За какво говорим, когато говорим за митовете в секса? Това са фиксирани твърдения и норми, които сме чули най-често в детството си или в младежка възраст. Митовете са умишлено или неумишлено затвърдени идеи, които не сме видели да са поставяни под въпрос и сме приели за достоверни. Митовете в секса са свързани с телата ни, поведението ни и връзките ни. Често те са резултат на незнание, но много от тях се използват за да забраняват и ограничават, и да налагат строги линии на разделение – най-вероятно сте чували, че “мъжете са от Марс, а жените от Венера”.

Липсата на ранно, масово и качествено секс образование е една от причините говоренето за секс все още да е табу. На български език не съществуват лесно достъпни ресурси с информация за телата ни, отношенията, желанията и чувствата ни, а социалната среда не е подготвила повечето ни родители да проведат този разговор с нас. Остава да разчитаме на пет часа сексуално образование в училище, които ако не са бойкотирани и спрени, биват прескачани или водени от преподаватели, които водят религиозно образование.

Непознанието и срамът носят със себе си стигма, която е трудно да бъде елиминирана дори и когато се превърнем в полово зрели възрастни. На първо място целта на секс образованието в училище е да хвърли светлина върху полово пренасяните болести и да намали тяхното разпространение. Да осигури превенция на непълнолетната раждаемост, не чрез въздържание, а чрез образование за възможните опции и методи за предпазване и не на последно място – да научи всеки за активното съгласие или консент.

В днешният епизод ще си говорим за някои от митовете около секса и телата ни – за това как са започнали, как сме ги възприели като истина до по-късен момент, в който сме се образовали по-добре и сме ги отхвърлили и за това каква именно е истината отговаряща на тези митове. Смятаме да превърнем темата в поредица. Дотогава ни споделяйте – кои са вашите “любими” митове?

Транскрипция на епизода с любезното съдействие на Йордан Радунчев и Говорен ефект:

ЗМЕЙ: И тази адженда е… Почваме какво говорим, когато говорим за митове

Но то не е само секса, мисля че и телата доста са…

Тия фетиши и анален секс…

АМИРА: Все едно четеш списъка за покупки от пазара: фетиши, анален секс…

[смях]

ЗМЕЙ: Фригидност, импотентност, курви… Е, курвите са свършили, язък. Нищо, ще взема фетиши.

АМИРА: Ще заредят още, спокойно.

[смях]

ЗМЕЙ: Здравейте, вие сте с О, Да! Safe, Sane, Consensual. С Амира, Мандарината, Енея и мен – Змей. В днешния епизод ще си говорим за някои от митовете около секса и телата ни. За това как са започнали, как сме ги възприели като истина до някакъв по-късен момент, в който сме се образовали по-добре и сме ги отхвърлили, и за това каква именно е истината зад тези митове Ще кажете ли здрасти на слушателите?

ЕНЕЯ: Привет.

АМИРА: Здравейте от мен, Амира.

МАНДАРИНА: Здравейте от Мандарината.

ЗМЕЙ: И сега, за какво говорим, когато си говорим за митове в секса? Какво са митовете?

АМИРА: Ами митовете са най-общо стереотипи, които са свързани с някакви фиксирани полови норми, от рода на „жените са от Венера, мъжете са от Марс“. И те се използват, за да обяснят всичко, от външен вид, поведение, права и сексуално желание. Митовете в секса могат да са пълни бабини деветини, които напушват на смях, но могат и да са устойчиви, псевдонаучни твърдения, които са широко разпространени. Митовете в секса на първо място идват от незнание, което е нормално, но трябва да отбележим, че митовете около всичко сексуално са изключително устойчиви. Някъде в Средните векове сексът се превръща в нещо плътско и долно, което трябва да се случва само зад затворени врати и не бива да се обсъжда в едно цивилизовано общество.

В исторически план причината за това е контрол на раждаемостта – трябва да се осигурят мерки за успешно раждане на здрави деца, които да могат да получат нужната грижа и икономическа обезпеченост от двама родители, за да пораснат здрави. В основата си това е съвсем адекватно, но както може би знаем, в реалността води със себе си множество забрани, задължителна моногамност и хетеронормативност, и отнема правото на избор и доверието в индивида. За сексуалната революция, може би повечето от вас ще се съгласят, че все още я чакаме в България. Сама по себе си това е антитеза на идеята, че секса е за възпроизвеждане и продължаване на рода. В средата на 20 век средствата за контрацепция стават по-достъпни в Западния свят и това води до разпространяването на радикалната идея, че сексът може да се случва и за удоволствие, и че жените могат да упражняват контрол над телата си.

В България сексуалната революция е заменена от семейни ценности по съветски модел, които общо взето се свеждат до едно нещо и то е „Другарки, вие прекарвате целия си живот в раждане и отглеждане на деца? Няма страшно, вече ще ви се налага да работите във фабриката“, хаштаг феминизъм. И това е за митовете най-общо казано.

ЗМЕЙ: Тоест…

АМИРА: Много се радвам, че ще поговорим за тях днес.

ЗМЕЙ: Тоест митовете са комбинация от табута, религия, морал, политика и натрупани социални норми, които ние сме интернализирали по някакъв начин?

АМИРА: Най-общо да.

ЗМЕЙ: И прехвърляме през поколенията. Енея?

ЕНЕЯ: Митовете реално са втора, трета, четвърта и каква ли не ръка, която сме получили не от директна комуникация, а чули-недочули, разбрали-недоразбрали, защото когато дадена тема не се коментира откровено и директно, някаква информация започва да се разпространява, буквално чрез културна осмоза. Но тъй като няма къде да се провери, няма как да се провери и няма реално усещането кой да се пита, тя се изкривява и се мисрепрезентира [представя невярно], и се манипулира, и се обърква. Така че мисля, че това е най-простото описание на мит.

ЗМЕЙ: Митът е комбинация от „една жена каза“ плюс липсата на достоверни източници да провериш истината.

Добре, а какви са любимите ви, така да се каже, митове, които искаме да разбулим? Да тръгнем с това какво се случва в семейството, как сте научили първите думички за половите си органи, говорили ли са родителите ви с вас за секс, за телата ви? Познавате ли хора, които говорят с малките си деца за тези неща?

АМИРА: В моето семейство, говоренето за секс е ставало с голямо колебание, особено като бях по-малка, защото никоя от жените в семейството ми не е получила адекватно сексуално образование като млада. Съвсем на самотек не съм оставяна, но някак си когато говорехме за някои неща, винаги съм успявала да намирам информация преди да се случи разговора. За щастие никога не сме наричали полови органи с разни инфантилизирани имена като пеперудка, маймунка и други, които ме карат да настръхвам.

ЗМЕЙ: Енея?

ЕНЕЯ: Аз и преди съм споменавала, че в къщи стратегията винаги е била „ОК, интересуваме тема Х“ – „Заповядай тази книга“. До голяма степен беше по подобен начин и като започнах да имам въпроси и по тази тема, защото седнаха, обясниха ми основите, но аз вече имах конкретни въпроси, и нашите в един момент видяха, че малко почват да си изчерпват информацията, защото примерно започвам да питам „Добре, какво е зигота?“ Имаше такъв момент, имам някакъв спомен, че това беше въпрос какво точно е зигота, и ми дадоха една книжка, която беше „Ние и децата“, в която си имаше точно обяснено всичко.

В смисъл, книгата беше за родители как да ги обясняват тия неща на децата, но просто ми връчиха книжката да прочета тая част. Обясни ми много от нещата. Никога не го е имало това с някакви безумни имена, напротив беше си абсолютно обичайните биологични имена, макар че помня, че бях питала майка ми какво означават някои думи, които съм чувала при псуване, майка ми обясни, че това са вулгарни описания когато целта е да обидиш и унижиш някого. И тогава чух и се запознах с концепцията, че половите органи са нещо лошо и негативно. Преди това не ми беше хрумвало.

ЗМЕЙ: Мандарина?

МАНДАРИНА: Ами, ние никога не сме си говорили за тези неща с моите родители – връчиха ми две книжки като бях малка и мисля така съм се образовала. Митове от тях конкретно не съм чувала, единствено че родителите ми не трябва да се разхождат голи пред мен и че момиченцата се къпят с майката, а момченцата – с бащата. Знаете за плажовете, че децата в един момент трябва да им се сложат бански, защото е срамно да си показват голотиите. Всичко останало за сексуално образование съм го научила от книжките и се чудя защо в момента няма такива книжки. Ние май сме си говорили дори в Туитър за тези книжки, които се разпространяваха на времето по соц-режима, и че всички имаме такива в библиотеките си.

ЗМЕЙ: Да, мисля че една голяма част от обществото ни се образовала и сексуално от книги и чуто-недочуто, и от разни примери. Сега, аз донякъде съм селско дете, така че съм наблюдавала как се случват нещата между всякакви видове животни и съм наясно, че за да се случи прасенце, трябва да имаш татко Праско и мама Праскиня. В същото време, в моето семейство винаги е имало много книги и аз съм имала свободен достъп до тях, така че… И винаги съм задавала много въпроси. Никога не са отказвали да ми отговорят на любопитните ми въпроси, но в същото време отново дискусията по-скоро с нежелание е била подхващана, именно защото нито родителите ни са получили сексуално образование, нито самите ние сме имали кой знае какво такова. И като казвам сексуално образование, вие имали ли сте някакво сексуално образование в училище; изобщо имате ли някакъв спомен някой в училище да е имал един час – в час на класния, или в час по биология – някой да е говорил за секс?

АМИРА: При мен в пети или шести клас някъде дойдоха едни мили доброволки да говорят за женската и мъжката полова система, и да раздават превръзки на момичетата, което естествено стана повод за безкрайно хихикане и повсеместен срам. В осми клас се запознах с класиката, която някои от вас може би познават, под формата на комикс – „Кънчо се събуди готов да се труди“ – ставаше въпрос за презервативи, главния герой на комикса, Кънчо, беше един доста симпатичен пенис. Откъм образование е това. Но иначе в училище – опипване, агресия, обиди, засрамване заради нормални неща като цикъл, окосмяване и девственост, си бяха просто нормални неща.

МАНДАРИНА: Извинявай, обаче Кънчо… Защото аз, нали, при мен Кънчо се появи доста по-късно, аз вече съм била голяма…

АМИРА: Кънчо си беше герой.

МАНДАРИНА: Той Кънчо доста, доста по-късно се появи при мен, може би защото разликата ни е десет години, обаче ние нямахме такива неща. Нас, точно след соца, какво сексуално образование? Никакво сексуално образование, чак в часовете по биология в ПМГ съм получила нещо и то аз вече съм била много по-наясно с всичко.

ЕНЕЯ: Кънчо помня, че ме беше ужасил с цветовете си. Просто имам някакъв много ясен спомен как бях “не би трябвало да изглежда толкова ярко червено това, нещо не е ОК тука.” Иначе същото като при Ами, никакво реално сексуално образование не сме получавали. Имахме обяснение как се дели една клетка, какво е нужно, какво е това зигота, което аз вече знаех, какво е това яйцеклетка – всички тия неща ги минахме, но те бяха в часовете по биология, не бяха свързани със секса. В смисъл беше чисто, абсолютно стерилно. А иначе да, показаха ни как се слага презерватив на банан. Много важно, изключително полезно знание. Показаха ни превръзки, не ни показаха как се слагат превръзки.

МАНДАРИНА: Е, извинявай, на истински пенис ли да покажат на деца как се слага презерватив? Едва ли са имали играчки тогава, нещо да покажат.

АМИРА: За всяко училище – дилдо!

ЕНЕЯ: Това не ме вълнува в момента, просто споделям какво ми е останало като ярък, безумен, абсурден спомен. Просто беше толкова… Нямаше абсолютно никаква връзка с нищо, дойдоха, извадиха един банан, сложиха му един презерватив и си тръгнаха, разбираш ли? Никакъв контекст, просто секса включва плодове. В смисъл, някак си това е асоциацията.

АМИРА: Ми човек като гледа нашия акаунт в Туитър така ще си помисли, да, сексът включва плодове.

[смях]

ЗМЕЙ: Out of context [извън контекст] сексуално образование. Още познато като „Кънчо трябва ли да е лилав?“

Ами, аз честно казано нямам никакъв спомен дали някой е идвал да обяснява някакви неща. Дори и да е идвал, това ми се е сторило толкова чуждо и извън цялостния контекст, в който съществувам, че изобщо съм го заличила от паметта си. Ще ми се да вярвам, че децата в момента получават по-добро сексуално образование; истината е, че не съм поглеждала в момента програмата за училищата и гимназиите, но мисля че наскоро излезе някаква книжка.

АМИРА: Има една книга, която е в процес на създаване в момента, „В като вагина“, която е с образователна цел, но иначе в по-широк контекст не знам какви материали съществуват специфично на български.

ЗМЕЙ: Добре, нещо което Енея спомена преди малко ми се загнезди – когато децата чуват думите за полови органи, те ги чуват само в контекста на това, че те са обидни. Защо обиждаме хора с думите за полови органи и защо е толкова срамно да наричаме нещата с истинските им имена? Вагина, пенис, мензис, цикъл, вулва, топки и други подобни думи. Как се е загнездил срама?

АМИРА: Ами според мен това е свързано с превръщане на темата в табу. Сексът става нещо, за което не бива да се говори, защото ако знаеш неща за секса, означава, че си някакъв извратен човек, може би. Нямам друго обяснение.

ЕНЕЯ: Моята гледна точка е: след като не се говори за нещо, значи нещото е нещо лошо, и затова всичко свързано с нещото е лошо. И затова, когато не си учен на думите, самите думи стават синоним на нещо лошо. Когато не си учен на приемане на някаква част от живота реално, тази част е негативна, тази част е отрицателна. Да не говорим, че в прав текст все още се казва, че сексът е нещо мръсно и срамно или нещо за което не трябва да се говори. Зрели хора казват, че те не говорят за тези неща, защото това е срамно. В техните глави сексът е нещо лошо, то е гадно. От друга страна супер много го искат. Съответно те мразят себе си, че искат нещо, нещо което асоциират с нещо негативно по същата причина, поради която виждаме толкова много хора, които изливат толкова много агресия, злоба и омраза към хора, които те искат. “Ти ме накара да те искам и сега ще те мразя за тоя факт и за факта, че да кажем, нямам достъп до теб по една или друга причина, сега ще те накарам да се чувстваш зле, като те обидя, като те омаловажа, като те се опитвам да те унижа.” И така.

ЗМЕЙ: Мандарина?

МАНДАРИНА: Ми, според мен от незнание, от невежество, от недостатъчно говорене, вече го казахме. От необсъждане в семейството, защото нещата за които мама и тате не говорят са табу. А ти откриваш по себе си неща, откриваш че имаш пенис, откриваш че имаш вагина, откриваш че имаш гърди. За това никой не ти говори. Точно това сексуално образование в семейството липсва, да не говорим, че особено в България е и културно. Ние сме по-близо до Изтока отколкото до Запада, където нещата се говорят много по-ясно.

ЗМЕЙ: Да, моето мнение е същото – че факта е, че не говорим за тези неща и факта, че има нужда да се говори за тези неща. И е именно причината поради която правим този подкаст, защото ни се ще бъдещото поколение да има повече информация, да има повече достъпна информация, поднесена по достъпен начин и приятелски, доколкото е възможно. Да не допуска грешките, които ние сме допускали и да не интернализира проблемите, които нашето поколение и предишните поколения са интернализирали. Да се научим да бъдем по-добри към себе си и към околните. И в този смисъл и към телата си, защото именно тези табута и тези обиди, използвайки части от телата си за тях, те ни карат да мразим до някаква степен собствените си тела. И една немалка част от митовете и легендите свързани със секса са именно с телата ни. Като окосмяване, като целулит, като възраст. Като от телата ни се искат някакви почти непостижими стандарти, за което донякъде и Холивуд, и всяка медия, която потребляваме, разбира се носи вина. Да започнем да си говорим за митове?

АМИРА: Например един от любимите ми митове е свързан с окосмяването при жените и по-конкретно митът, че женското окосмяване е нехигиенично. Имам въпрос: ако това е вярно, защо окосмяването при мъжете не се смята за нехигиенично? Космите имат абсолютно един и същи състав, и хигиената зависи от това колко е хигиеничен човека. Освен това окосмяването около половите органи има за цел да ги предпази от замърсяване, инфекции и протъркване при секс. Всеки в крайна сметка има право да поддържа тялото си по начин, по който им харесва.

МАНДАРИНА: Аз съм абсолютно съгласна и според мен обезкосмяването трябва да е индивидуален избор. Според мен тука идва и вредата от гледане на порно, защото в порното всички са обезкосмени и ти си казваш “ОК, след като там го правят, значи е нормално и аз трябва да го правя.” Всъщност нещата, които ти учиш от порно филмите понякога не ти оставят избор. И според мен така се ражда и този мит за окосмяването, че не е ОК или че е отблъскващо жената докато е окосмена да прави секс. Ами това не е вярно. Сексът ще се случи със или без окосмяването и това е индивидуален избор ти как се чувстваш.

ЗМЕЙ: Енея?

ЕНЕЯ: Само да спомена, че първоначалното премахване на окосмението при порно филмите е било с цел просто, за да може да вижда камерата, тоест от нещо, което е със съвсем практична цел, се довежда нещо да се емулира без знание. По същия начин както в порнографията са много популярни жени с малки външни и вътрешни срамни устни, просто защото се вижда по-лесно какво се случва, което довежда буквално да има хора, които започват да се подлагат на операции, за да приличат на биологическото изключение външните и вътрешните полови устни да бъдат по-малки и прибрани. Което е абсурдно.

МАНДАРИНА: Точно това си мисля, че много от митовете свързани със секса идват от порно индустрията. Защото ти нямаш друга база откъдето да видиш, откъдето да вземеш, и след като това е твоят единствен учител… На повечето единствения учител как се случва секса са порно филмите. Тоест ти виждаш един модел, виждаш ги хората обезкосмени, виждаш ги с малките срамни устни, с големите гърди, с перфектните тела и си казваш ами аз в крайна сметка мога ли да правя секс с тоя целулит, нали, с тоя корем и с тия малки гърди. Да не говорим за това, че гърдите са нееднакви също; там всичките са перфектни в повечето филми.

ЕНЕЯ: Даже това което ми прави впечатление е, че това довежда до изключително много проблеми не само при жените, но и при много мъже, които виждат порно актьорите, започват да се сравняват с хората, които са изключението. В смисъл, че повечето мъже нямат пенисите, които ги имат повечето порно актьори, които на всичко отгоре, не че им трябват да са толкова големи за самия полов акт, а просто да се вижда на камерата. Най-малкото като знаем размера на средната женска вагина е около десетина сантиметра, тия другите три сантиметра за какво са? За нищо. Но хората им е такава драма, мъка им е, че не им е Х плюс сантиметра пениса. Което ги притеснява и ги комплексира, и ги кара да се настройват негативно и към себе си и към секса, който правят, и към партньорите си.

Аз не виждам проблем в порнографията, в порнографията няма нищо лошо, когато е етично, разбира се, – между възрастни, с които не се злоупотребява финансово или по някакъв друг начин. Това е работа като всяка друга, но тези неща не трябва да са вакуум, порнографията не трябва да е това, което те образова, понеже това не е нейната роля. Тя е развлекателна. По същия начин, по който ние не учим, да кажем, за заобикалящия ни свят чрез филмите на Марвел относно какво е това физика, химия и така нататък, по същия начин не може да очакваме порнографията да обучава сексуално когото и да е. И просто не е коректно и не е честно да бъде демонизирана само сама по себе си излишно. Няма нужда. Но не я приемайте буквално.

МАНДАРИНА: Добре, въпросът е че… Аз забравих какво щях да казвам… Че сексът те няма откъде другаде да го видят, докато Марвел могат да го прочетат отвсякъде и да си говорят за това с хора, за секса не говориш, виждаш порно. А аз ще гледам порно тайно, и от там научаваш нещата, особено когато си млад.

ЗМЕЙ: Нора Робъртс пише по-добра еротика отколкото половината порно филми, които съм гледала. А Нора Робъртс пише сравнително лоша еротика.

АМИРА: Ако не им покажеш пенис и вагина, не могат да си визуализират някои неща.

ЕНЕЯ: Чакай сега, проблемът е, че дори когато ги виждат и двете, стигаме до онази безумна върволица на тема какво е това вулва, какво е това вагина и имат ли почва у нас…

АМИРА: И това е така.

ЕНЕЯ: Това, само защото си видял нещо, не означава, че си разбрал какво означава. И затова е хубаво да се обясняват тия неща, защото иначе ставаш човек на зрели години и си готов да се вържеш на претцел и да се караш една седмица с хора.

ЗМЕЙ: Добре, нещо което аз искам да кажа е, че целулита не е грозен и идеални мерки не съществуват. 90/60/90 трябва да умре.

АМИРА: Амин.

МАНДАРИНА: Лошото е, че повечето мъже пак по същия начин, те гледат списания, гледат плакати, а навсякъде, във всичките абсолютно реклами слагат жена, която е без целулит, изчистена с Фотошоп. Според мен малцина знаят как се правят снимки и след това как тия снимки са онлайн и по списания, по билбордове. Дори те филмите обработват. ОК, съгласна съм, че има перфектни тела, но всъщност те не са, не са мнозинството, хората с перфектни тела не са повече от тези с нормалните тела. И е съвсем нормално да имаш целулит.

ЕНЕЯ: Според проучванията около 85% от белите хора имат целулит. И казвам белите хора, не белите жени. Мъжете също имат целулит, просто като не се обезкосмяваш, не се вижда.

ЗМЕЙ: Когато си покрит от плътен мъх, кожата не се вижда.

АМИРА: Тогава си мек.

ЗМЕЙ: Така съм чувала.

МАНДАРИНА: И друго което е, че жените за гърдите и корема, не само целулита, изобщо всичкото това трябва да е индивидуално, но когато получаваш постоянно шейминг [засрамване] от различни страни, особено от мъже, които нямат увереност в себе си и прехвърлят собствената си представа за красота върху теб. Защото аз трябва да ви кажа, аз имах партньор, който ми обясняваше постоянно, че не съм хубава, защото имам целулит. По дяволите, аз бях 46 килограма.

АМИРА: Такива партньори в кофата. Това със тази е дебеля, онази не е, са някакви абсолютно, са абсолютно повлияни от в момента какво е социалното разбиране за красиво тяло, и естествено в 99% от случаите те се прилагат за, или не само, но в много по-голяма степен, се прилагат за женските тела и са неща, които виждаме и в медии, и неща които чуваме от познати и непознати, включително на улицата.

ЗМЕЙ: Ако представата на един човек за това как изглежда женското тяло, е идеализираната от медията представа, то аз оставам с впечатлението, че тоя човек жива жена не е виждал през живота си.

ЕНЕЯ: Аз искам само едно нещо да кажа, нека не пропускаме слона в стаята. Един персонаж, който се чувства несигурен и неуверен в себе си, със сигурност ще търси одобрението ти. И това го правят не малко хора в партньорите си, няма значение мъже, жени, няма значение сексуална ориентация, много хора го правят абсолютно целенасочено, за да накарат партньора им да се стреми за тяхното одобрение. Което е лошо и негативно, и не е ОК. Ако ви го причиняват – шапката, чантата и през вратата!

АМИРА: Да, това вече си е тормоз.

ЗМЕЙ: А извинете вагините разтягат ли се от много секс?

АМИРА: Разпускат се направо.

ЕНЕЯ: А пенисите се протриват и стават двуизмерни, нали така?

МАНДАРИНА: Плоски. Аз както съм на почти четиридесет, моята си я слагам в торбичка, толкова се е разтегнала.

АМИРА: Да, вагината е съставена от еластични мускули – след всяко проникване, тя си възвръща обратно структурата, когато не е във възбудено състояние. И според изследвания, след раждане отнема около шест месеца на вагината да се върне в първоначалната си стегнатост преди раждане. Естествено като всеки мускул с възрастта вагината се изморява, така се нарича термина, vagina fatigue [вагинална умора], но идеята, че много секс води до разтягане е просто смешна и невярна.

ЕНЕЯ: За това Кегел упражнения.

АМИРА: Да и като цяло някой за да унищожи вагината ми със секс ще трябва много повече от десет тласъка. Just saying. [Само променавам.]

[смях]

ЕНЕЯ: Може би 50 години?

ЗМЕЙ: Поговорихме си за срока на годност на вагината.  А какъв е срока на годност на жената? Мандарина?

МАНДАРИНА: Това е един много любим мой стереотип и мит. И съм го чувала последните няколко години особено страшно много е, че жената след трийсет години не става, никой не я иска, тя няма право на любов. Ако си в брак, трябва да родиш до трийсет години, защото след това яйчниците спират да работят и ще ти е по-трудно, и така наслагват едно напрежение върху теб, че трябва на всяка цена да родиш до трийсет. Ако си сингъл, трябва да хванеш котка веднага и да забравиш да си намериш мъж, защото никой не иска жена след трийсет години, а след трийсет и пет – изобщо вече забрави тотално. Отиваш и оставаш в старчески дом, никой не те харесва, косата ти окапва, вагината ти се разтяга, целулити, мускули, всичко не, не, абе просто не ставаш. Създава се една такава култура, че само когато жените са млади, само тогава имат право на любов. Ако сте забелязали в българските реклами, в двойката жената винаги е млада. Такова нещо тука в Австрия по рекламите няма. Тука винаги има разнообразни двойки, възрастови, никога не са само хетеро двойки. Докато в България стереотипа е такъв, жената е млада, красива и само тогава тя има право на любов.

ЕНЕЯ: А до нея – картоф.

АМИРА: Искам само да добавя тук много бързо, това което казваш за възрастовата разлика в двойките: Чували ли сте тази крилата фраза „мъжете остаряват като хубаво вино“. Съжалявам но няма как да се съглася с нея, след като 90% от мъжете в България не използват крем за лице, защото си мислят, че това е гей. Как ще остареят хубаво?

МАНДАРИНА: Не само това, всичките мъже, айде не всичките, много мъже в България са с кореми. Аз това нещо тука не го виждам. Тоест жената се поддържа малко повече, върху нея има повече напрежение тя да се поддържа, за да е харесвана след трийсет години, отколкото върху мъжете.

АМИРА: Да.

МАНДАРИНА: Тях никой не им иска те да се поддържат, докато върху тебе, особено върху мене, аз като жена на трийсет и осем, почти трийсет и девет години, точно от българска страна съм усещала страшно много напрежение, че след теб никой няма да те иска.

ЕНЕЯ: Защото тяхната стойност не се дефинира от външния им вид.

ЗМЕЙ: Жената след трийсе е баба Яга, не разбрахте ли?

АМИРА: Минимум.

ЕНЕЯ: От друга страна, аз винаги съм се замисляла за тази невероятно страшна заплаха да останеш сама с котка, при положение че проучванията показват – жените, които са омъжени са с най-високи нива на депресия и най-нещастни. Обратното, мъжете, които са женени, са с най-ниски нива на депресия и са най-ОК. Има една група, за която да си сам е напълно ОК и това е тая на която така упорито обясняват колко ще ѝ е гадно да е сама. Защо? Защото иначе как да я навиеш да се занимава с глупости? Има достатъчно адекватни, симпатични, години хора навсякъде. Въпросът е, че тоя стереотип, аре да го убием вече.

МАНДАРИНА: И другото, че колкото си по-възрастна, толкова повече трябва да свалиш стандарта. Ние това го говорихме още в пилотния епизод. И всъщност точно то е реципрочно, ставаш по-възрастен, никой не те иска, минава ти срока на годност, не си вече за обичане, не ставаш, значи трябва да се примириш с това, което ти се предлага – първото срещнато, най-изсуления. И ти трябва да свалиш критериите, ставаш по-стара, сваляш критериите, което абсолютно не е вярно.

ЗМЕЙ: Добре, поредно митологизирано твърдение. Сексът по време на цикъл е гнусен.

ЕНЕЯ: Не. Единствено, че е мърляв. Това е.

АМИРА: ОК. Абсолютно. Никой биологичен процес, никой нормален биологичен процес не е гнусен сам по себе си. Телата ни са живи, потят се, отделят течности. Ако правите секс трябва да сте свикнали с това. Реалността е различна от пластмасовото порно, както вече си говорихме. Конкретно за цикъла: някои жени не обичат да правят секс по време на цикъл, някои жени са супер възбудени по време на цикъл и искат да го правят. Няма как да разберете преди да попитате.

ЗМЕЙ: Ко-му-ни-ка-ция!

АМИРА: Йей!

МАНДАРИНА: Ами честно да ви кажа, това на мен ми е най-лесно да го комуникирам, защото аз както винаги съм horny [възбъдена] по време на цикъл, и си питам, ако на теб ти е ОК си е ОК. Досега не съм имала партньор на който не му е било ОК да правим секс по време на моя цикъл. Така че, всичко е комуникация.

ЗМЕЙ: В най-лошия случай ще се поизцапаме малко. Като си говорим за течности по време на секс. Пореден, поредно митологизирано твърдение: ако една жена е влажна, значи е възбудена и това е твърдо съгласие за секс.

АМИРА: Това на мен ми е много любимо. Да започнем оттам, че във вагината се случват много процеси, различни течения, не всички от които са повод за паника или знак за инфекция, но и не всички са свързани със сексуална възбуда. Сега ще ви издам една тайна, много важна специално за тези, които нямат вагина. Някои хора се потим лятото. Така че влажността е разтегливо понятие и в много от случаите няма нищо общо с възбуда. И не оправдава никакви сексуални постъпления, особено ако устата, която е закачена към вагината, ви казва „Не.“

ЗМЕЙ: Да минем сега от другата страна. Ако една жена пък не иска да прави секс, значи тя твърдо е фригидна; ако един мъж не иска да прави секс, той пък е импотентен.

ЕНЕЯ: Чакайте сега, значи, дали разбрах правилно. Жените не обичат, не искат да правят секс и не трябва да правят секс в много дълъг списък с изисквания в какъв случай не са ОК, но също така не може да им искат да правят секс, а мъжете нямат друго състояние освен искат секс.

АМИРА: Правилно си разбрала, да.

ЗМЕЙ: Жените са от Венера, мъжете са от Марс, всичко е бинарно, не разбра ли?

АМИРА: Как сме оцелели като вид?

МАНДАРИНА: Е, с пенис във вагината.

ЕНЕЯ: Не знам, понякога си мисля че рибите ангел са го решили по-добре тоя проблем.

АМИРА: Както си говорихме в предишен епизод за комуникацията, никой не е готов за секс веднага в 100% от случаите, ей така, с щракване на пръсти. И ако нещо не работи веднъж или два пъти, първо го изговорете преди да пристъпвате към някакви генерални заключения. И както вече споменахме, сексуалната възбуда зависи и от емоционалното ни състояние, и от средата, в която се намираме.

ЗМЕЙ: Друго, последващо твърдение, отново митологизирано: ако мъж има проблем с ерекцията веднъж, то той твърдо е импотентен.

МАНДАРИНА: Това ми се е случвало да го чувам много пъти и съм усещала напрежение в партньорите ми когато не са имали ерекция. Защото тях ги е страх, че аз ще си помисля, че е в мене проблема. Или пък, че те имат проблем и аз ще се откажа от тях. И това е една много сериозна стигма върху мъжете по принцип. И според мене всичко пак опира до комуникация и до вътрешна интерпретация ти как се чувстваш и как можеш да изкомуникираш ситуацията. Ерекцията както и оргазма при жената има много причини да не се случи, психологически, емоционални…

АМИРА: Физически.

МАНДАРИНА: Физически, да. Всичките тези неща стават с комуникация и това в никакъв случай не значи, че мъжът е импотентен.

ЕНЕЯ: Честно казано, имам чувството, че единствената група, към която сме по-негативни, от това *жените, които съществуват*, са *мъжете, които съществуват*. Цялото нещо е толкова доведено до крайност, което създава един абсолютен страх и паника. Аах, ами ако имам целулит? Аах, ами ако нещо не ми стане или падне? Еди какво си. Абсолютно състояние на стрес, с тоя стрес как човек да се отпусне, как хората да се забавляват, как да им е хубаво. Това не може да продължава така.

АМИРА: Затова сме тук, за да ги разбулваме тези митове и табута.

ЕНЕЯ: Точно така.

ЗМЕЙ: Един мит, който може би частично споменахме одеве покрай порното: размерът има значение. Аз твърдо смятам, че размера няма значение.

МАНДАРИНА: Ами за мен също размера няма значение, защото всичко е толкова индивидуално и ако размерът имаше значение, това означава, че ние като жени се интересуваме само и единствено от пениса, като самостоятелна единица. Тоест този пенис, той не е прикачен към човека. Ти не виждаш човека, ти виждаш само размера на пениса му. И това абсолютно не е вярно. И съм убедена, че жените, дори жените, които използват тази шега, го правят с неувереност към самите себе си, да прехвърлят шега върху партньора.

ЕНЕЯ: Размерът има значение под един размер и над един размер. Просто защото отвъд или под този размер трябва това да се съобрази, да се има на ум при сексуални актове. Но че само размера е това, което прави един сексуален акт успешен или неуспешен, звучи като някой който е на четиринадесет и всичката му информация по темата е каквото са гледали, примерно по RedTube. Това е.

МАНДАРИНА: Абсолютно, обаче си нямаш представа колко мъже са стигматизирани относно размер и това не се… и всички комплекси, които имат мъжете, са точно от този мит, защото това мерене на каква кола е си вземеш, „той си е купил голяма кола, значи има малък пенис“, ами това е безумно, не знам дали сте го чували, „той има беемве значи му е малък“ или „той, а той си е купил малка кола, значи няма проблеми с потентността си и с размера.“

АМИРА: Абе размера има значение само за дилдото, щото аз си го купувам и искам да изглежда по определен начин, оттам нататък – живи и здрави.

МАНДАРИНА: От там нататък, каквото е дал Господ, хаха.

ЗМЕЙ: С каквито части дадат, такива ще ползваме.

АМИРА: Ами ние майстори ли сме или какво? Работим със всичко.

ЗМЕЙ: Точно така.

ЗМЕЙ: Добре: ако една жена не е фригидна, то тя твърдо е курва или разпоретина.

МАНДАРИНА: Ох, от къде да почна?

ЗМЕЙ: То това откъдето и да го почнеш все ще е малко.

МАНДАРИНА: Откъде да почна, от това, че когато говориш за секс, си курва, от това, че когато заявяваш желанията си ясно, си курва. От питането на бройката, ако имаш повече от двама, трима, четири, десет, двайсет партньора, си курва. Всъщност каква е бройката, за да не те определят като курва?

Амира: Плюс едно. Бройката е плюс едно. Но ако е по-малък от едно, си задръстена и си смотана.

ЗМЕЙ: Даже не знам дали е, дали не е равно на едно. И то ако може да съм аз, нали.

ЕНЕЯ: Да, точно така.

МАНДАРИНА: Държиш се свободно, обличаш се по някакъв определен начин, пак си курва.

АМИРА: Моят въпрос е, ако на една жена не ѝ доставя удоволствие да прави секс и го прави по задължение, наистина ли искате да правите секс с нея? Защото това ви поставя в една определена категория.

ЕНЕЯ: Ама това не е ли малка, немалка част от отношението към жените? Жените всъщност не обичат да правят секс, е импликацията на всичките тези „жените са курви, жените са такива, жените са онакива“. Импликациите, че жените всъщност не обичат да правят секс и мъжете трябва по някакъв начин да ги убедят, да ги излъжат, да ги изманипулират, да заместят нещо със секс. И аз винаги се чудя на мъжете, които го вярват, тоест, ти си ОК, че най-вероятно партньорът ти не се кефи да е там, и ти си ОК с това? Йу.

МАНДАРИНА: Ами всъщност това е, това е точно идеята. Ти не трябва да говориш за секс, трябва да чакаш те да ти покажат правилния път и да те възбудят. И тогава, тогава ти можеш да се купулираш само с тях. И всъщност това обществено говорене пред всички, ти не можеш да говориш за секс пред всички, защото си курва. Трябва да говориш единствено само със него. И само единствено той да те възбужда.

ЗМЕЙ: Тоест имаш право да се наслаждаваш на секса, само ако секса е в моята компания, така ли?

МАНДАРИНА: Точно така, да.

ЗМЕЙ: Уау.

МАНДАРИНА: Един от последните примери, който ще дам аз, е преди още подкаста, аз от, да речем от някъде януари, много сериозно почнах да поствам сексуален контент [съдържание] в Инстаграм и се появи един бивш мой кръш, с който съм имала сексуални отношения, който ми каза „Ти знаеш ли, че е грозно да демонстрираш, сексуални желания пред абсолютно всички?“ Той започна да ми държи сметка, при положение, че ние не сме се виждали от една година. Тя е била моя, не може всички да видят, че тя иска да прави секс. Тоест тя ако иска да прави секс, трябва да го каже на ушенце и в текстово съобщение само на мен. Не може да демонстрира пред всички. Какво ще си помислят хората за теб, след като ти пускаш такива дилдота и нарисувани вагини?

АМИРА: Тоя пич сексуалната революция го е подминала май. Не е разбрал, че хора от всеки пол имат право да харесват секс, да го практикуват спокойно. Да го практикуват свободно и да говорят за това.

ЕНЕЯ: И спокойно, и свободно.

ЗМЕЙ: И по много.

ЕНЕЯ: Според мен този човек по-скоро възприема твоята сексуалност като нещо свързано с него, което е негово. Това е за негово удоволствие, за негово забавление, за негово одобрение. Ти си там като някакъв вид продължение на него, неговите предпочитания, неговата идентичност. И дори, може дори да не е съзнателно, аз съм сигурна, че има много хора, които подсъзнателно или несъзнателно ги имат тия идеи, защото така са научени. Но когато вече си отваряш устата и започнеш да ги прожектираш тия неща над околните, трябва да се каже – Не, това не е ОК, стоп, спри! А не да се толерира.

ЗМЕЙ: Следващо митологизирано твърдение: Мръсните приказки са за перверзници.

ЕНЕЯ: OK. Been called worse. [И с по-лоши думи са ме наричали.]

ЗМЕЙ: Да. Моето мнение е, че мръсните приказки са за всекиго. Буквално за всички, които имат нужда от тях. Без значение дали са написани в съобщение, или някакъв разказ, дали са прошепнати или извикани в момент на екстаз, или под формата на role play [сексуални игри], то мръсните приказки могат да разнообразят сексуалния живот на една двойка, тройка или в каквато и комбинация да се наслаждавате на секса. И да отворят врати, за чието съществуване не сте подозирали. Разбира се, мръсни приказки отново след изрична комуникация. Кой с какво е ОК и какво го възбужда. Но перверзници? По-скоро не.

МАНДАРИНА: Ами точно мръсните приказки са част от това че жената като е, тя е курва и тя няма право а говори мръсни неща. Има си, разбира се един левъл, който, които всеки лично трябва да усети, кога да прекрачи в говоренето на мърсотии. Щото понякога е грозно, когато псувам, обикновено не псувам, но много пъти ми се казва „не псувай, защото си жена.“

ЗМЕЙ: Да, и ако продължим от там, то, ако пък си жена и говориш за секс свободно, то пък е нормално, в кавички, да получаваш сексуални предложения от всекиго, включително и съобщения за секс, голи снимки и дикпици.

 

МАНДАРИНА: Това всъщност е другия аспект на това жената да е курва, че може абсолютно всеки да я засипва с дикпици, със секстинг, без нейното съгласие. Защото, хей, ти говориш свободно за секс, ти качваш секс контент в социалните мрежи, тоест аз мога да те засипвам със собствения си орган. Което не е ОК.

ЗМЕЙ: Моля ви, не ни засипвайте със собствените си органи, наистина нямаме нужда от тях.

МАНДАРИНА: Или с видео как мастурбирате, нямаме нужда от тях.

ЗМЕЙ: Друго твърдение: Само мъже искат да правят тройки или групов секс.

ЕНЕЯ: Ооо, може ли аз да кажа нещо по тая линия? Много ми е любима тая тема.

ЗМЕЙ: Давай.

ЕНЕЯ: Така. Държа да кажа, само мъже искат да правят тройки, защото повечето мъже като чуят тройка си мислят за секс с друга жена. Като им кажеш, ОК, ма защо да няма друг мъж, изведнъж подскачат до тавана и почват да са много потресени и ужасени. Основния проблем, аз не виждам абсолютно нищо негативно в това да има тройка, четворка, петица. Според мен, поне на база личен опит, изобщо не е чак толкова вълнуващо, колкото хората си мислят, но като ти е гъдел, пробвай, няма лошо, стига всички участници да го искат. Въпросът е всички участници да го искат, и да сте седнали и изговорили предварително кой, какво, къде, къде са ви границите. Иначе започват едни притеснения, съмнения, комплекси и по-неприятното е: след това започват едни много неприятни съмнения в другия партньор, много често „те дали не харесаха другия човек повече от колкото мен?“

И много често, защото тия неща не са комуникирани, това после довежда до проблеми във връзката. Интересното е, поне по мои наблюдения, че по-често мъжете започват да се чувстват притеснени и започват да се сравняват с госта в сексуалния акт. Което ме кара да смятам, от това което съм комуникирала с жени по тая тема, че много жени изобщо не искат да си вкарат тоя таралеж в гащите. Не защото не искат да пробват, а защото не искат да си причиняват цялото усложнение след това.

АМИРА: Тройките си остават във сферата на някаква фантазия все още и са много хубаво нещо на практика, обаче истината е че, както и ти засегна темата, са просто трудни. И ако на някой му е трудно да комуникира и да може да си каже какво иска с един човек, как ли ще го направи с двама или повече партньори? И другото нещо е, че в успешната тройка няма място за егоизъм, а твърде често чуваме изказвания на мъже от рода на „о, аз тройка с друг мъж няма как правя.“ А истината е че групов секс с жени, боготворящи пениса ви, е категория в порното и доста рядко е реалност в живота. Ако целта на тройката е удоволствие, това удоволствие трябва да е споделено от всички участници. Това е.

МАНДАРИНА: Абе има и жени, които имаме такива фантазии.

ЕНЕЯ: А ти пробвала ли си?

МАНДАРИНА: С двама мъже? Не, само с две жени съм пробвала. За това си остава фантазия все още.

ЕНЕЯ: To do. Bucket list. [Оостава в списъка ЗА ПРАВЕНЕ.]

ЗМЕЙ: Така или иначе, без значение каква е комбинацията от партньори, целта на занятието е общо удоволствие. И общо удоволствие за всички, по възможност по равно. Освен ако не е предварително изкомуникирано, че, де да знам, двама от партньорите са се уговорили, че искат да направят подарък на третия партньор, и искат да ѝ доставят, или да му доставят, максимално удоволствие без те да са важните в тройката, или четворката, или петицата. Но в същото време отново – комуникация. Всички искат да правят групов секс, просто не всички си позволяват да говорят открито за това.

ЕНЕЯ: Не, аз съм убедена, че има хора които, просто не е тяхната фантазия. И това е ОК. Въпросът е…

ЗМЕЙ: Е, то има…

ЕНЕЯ: …да се разберат с останалите, че да, не, ОК.

ЗМЕЙ: Разбира се, то има и хора, които изобщо не искат да правят секс. И това също е ок. Въпроса е, че в голямата си степен всички сексуално активни възрастни имат сексуални фантазии от този вид. И говорейки за сексуални фантазии с един или повече партньори, и споменавайки преди това бройките, така наречените бройки, има едно митологизирано твърдение, че, за мъжете, разбира се, отново трябва да разделим категориите мъже и жени, колкото и да не ми се иска да е толкова бинарно, но: За мъжете важи твърдението, че ако правиш секс с много хора ти си играч, но ако си жена и правиш секс с много хора, то ти курва.

ЕНЕЯ: Чакай, спомням си как беше – ако един ключ отключва много ключалки, той е добър ключ, но ако една ключалка е отключвана от много ключове е много лоша ключалка. И аз винаги се опитвам да разбера, ако принципно ключалките ги слагаме на нещо, което искаме да нямат други хора достъп, до какво не искаме да имат достъп другите хора. В смисъл, жените правят секс за удоволствие. Те нямат, честна дума, там няма яйце Фаберже, което да се крие от вас, или да отключите.

АМИРА: Това е много добро.

ЕНЕЯ: Очевидно трябва да се каже.

АМИРА: Мен този мит, винаги, първият въпрос, който ми изниква в съзнанието е, кой определя колко хора са много? Кой определя бройката добра ли е, лоша ли е? Всичко зависи от културен контекст.

МАНДАРИНА: Ами пак е свързано с това, че ще ти се разтегли вагината. Колкото повече партньори, никой не отчита, че ти с един партньор можеш да правиш същото количество секс, колкото можеш да правиш с трийсет партньора за целия тоя период. Но фактът, че той не го е направил той, тая бройка, не е дошла от него, нали, много пениси, не знаеш с какъв размер, тя се е разтегнала.

ЕНЕЯ: Е то по-скоро това е свързано с една по-неприятна, поне в моите очи, идея, че стегнато е равно на хубаво, което в реалния свят, ако тя е прекалено тясна и не е комфортно при проникване, или е трудно – тя не е възбудена. Което означава, че ти си ужасен партньор и не си успял да я възбудиш. Което не е нещо с което да се гордееш. Което не означава „О, тя не е имала много партньори“, означава, че ти си зле.

АМИРА: Да, има абсолютно фетишизация, или фетишизиране, на всичко което е тясно, девствено. Тоест почти детско едва ли не. Много Лолита са чели някои хора. Ама това е проблема, че дори не са я чели.

ЕНЕЯ: По-скоро не са я разбрали.

ЗМЕЙ: Говорейки за голяма бройка, пореден мит: Че сексът за една нощ е аморален и хората, които практикуват секс за една нощ са несериозни, не биха могли да бъдат добри партньори.

АМИРА: Ох, ами на мене тоя мит ми е много любим, защото, споменавали сме и преди за секса за една нощ. Това не е нещо феноменално, не си готин, ако го правиш. В същото време не е някакъв повод за паника. Това е просто начин да получиш и споделиш удоволствие с някой, когото смяташ за секси, но не държиш да е вечно около теб. В крайна сметка в света има толкова много ужас и недоверие, и насилие, фактът че можеш за няколко часа да направиш нещо приятно с някой полупознат за мен е изключително позитивно чувство. Не казвам, че всеки трябва да го прави, но нека не съдим тези, които го правят.

ЕНЕЯ: Аз съм го казвала, сексът не е повод за запознанство. В смисъл че това, че си имал сексуален контакт с някой, не означава че трябва да останете в живота си един до друг. И обратното само заради единия секс сега ако е, няма смисъл да общуваш с някого. Въпросът е, че в отделни моменти и двете неща могат да бъдат верни за теб. И да се опитваш да се самонавиваш как и какво трябва, означава да игнорираш ти какво искаш, от какво имаш нужда и какво търсиш. До там, до където хората които правят секс за една нощ, го правят защото искат, искат да дадат и да получат удоволствие, а не избиват някакви драми, всичко е ОК. Стига да са коректни. Това е.

ЗМЕЙ: Ако, ако нечия компания ми е приятна и смятам, че би ми се получило и сексуално, за мен няма огромна разлика между това дали ще играем настолни игри или ще правим секс. Не е нещото, което определя колко добър или лош, или сериозен партньор съм.

Което ме води до един друг мит, който много мразя, и това е, че секса за една нощ е извинение да се държиш зле с партньора си, и да не взимаш под внимание техните нужди. Напротив, именно секса за една нощ е нещо, което да докажеш, че си способен да слушаш, и да докажеш и на себе си, ако щеш, че си способен да видиш отвъд себе си, да погледнеш какви са нуждите на човека отсреща, и да си задоволите желанията взаимно.

МАНДАРИНА: Всъщност когато съм правила секс за една нощ, тогава съм била изключително мила, и никога не съм си помисляла, че мога да се държа зле с партньора си. Всъщност тогава си най-добър, първо към себе си, защото е секс за една нощ, второ към партньора си, то естествено се получава.

АМИРА: Да, и фактът, че може би повече няма да видиш този човек, не е повод да пренебрегваш желанията и границите – най-важното, – на човека срещу теб. Това че не познаваш някой не е извинение за това да си безотговорен. И в крайна сметка никой човек не е просто едно анонимно тяло върху което да си прожектираш фантазиите и после да зарежеш. И ако покажем малко емпатия и разбиране ще е много по-лесно да постигнем взаимно удоволствие.

ЗМЕЙ: Митологизирано твърдение номер не-знам-кой: Ако една жена носи презервативи, то тя е курва.

МАНДАРИНА: Много често ми се е случвало партньора да няма презервативи и винаги съм си носила. Ако някой ми каже в очите, че съм курва, защото искам да се предпазя, а той не е помислил за това, просто ще го плесна през лицето.

АМИРА: На мен това ми се случи на една среща всъщност. Аз нося… Беше среща от онлайн апликация, беше очевидно среща с цел секс, аз имах презервативи, той не, и реакцията беше „Хъх, ти носиш презервативи, значи спиш с всеки срещанат?“ Мхм.

МАНДАРИНА: Ами аз нося презервативи и на работа, значи ли че спя с колегите си, ми не.

АМИРА:  Може би, по тази логика, не знам.

ЕНЕЯ: Това никога не съм го чувала, признавам. Знам, че е мит, но никога не съм го чувала никой да го казва, нито да го намеква. На мен ми се вижда много странно като идея. Ти искаш да предпазиш околните и това е нещо негативно? С такъв човек никакъв секс. В смисъл, през вратата и чао. Абсолютно.

АМИРА: Нямаше секс, да.

ЗМЕЙ: Ами, защо ли? Една жена, която носи презервативи е една разумна, в моите очи, жена.

МАНДАРИНА: Мъжете, които казват на една жена, че е курва, когато си носи презервативи, не си знаят интереса. Защото всъщност аз нося презерватив, за да предпазя себе си, аз не знам дали този презерватив на него би му бил удобен. Ако той не си носи презерватив, който на него би му бил удобен, това говори само лошо за него и Ами добре е направила, че не е имала секс, и аз не бих правила секс с такъв човек.

ЗМЕЙ: Ама, за мен е много абсурдна самата идея да отидеш на среща, знаейки какъв е плана за тази среща: първо да отидеш неподготвен, второ дори когато си неподготвен да установиш, че партньора ти е подготвен, и трето ти да си биеш автогол, казвайки „ама ти как идваш подготвена? Защо?“

АМИРА: Да се разсърдиш, едва ли не.

ЗМЕЙ: „Как не те е срам?“

МАНДАРИНА: Е това вече, просто ще го изгоня.

ЗМЕЙ: Колко глупав трябва да си? В същото време мисля, че идва, донякъде води началото си от следващия мит, за който искам да поговорим, а именно това е, че най-висшето признание за една жена е тя да бъде харесвана като сексуален обект от мъже. Но отново, нали, трябва да е от един конкретен мъж, а не от всички.

АМИРА: Или поне от неговия приятелски кръг, от момчетата, които одобряват гадженцето, сещаш ли се?

ЕНЕЯ: Със сигурност много им се иска, да е толкова важно одобрението им, защото иначе ще правим и ще казваме неща, които на тях не им харесват. Каква е тая работа. После ще решим, че имаме право на мнение и да четем книги, и да мислим, и да гласуваме, виж как няма да му излезе края.

ЗМЕЙ: И тъй като сме в страната на grooming-а, още познат като огромна възрастова разлика между мъже и момичета, доста по-млади от тях, друга, друг любим, отново в кавички, мит: Възрастовата разлика е ОК за мъже, но не и за жени. Ако спиш с млади жени, това е страхотно. Ако спиш с млади мъже, то ти си дърта разпоретина.

ЕНЕЯ: А, това е природно бе скъпа, това е природно.

МАНДАРИНА: Приятно ми е, дърта разпоретина. Разлика единайсет години съм удряла. И, уау, ти спиш с млади мъже? Еми много ясно, виж ме, да не съм някаква, какво ми има, хората ме харесват, естествено, че ще спя. Това което ме дразни, е че, забелязали ли сте как мъжете, които са по-млади от жената, веднага биват наричани жиголо, докато е някак си е по-прието тя да е по-млада. Имала съм партньори, които са се възмущавали дори на една година разлика, че аз съм по-голяма с една година, но съм имала, които разликата е била, както съм ви казвала, единайсет години, но той ти казва, ОК, но ти ако решиш да раждаш деца, аз след време, нали, аз сега не искам, ти може да искаш после, което пак едно такова неприятно е. Изобщо обществото се опитва да сложи вина върху жената, която иска секс, без значение от възрастта на партньора, по всякакъв начин. Ако е млада, е много млада, е Лолитка, но за него няма проблем. Ако е много възрастна е разпоретина, да той може би е жиголо, сигурно му плащаш, нали, тя сигурно има пари. Това че обществото те заклеймява като някаква разпоретина, това че продължаваш да искаш да правиш секс, без значение от възрастта на партньора, е абсурдно.

ЕНЕЯ: Имай предвид, че заклеймяват и младите жени, които правят секс с много по-възрастни партньори, докато възрастните, не, в смисъл, мъжете са портфейли, а те са курви, проститутки и така, така, така. Но по-скоро цялата идея, че едновременно с това се приема един вид като покупка, нали, той има пари, те за това те малките искат да спят с него. Но някак си, неговото поведение е един вид „ами да, той може да си го позволи“, докато отново тия момичета, които, или момчета в зависимост, които обменят с някаква уговорка било тя за финансови услуги или друга, пак нали, интересно е как се променя към кого е насочена критиката в зависимост как се променя пола. И цялото това нещо довежда до една много изкривена идея.

Но мен това много ме притеснява, че има възрастни хора, които умишлено таргетират да излизат с доста по-млади хора от тях. Не защото, не заради друго, а защото толкова по-млади хора са много по-лесни за контрол, манипулация, злоупотреба. Защото има немалко хора, които хората на тяхната възраст не искат да ги пипнат и с пръчка, защото са им, са абсолютно наясно, че за нищо не стават. И такива хора много често се обръщат към по-подрастващи. Имах един такъв, едно такова усещане, как знаеш че вече си преминала и вече си в по-адекватна и пораснала възраст? Когато осъзнаеш, че не, аз не съм зряла за възрастта си, не получавам внимание от зрели мъже, защото съм зряла за възрастта си, тия са шибани крийпъри. Това е момента, в който го осъзнаваш.

АМИРА: Това за секса с възрастни жени, искам само да кажа, че в глобален аспект продължителността на живота ни нараства все повече, живеем и по-дълго, и сме по-здрави за по-дълго време, така че тепърва ще правим секс в много по-голяма възраст, отколкото до сега е смятано за ОК. А и освен това жените имат по-голяма продължителност на живота от мъжете, така че… Тепърва възрастни жени ще правят секс с много млади мъже, свиквайте.

МАНДАРИНА: Да му мислят.

ЗМЕЙ: Освен това играчките са по-евтини от жиголо. И на тях винаги може да се разчита.

МАНДАРИНА: Да, и играчките създават по-малко главоболие.

АМИРА: Всички ние заедно сме отговорни за разпространяването на митовете около секса, както и за тяхното разбулване. Така че, нека бъдем отговорни към себе си и към хората около себе си.

ЗМЕЙ: Това не е последния епизод в който си говорим за митове и легенди, като ще се радваме да ни пишете в Туитър, Фейсбук, на мейла или в Инстаграм кои са митовете и легендите, свързани със секса, или с телата ни, които самите вие искате да оборите.

В следващия епизод ще си говорим за сексуалност – видове, проявления. Носете си компас. Останете с нас и до скоро.

Намерете ни:
Facebook – О, да!
IG – OhYesThePodcast
Mail – ask @ ohyespodcast . com (без спейсовете)
Twitter – @OhYesUnplugged
SoundCloud – OhYesThePodcast
Spotify – OhYesThePodcast

Open in Spotify