЗМЕЙ: Ще вдигнем.

ЕНЕЯ: Точно, може да ти направим парти.

ЗМЕЙ: Ще вдигнем coming out party! [Парти за разкриването] В Zoom.

АМИРА: Разкриването ми, така нареченото на български, за мен самата ми отне ужасно дълго време аз самата да осъзная, че съм част от ЛГБТИ и да разбера своята сексуалност за мен реално беше голямото разкриване. А това, което се случи реално е, че докато не започнах активно да ходя на срещи с жени и скоро след това започнах сериозна връзка с жена, тогава се случи истинското ми разкриване пред други хора, тоест семейство и приятели.

За мен беше важно да кажа на най-близките в семейството ми и на приятелите ми това, че съм бисексуална; за щастие семейството ми прие сравнително бързо и много положително това и ме подкрепят и винаги са ме подкрепяли, а за по-широкият кръг от хора, може би просто от социални мрежи са разбрали или от начина по който презентирам себе си във социални мрежи. В работна среда – за щастие живея и работя в страна, която е сравнително прогресивна когато става въпрос за хомосексуални връзки.  Никога не съм била дискриминирана в работата си тук заради сексуалността си, за което съм изключително привилегирована.

Но когато си бисексуален човек, който всъщност важи и за всички ЛГБТИ хора, че има едно състояние на перманентно разкриване, тоест ти винаги когато се запознаваш с нови хора трябва да си помислиш, сега, кога трябва да кажа на този човек? Как да го кажа? Мога ли да hint-на [намекна] към това по някакъв начин. Тоест да да хвърля въдицата ха-ха, и като цяло…

ЗМЕЙ: Процесът на разкриване не спира.

АМИРА: Точно, да то е някакъв процес, който ти винаги един вид мислиш за него. Никога не е аз се разкрих и това съм аз, край, приключва се, никога, никога повече не е нужно да го споменавам, никога няма да говоря повече за това. Реално не е така.

ЗМЕЙ: В моя случай аз в ранна тинейджърска възраст всъщност съм заявявала фалшива хетеросексуалност, тъй като усещах някакви напрежения да заявя, че си имам гадже, че изобщо нещо в този смисъл в живота ми е наред, така че си измислих едно, едно гадже. Казваше се Емил, беше тъмнокос и тъмноок. Все още си падам по тъмнокоси и тъмнооки, за щастие само само по жени.

Разкриването пред семейството ми мина окей, предполагам. Всъщност казах на майка ми и преди това и сестра ми знаеше. Приеха го с някакви условности в началото, с неразбиране, с задаване на въпроси, но след това нещата се уталожиха, разбират ме, обичат ме и ме подкрепят. Познавали са почти всяка една от приятелките ми, поне в сериозните ми връзки.

Пред приятели разкриванията са минавали по различни начини в зависимост от това в какъв период са ме хващали и какви точно приятели са ми били. Случвало се все някой да ми дойде на гости, там където съм живяла с приятелката си и да видят, че спалнята е само една, да ме питат къде спи съквартирантката ми и аз да им кажа: „Ами, в същото легло“ и оттам нататък да ги оставя да вадят изводите.

Случвало се е и приятели да ме разкриват пред други хора, просто защото аз вече в някакъв момент вече съм, дотолкова комфортно се чувствам от това, че съм лесбийка и от това, че едва ли не всички знаят, че съм лесбийка, че когато някой/мъж дойде да ме сваля, имам приятелки, които директно му казват: „тя е лесбийка – не я занимавай“, вместо да очакват аз да свърша тази работа.

И в същото време да, аз живея живота си на гей жена доста открито, не се срамувам и не се тревожа от това да показвам жестове на интимност и на нежност дори навън. Да целуна приятелката си, да я държа за ръка; освен това, бих казала, че достатъчно ясно заявявам в онлайн присъствието си, че съм лесбийка.  И за мен разкриването вече не е толкова голям фактор, аз по-скоро се изненадвам, когато някой не знае.

ЕНЕЯ: Добре. Но това което е все пак важно да се спомене, че отношението към гей-жените и гей-мъжете е доста различно и включва дискриминация и всяка от нас има късмета, че малко или повече сме в среда, в която не се толерира явната хомофобия и има закони, които са с цел да предпазват това, но проблема, че това все още…

ЗМЕЙ: Поне теоретично.

ЕНЕЯ: Да, това е изключението и че това не е нормата. Все още е изключението.

ЗМЕЙ: Трябва да се има предвид, че аз съм добре образована и интелигентна, живея в голям град, говоря езици и I have it easy. На мен ми е лесно. Сигурна съм, че на хора, които живеят в малък град и нямат възможностите, които аз съм имала или които сега имам, на тях им е далеч по-трудно да бъдат и да биват себе си, както в ежедневието си, така и срещайки нови хора.

ЕНЕЯ: Или пък семейството или общността, в която са по-различни – да го кажем така.

АМИРА: Така е, особено за млади хора, които живеят със семейството си и зависят от тях по някакъв начин. Аделина?

ЗМЕЙ: Една вметка, да като каза зависят от родителите си. Аз се разкрих пред семейството си напълно целенасочено на възраст, в която вече можех да работя и си бях намерила работа.

Защото ти всъщност не знаеш, ти разчиташ, че семейството ти ще те приеме, че те обича достатъчно, но всъщност не знаеш дали няма да се окажеш единствено с дрехите на гърба си навън.

АМИРА: За съжаление…

ЗМЕЙ: Затова аз целенасочено бях изчакала точно този момент и съм сигурна, че има много други хора, които са направили същото.

ЕНЕЯ: Да.

АМИРА: Абсолютно с разкриването нямаш, нямаш сигурност.

ЕНЕЯ: Какво бихме казали на малкото си гей Аз, или на някой, който се съмнява или някой, който тепърва започва да се ориентира в тази посока? Има ли нещо основно, което смятате, че е хубаво да знаят, би им помогнало?

АМИРА: Ми, доста неща, част от това е, защо си говорим тук в този подкаст.

Това, което на мен ми се иска да бях чула като по малка е, че всички хора около мен се чувстват точно толкова в небрано лозе, колкото и аз. Нормално е да не си сигурен или да не си сигурна, как ще се самоопределяш до края на живота си и това не е решение, което реално е нужно да вземеш на 13 години.

Както си говорехме сексуалността е спектър и това, което мога да кажа на, на всеки човек, който в момента преминава през някаква такава несигурност, е да има доверие на себе си и на това, което носи щастие и това, което те кара да се чувстваш добре. Търси хора, които те разбират и те подкрепят, създай си общност или се присъедини към общност, защото е важно да се чувстваш приет и разбран и експериментирай, но винаги разумно.

Safe, sane, consensual е нашето мото.

ЕНЕЯ: Абсолютно. Ами, добре, значи може да се ориентираме към приключването.

Аз общо взето една скоба искам да направя, отново, която е: говорете за тези неща едни с други, със семействата си, със близките си, родителите си, с децата си, защото колкото по-рано тия разговори минат, толкова по-малко вероятно е сблъсъка на всички тези хора с тази тема е да бъде с непълна, неточна, невярна информация, с мисинтерпретация и мисинформация.

Това, че знаеш, че нещо съществува няма да те направи или няма да те промени; сексуалността не е мода, колкото и много хора упорито да настояват, че е така. Но, ако ти не можеш ти да си представиш как утре правиш секс със човек от собственият ти пол, не е свободен избор; пък ако можеш, ми значи май не си чак толкова хетеросексуален колкото си мислиш. Но това е хубаво да се обмисли и когато се говори, когато се виждат, когато се чуват тези неща като репрезентация, независимо дали е медия или е филм, или е сериал, или е музика, това няма да направи някого гей повече или по-малко, както ако гледаме филми, в които има хетеросексуални хора не ни правят повече хетеросексуални, отколкото  по-малко хетеросексуални. То не е…

АМИРА: Де да работеше така!

ЗМЕЙ: За щастие!

ЕНЕЯ: Не работи така, иначе…

АМИРА: Ако беше толкова лесно.

ЕНЕЯ: Да и, и другото, което е важно, говорете с децата си за тези неща, защото е хубаво тези неща да дойдат като информация – вярна от родителите, за да има доверие, защото е важно.

АМИРА: Абсолютно, бъдете добри родители на децата си и ако си мислите, че гей правата или ЛГБТИ проблемите не ви засягат, реално ви засягат, засягат всеки човек, защото никой не знае…

ЕНЕЯ: Част от едно общество сме.

АМИРА: …децата му какви ще бъдат освен това.

ЕНЕЯ: Не, част от едно общество сме. Част от едно общество сме, не е нужно, буквално, не е нужно бъдещ родител на ЛГБТ деца, за да се замислиш: „О, не аз всъщност пука ми всъщност как се държим към ЛГБТИ хората.“

АМИРА: О, абсолютно. Това беше просто екстремен пример, който дадох, но реално да, всеки всеки човек, без значение каква е сексуалната му ориентация, трябва да бъде ЛГБТИ съмишленик.

ЕНЕЯ: Или хубаво е да бъде ЛГБТИ съмишленик. Най-малкото, защото, отново, хората сме хора няма уговорки, не си 30% човек или човек и 4/8. Хората са хора, в смисъл…

ЗМЕЙ: Аз съм змей!

АМИРА: За змейските права!

ЕНЕЯ: Да, точно така! Сега!

ЗМЕЙ: Твърдо змейски права сега! Дъги по люспите!

ЕНЕЯ: Добре!

АМИРА: Исках да добавя, че се надявам хората, които ни слушат, като видят заглавието Сексуалност, да не подминат автоматично този епизод и да си мислят, че тези неща, които ги говорими, не ги засягат. И в същото време се надявам да сме казали неща, които са ви накарали да помислите. В крайна сметка, една част от това да си добър ЛГБТИ съмишленик е да слушаш хората около себе си, които са минали и минават през тези неща и да разбереш, че има различен опит от твоя и че той е също толкова валиден, и че не прави другите хора по малко важни или значими.

ЗМЕЙ: Ако мога да си позволя само две изречения. Обичайте хората около себе си. Без значение тяхната сексуалност. Аз все пак обичам и хетеросексуалните си приятели. Те не са виновни, че са хетеросексуални.

И, ако мога да направя една стъпка назад и да се върна към какво бих казала на своето минало аз или на хомосекусалната младеж днес, които смятам че имат нужда да чуят нещо, това е – нещата се оправят, ден по ден, оцелей днес, оцелей утре, нещата ще бъдат наред. Някой ден ще бъдеш свободен да бъдеш себе си напълно и изцяло. Това е от мен.

АМИРА: И никога, ако мога да добавя, никога не си сам или сама, винаги има хора, които са преминали през това под една или друга форма. И ти пожелавам винаги да има някой да ти подаде ръка и на свой ред ти да бъдеш този някой един ден.

ЕНЕЯ: Не сте сами, не сте сами. Това беше епизода за днес, бележките на епизода ще са достъпни на сайта. Източниците, които сме използвали в епизода, ще бъдат както винаги с транскрипцията в блога.

Самият епизод ще бъде достъпен във всички места на които можете да слушате подкасти, като започнем с Саундклауд, Спотифай. Нашите препоръки откъм сериали, филми, музика ще бъдат както винаги достъпни. Нашата поща е отворена за въпроси и препоръки, и разбира се идеи, както и за всичко, което не сме се сетили да споменем. Хубава седмица и доскоро! Чао от мен Енея!

АМИРА: Чао, чао!

ЗМЕЙ: Чао от мен, Змей!

Връзки:

Билитис

фондация GLAS

ЛГБТИ център

София Прайд

Източници:

Defining sexual health

Sexuality Research – Sexuality Research Guide – Research Guides at Vanderbilt University   

https://kinseyinstitute.org/

Попкултура: Сами ще ви оставим да изследвате дебрите на Bury Your Gays тропата и тук ще ви предложим предимно филми, които са ни оставили с положителни усещания, а Змей обещава да добави към списъка и книги.

ЛГБТИ+ филми или такива с положителна репрезентация:

“Назови ме с твойто име”; “С любов, Саймън“; “Портрет на момиче в пламъци“; “The Half of it“; “Go fish“; “Below Her Mouth“; “Обстоятелство“; “Целуни ме“; “Карол“; “Вита и Вирджиния“; “Imagine Me & You“; “Colette“; “Wild Nights With Emily

ЛГБТИ+ сериали или такива с положителна репрезентация:

Sense 8“; “One Day at a Time“; “You, Me, Her“; “Glee“; “Gentleman Jack“; “Motherland: Fort Salem“; “The Bold Type

ЛГБТИ+ драма филми и сериали:

Pose“; “Милк“; “Филаделфия“; “Парад“; “A Perfect Ending“; “Reaching for the Moon“; “The Handmaiden“; “Loving Annabelle“; “Paris Is Burning“; “Lost and Delirious

Книги:

“Кажи на вълците, че съм си у дома”; “Всяко сърце е врата”;

Намерете ни:
Facebook – О, да!
IG – OhYesThePodcast
Mail – ask @ ohyespodcast . com (без спейсовете)
Twitter – @OhYesUnplugged
SoundCloud – OhYesThePodcast
Spotify – OhYesThePodcast