Голямото “О, да!”, звучното “Още” и тихото “Ооо”. С други думи: оргазмът.

Оргазмът е интензивно удоволстивие, пикът на сексуалната възбуда, отприщването на натрупано еротично напрежение и може да бъде постигнат соло, с партньор/и, чрез директна стимулация на половите органи, със силата на мисълта, без да искаме, или целенасочено. Рецепта няма и фактът, че човешкото тяло може да постига удоволствие по толкова много различни начини, ни дава повод за радост.

Което и правим – говорим си за клитора и вътрешната му структура, която се разпростира много повече от “бутончето”, което виждаме над влагалището и за изключително важната му роля в произвеждането на оргазма, заедно с G-точката и вътрешно-вагиналните стени. Споделяме си какво знаем и не знам за женската еякулация и скуъртинга (който може да бъде “научен“), и за множествените оргазми при мъжете (да, има такова нещо и освен това също подлежи на научаване!)

Оргазмите са многобройни, разнолики и могат да бъдат източник както на огромно удоволствие, така и на страхотно дразнение заради многото очаквания, с които натоварваме сексуалният акт и приемаме оргазма за естествен негов завършек. За съжаление, в културата ни сме създали едно неприятно сексуално FOMO (Fear Of Missing Out), или ако ни позволите – SFOMO (Sexual Fear Of Missing Out).

Факт е, че немалко хора, от различни полове, имат успешен, активен и приятен сексуален живот и без да достигат до оргазъм. Или поне, не в сто процента от сексуалните си актове. Превръщането на оргазма в самоцел е по-скоро негативно, защото създава чувсвтво за непълноценност и превръща секса в състезание, или дори в представление.

Разбира се, ако имате притеснения за достигането си до оргазъм, говорете с партньора си или се консултирайте със сексолог, но знайте, че причината съвсем не задължително е поради липса на “вложен труд” или нещо фундаментално сбъркано във вас.

Факторите, които могат да повлияят на това са много и някои от тях са временни. Те могат да варират от стрес, през приема на определени медикаменти до психологически пречки, или дори липса на комуникация. А все пак има и хора, които са а-оргазмени и физиологически не са способни да достигнат оргазъм. Сексът е свързан с психиката ни и емоционалното натоварване, притеснението и всякакви други неща могат да повлияят на себеусещането ни или на сексуалния контакт.

Оргазмите не трябва да са самоцел, нито трябва да се превръщат в бухалка, с която налагаме себе си или партньора/ите си, заради очакванията ни за доставянето или получаването им. Сексът без оргазъм е валиден и удоволствие и задоволеност могат да бъдат постигнати по много начини.

Реално няма правилен и грешен начин да “свършиш” или да оргазмираш – просто трябва малко време и практика със себе си и свобода да научиш какво работи за теб. Защото за оргазма няма рецепта, освен може би – прави това, което сте кара да се чувстваш добре и ти носи удоволствие.

Споделете ни – какво работи за вас, какво – не? Има ли нещо, което сте научили наскоро или открили за себе си, а ви се иска да сте знаели преди? Оргазмични техники, съвети, практики, опит?

___

Транскрипцията е тук, за която благодарим на ‘Говорен ефект’ и Йордан Радунчев.

Мандарина: Ай да почваме, че огладнях.

Змей: Е, ти хубаво, ма никой не знае каква е темата по която говорим, какво да почваме.

Енея: И никой не може да я намери, освен това.

З: Никой не може да намери темата. Темата е толкова магическа и толкова тайнствена, че никой не знае коя е тя.

З: Здравейте, вие сте с О, Да! Safe, Sane, Consesual. Подкастът в който си говорим за безопасен, отговорен и удоволетворяващ секс. Вие сте тук с Амира, Мандарината, Енея и мен – Змей.

М: Здравейте, хора.

А: Здравейте аз съм Амира.

Е: Здравейте, аз съм Енея.

З: В днешния епизод ще си говорим за многообразието и, ако ми позволите, красотата на женския оргазъм. За първия път, за последния път, за любимия ни път и за всички помежду им.

Сега, някоя от вас спомня ли си първия си оргазъм? Мандарина?

М: Ами спомням си, че тия неща ги научих от едно списание, четях за женския оргазъм, къде се пипат хората. Та може би си спомням, дори си спомням и мястото – детската ми стая. Но първия оргазъм с партньор, е това вече не си спомням. Едва ли е било с първото ми гадже.

З: Със сигурност не е било на бала.

М: Не е било на бала със сигурност, хаха. Имам някакъв спомен, че вече двайсе и по-късно, няма да казвам колко годишна, щото пак ще излезе, че съм задръстена, с доста сериозен партньор, тогава вече се случиха нещата.

З: Енея?

Е: За първи път с партньор е първия ми приятел, аз съм от този процент изключения, които проблеми с оргазмите никога не съм имала. Тоест изключително класическият момент, в който жените казват, че имат проблем да свършат, аз никога не съм го имала тоя проблем. Даже имаше един период в който имах желанието да се науча да е по-бавно, защото много бързо свършвах. Това ми се струва, че до голяма степен беше и от възрастта.

З: Ами, ти? Някакъв спомен?

А: Никакъв спомен за първия ми оргазъм сама със себе си. Спомням си, че бях доста малка, когато започнах да се пипам, но мисля че не съм осъзнавала какво правя тогава в голяма степен. Иначе първия ми оргазъм с партньор ми отне малко време да стигна до там, а беше първото ми сериозно гадже и беше супер, но мисля че определено имаше малко момент в който аз самата трябваше да разбера със себе си какво правя, за да мога да го комуникирам и да се стигне до там.

З: На мен първият ми път сама, със сигурност бях доста малка, може би съм била на 11 или нещо от сорта. В никакъв случай не съм осъзнавала, че това е оргазъм, в смисъл бях наясно, че това е приятно усещане и ми е хубаво като се пипам там, но самата дума оргазъм и че това е нещо, което възрастните правят – никаква идея. С партньор – с първата ми приятелка. Беше приятно, да кажем…

А: Да го наречем приятно.

З: Да кажем, че беше доста приятно.

А: Бихме го препоръчали.

З: Бихме го препоръчали на всички, които ни слушат, оргазмите са много хубаво нещо. Сами, с партньор, без партньор. С играчки, без играчки, с ръце, без ръце – ако можете – hands down [поздравяваме ви].

M: А бе, аз май излъгах. Сега, така излиза, че не съм изпитвала оргазъм до двайсе и еди коя си година, не е вярно, говорех за вагинални оргазми. За клиторален оргазъм, то всеки като като гледа, нали, разни филмчета, научава къде да те пипне. За клиторален оргазъм – да, с първото ми гадже съм изптвала, обаче вагинален доста по-късно.

Е: Ок, принципно всички оргазми са вид вагинален или клиторален, тука слагам едни кавички, защото това е една обща тъкан, и тия нервни окончания са едни и същи, въпросът е къде го усещаш, но реално оргазмът си е оргазъм.

М: Е, така е, но да ги разграничиме все пак, нали, оргазмите.

З: Абе има някаква, сега, колкото и да са еднакви като тъкан и като просто различно разпределение на нервните окончания, за мен конкретно има разлика между оргазмите, които бих изпитала при клиторна стимулация, само при вагинална стимулация, или при анална такава. Не смея да коментирам чуждите оргазми, но за себе си знам, че мога да ги различа помежду им, и че интензитета им коренно различен.

М: Не само интензитета и как ги усещам, ами от къде тръгва. Също, също има значение при мен, но за това и ги разграничавам, когато говоря за оргазми, въпреки че тъканта е една и съща. Особено при вагинален и клиторален.

З: Енея, ти, чакай да те питам, дали искаш да ни кажеш нещо повече за това като теория, защото аз си признавам, откъм теория оргазмите са ми пълна мъгла, аз съм човек на практиката.

Е: Поне на мен ми прави впечатление, като цяло оргазма винаги e бил част от обществото ни, под една или друга форма, даже до степен да се смята примерно в средновековието – ранно средновековие 13 век и натакък, – се смята че са за задължителни: за да има зачеване, жената трябва да стигне до оргазъм. Което е хубаво по обясними причини, но пък е една от предпоставките и до ден днешен да остане идеята, че от изнасилване не може да се зачене, защото жената не е стигнала до оргазъм.

Което е много странно, като се замислиш откъде тръгва тая идея и че още я има, като повечето хора вероятно даже не знаят, че това е „логическата“, отново в кавички, връзка. Нещата са по-интересни поне според мен от към гледна точка на проучвания, 18-19 век появата на пуританизма и викторианската епоха, но полека лека стигаме до появата на вибратора, чиято роля е била да помага на страдащите от хистерия жени. Което пак е, нали, от едната страна йей оргазми, от друга страна женската сексуалност и оргазъм са патологозирани, тъй като са част то някакъв вид асоциация със заболяване. Вече четиридесетте години на 20 век имаме Кинси, който споделя своето проучване на тема женска секусалност, и е изключително интересно да се прочете, линка ще е в бележките на епизода. И според проучването 40% от жените, участвали в проучването, са получили първия си оргазъм чрез мастурбация. 15% от мокри сънища, и около 5% споделят за множествени оргазми. Темата за оргазмите и като всяка друга тема се подхожда едно такова ето аз това си го знам, ние всички си го знаем и така нататъка, но на практика дори и днес според проучвания, отново ще е в линка, около 60% от хетеросексуалните жени в хетеросексуални връзки достигат до оргазъм. Хетеросексуалните мъже в хетеросексуални връзки отбелязват 95-96% успеваемост.

З: Какво причинява тази огромна разлика?

Е: Много неща, те са както социални, така и кулртури, така и биологически. Сигурно сте виждали онези милион картинки, на които мъжка сексуалност и виждаме картинка на мъж с включване/изключване бутонче на нивото и или вместо пениса му, докато при жените има около милион точки, които трябва да се натиснат, и уж в определена последователност, за да се постигне оргазъм. То е митологизирано нещо, трудно, сложно и невъзможно за постигане, което, очевидно, всъщност не е вярно, защото за сравнение с хетеросексуалните жени, хомосексуалните жени достигат успеваемост от 70 до 80% като проучвания, които казват тази тема. И според същото проучване около 40% жени от хетеросексуалните жени са недоволни от количеството оргазми, които получават.

Когато не се приоритизира женския оргазъм от страна на немалко жени, това довежда до по-малко оргазми. И когато се повтаря постоянно колко е трудно и сложно да се достигне женски оргазъм, много жени приемат идеята, че просто няма да се получи, каквото било, било, и така, нали, това е, толкоз. И се получава един омагьосан кръг: жената не си казва, партньора ѝ в такъв случай се отказва, или партньора вече има тая идея, че няма как да стане, и се получава един омагьосан кръг. Но от друга страна колкото повече обърнеш внимание на себе си, научиш себе си, разбереш какво, как, защо, толкова по-верояно да можеш да комуникираш това нещо с партньора си, което звучи много близко до акъла, но е скорошна, да не кажа съвременна идея.

И нещата се подобряват, разбира се, аз съм убедена, че има достатъчно хора, които са готови да кажат „аз винаги съм имал или имала оргазми, никога не съм имал/а този проблем, за какво говорите?“, но на практика едновременно с това проучванията ги има, всеки от нас също така е имал и неуспешни партньори, и сексуални контакти, и знаем че не е толкова просто. Винаги когато има повече от един човек замесен не е толкова просто.

З: Добре, говорейки си, говорейки си за женския оргазъм, кои са, така да се каже, магическите бутони? Кои са местата на които трябва да обърнем най-голямо внимание? Ами, можеш ли да ни кажеш нещо за това?

А: Това ми е абсолютно любимо, много ми хареса как зададе въпроса, с магическите бутони. Клиторът е основният орган, който носи удоволствие в женското тяло и буквално няма друга функция за него. Нищо не излиза от него, не е инструментален в зачеването и раждането, и може би точно за това исторически не сме му обръщали много внимание. И дори до днес в някои култури клитора е табу. Сега сигурно много хора, които ни слушат, ще кажат – „а, не, аз винаги обръщам внимание на клитора, знам къде е!“

Страхотно, браво на вас, гордея се, но причината, че не му обръщаме достатъчно внимание е, че клиторът все още е мистика в много отношения. Например, знаете ли, че анатомичната структура на клитора е открита чак 1998 година?

М: Кога?

А: 1998 година.

З: Чакай, чакай, чакай.

Е: Някои от нас вече са били в гимназия.

З: Аз вече съм била открила клитора си и съм го ползвала активно, а те тепърва са открили анатомичната му структура.

А: Именно. Всички вече сме се пипали активно, получавали сме оргазми, учените все още са спорили какво е това, къде се намира. Преди нищо и никакви двайсетина години става ясно, че клитора не е просто едно бутонче над вагиналния отвор, а че има екстензивна вътрешна структура, която обхваща вътрешната вагинална стена, при пубисната кост, което е в горната част на вагината, и се разпростира почти по дължината на срамните устни. Като цяло клиторът е орган, с вътрешна и външна част, с размери между девет и дванайсет сантиметра, което си е уау!

М: Доста уау си е, това значи, че G точката и клитора са едно и също нещо?

А: О, да, абсолютно, значи G точката, тази също така мистична част от женската анатомия, която между другото се нарича G точка, защото е кръстена на Графенберг, който е мъж, което според мен не е много яко, но както и да е.

М: Защо? Защо някакъв наш орган, който е толкова трудно намираем, е кръстен на мъж?

А: Ами, добър въпрос. Забил е знаменцето в точката – йей!

Джи точката, или точката на Графенберг, е гъбообразна тъкан, разположена в горната вътрешна страна на вагината, тази тъкан може да се напипа с пръст, защото е близо до вагиналния отвор, и е от малко по-различна структура от обграждащата я тъкан. Това, което до скоро беше прието в научните среди като масво знание, и като цяло в културната психика е, че натиснеш ли дже точката – бам! оргазъм, но това което напоследък изследвания…

М: Другия път.

А: …това, което напоследък научаваме, е че дже точката е част от клитора, от неговата вътрешна структура и в осъществяването на оргазъм участват много повече вътрешни и външни органи, които се намират под едно общо наименование: клиторно-уретро-вагинален комплекс. Много сложно. И всички тези органи заедно: клитора, вътрешните вагинални стени и дже точката при стимулация, участват в правенето и произвеждането на вагинален оргазъм.

З: Чакай сега, искаш да ми кажеш, че най-важното за получаване на вагинален оргазъм не е абревиатурата КУР, а абревиатурата КУВК?

Всички: Хаха

А: Клиторно-Уретро-Вагинален Комплекс, точно така.

Всички: Хаха

А: Чухте го първи тук.

Всички: Хаха

З: За първи път в О, Да!

Е: Това е супер интересно, защото си спомням като се появи концепцията за джи точка, мисля че още бях в гимназията и беше има ли го, няма ли го, има ли го, няма ли го, има ли го, няма ли го, и сега очевидно се е стигнало до консенсуса, че все пак джи точката я има. Защото съм чела маса текстове, включително академични текстове, които упорито твърдят, че няма такова нещо като джи точка, и че тези които си мислят, че има джи точка са се объркали.

З: Добре де, съществува джи точка, а съществува ли женска еякулация? И squirting-a съществува ли, или също е мит, или е нещо истинско, както джи точката е истинско, и женската еякулация и скуъртинга едно и също нещо ли са или са различни неща?

А: Тази така порочна тема, хаха. Интересното е, че на български съм срещала термина женска еякулация да се използва за скуъртинг, а под скуъртинг имаме предвид моментът, в който при оргазъм от уретрата се отделя прозрачна течност. Която, естествено, в порно филмите изглежда супер синематично – един гейзер, фонтан, хаха, излиза…

З: Обилно и както си трябва.

А: Обилно и както си трябва, пръска по стените, по пердетата, навсякъде.

Е: По камерата.

М: Като в Екзорсиста така са го направили в тия порно филми…

Е: Вие какво порно гледате, мили девойки? Аз започвам да се притеснявам.

А: Като цяло има все още твърде много дебати в научните среди и няма пълен консенсус върху скуъртинга и женската еякулация. Има няколко факти, които можем да приемем като факти, които станаха ясни от 2015 насам. Единият от тях е, че скуъртинга е различено от женската еякулация, тъй като еякулацията е изпускане на млечно бяла течност от жлезите на Скене, които са всъщност част от вътрешната анатомия на клитора. Женската еякулация се изпуска през вагиналния отвор и се случва при оргазъм.

А пък скуъртинга е прозрачна течност, която идва от пикочния мехур през уретрата. Чувайки това естествено първата реакция е „ооо, ама значи скуъртинга е просто урина, нали?“ Може би да, може би не, не знаем със сигурност.

М: Още не знаем.

А: Още не знаем, когато разберем ще ви кажем. Многократни тестове са правени с жени, с напълно изпразнени пикочни мехури, които по време на клиторна симулация се пълнят с течност и я отделят в резултат на оргазъм. В седем от десет пъти, в тази течност се открива простатен антиген, който не се открива в урината, което кара учените да смятат, че скуъртинга е различен от урината. Естествено има много въпросителни все още. Моето лично мнение е дори и скуъртинга да е урина пак е супер яко и забавно.

М: И със сигурност не излиза като гейзер.

З: Ти ще кажеш! В порно филмите ги разбират по-добре тия неща! Ти какво като притежаваш, какво като притежаваш женско тяло!

М: Значи един ми беше казал –  ти знаеш ли, че скуъртваш в момента. И аз – ми аз не виждам, къде… Тогава разбрах, че и аз скуъртвам, то нали няма фонтани, съответно…

З: Като кажеш, аз не разбрах, че това се случва, всъщност какви са някакви митове, сещаш ли се за женския оргазъм, които да са мистични, които трябва да разбулим, и които ни се иска, или ни се иска да умрат, нашето любимо понятие – митовете, които искам да умрат.

М: Значи моя най-любим мит – оргазмът е задължителен и се случва винаги и при двамата души. Хората, които гледат порно сигурно всеки път това си мислят – ето, трябва сега, ето тука тия хора свършват, и той, и тя, първо тя, първо той, и ние трябва да следваме точно тоя ред на свършване.

Е: За мен един от митовете беше идеята, че имитирането на оргазъм винаги е само лошо. И преди да се реагира остро, идеята е, че има хора, които като почнат да влизат във филма, да издават звуци, да се гърчат и така нататъка, това всъшност ги вкарва във филма и им се получава по-лесно наистина да достигнат до оргазъм. Тоест един вид увличаш се все едно, създаваш си сам или сама фантазия, което един вид, ако имаш някакви спънки, или не можеш да се отпуснеш, или не можеш да прекрачиш границата, тоест това би могло да ти помогне. Което за мен беше много интересно, защото никога преди това не съм го чувала и не съм го срещала никъде.

А: В това има доста логика, защото аз се възбуждам от собственото си пъшкане, така че… Благодаря ти, Енея.

Е: Моля.

Другия, другия мит, който исках да спомена беше идеята, че жените, които не достигат оргазъм, са фригидни. Тази концепция колко я мразя. Думата фригидна като цяло ми е изключително омразна, защото патологизира жените. За пореден начин, някой чувал ли за подобна дума спрямо мъже? Не. Разбира се, въпреки че всъщност има мъже, които са арогазмени, тоест хора, които не могат да изпитат оргазъм. Това са реално съществуващ процент от населението хора. И много често тази дума се използва към жените като обида, като някакво лично несъвършенство. „Мани я тая, тая е фригидна.“

З: Или си курва, или фригидна, точка по въпроса, не разбра ли.

Е: Или и двете. Това съм го чувала и съм го виждала като конструкция, като изречентие – фригидна курва. За мен беше много вълнуващо, просто като – ха, такова не бях виждала до сега. Като неологизъм.

З: Това трябва да се учи, трябва да се учи, в седми клас, като се учи думата оксиморон.

Е: О, да.

З: Ами, ти имаш ли си любим мит, който искаш да умре?

А: О, аз имам много.

З: Е, топ три? Нямаме час.

А: Топ три, на първо време това, че клиторната стимулация и оргазъм при клиторна стимулация по някакъв начин е по-нисш от вагинален оргазъм, което отново идва на любимата ми тема, че очевидно секса е единствено пенис във вагина. И един вид е извинение да не се обръща никакво внимание на клитора, защото, хм, who cares [на кого му пука], нали, let me show you babe [нека ти покажа, мила], истинския вагиналин оргазъм! Да си пъхна пениса в теб!

 

Е:Ауч. Това е нещо, което аз искам да спомена, една от популярните идеи е, че женският оргазъм отнема ужасно дълго време да се постигне. При проучвания – четири минути е средно статистическото време за което една жена може да достигне до оргазъм при мастурбация.

А: Абе има, има доста страх около оргазмите особено с партньор, и не знам, много е трудно да не приемаме липсата на оргазъм лично. Винаги е супер лично.

М: Да, точно това исках да кажа аз, че това е един друг мит, ако не си свършила, значи секса не ти е харесал. Това е, това също искам да умре тотално.

З: Да, това, както и ти преди малко каза, първо че оргазма е задължителен, това е нещо много искам да умре. Не. В секса единственото задължително нещо е и двамата, и тримата, и Х на брой партньори, които участват в този секс, да изпитват удоволствие от това. Ако свършим – супер, страхотно, невероятно, радваме се за всички, но в същото време не е задължително условие, не е нужно да внасяме такова допълнително напрежение.

Аз съм съгласна, че по някога можеш да останеш, така да се каже незадоволен, ако през цялото време си бил, нали, напрегнат, чувстваш възбуда и накрая въпреки всичко не успееш да свършиш, може да остане едно такова усещане за незадоволеност, но в същото време оргазмът като самоцел, не би трябвало да е нещо заради което правим секс. И един друг мит е, че партньорите трябва да свършват заедно…

Е: На три! Едно, две, три!

З: Едно, две, три! Фойерверки! Не става така…

М: Другия мит, извинявай само да кажа, тука една скоба, че ако свършите заедно сте един за друг и forever [вечна] любов.

Е: О, да! О, даа!

З: О, не.

Е: Всъщност от друга страна, това което ти каза, че е не задължително винаги да се свършва, съгласна съм, но от друга страна това пък довежда до много жени, които са неудволетворени сексуално, защото пък „ей, нищо, не свърих, ама пак беше хубаво“. Та е: не го превръщай в самоцел, независимо от ситуацията дали може или не може, но не трябва да се превръща и в – е, голяма работа, че не свърших, то нали пак беше хубаво. Баланс трябва.

З: Ами?

А: Мисля, че тук е момента Амира да се намеси и да каже: ко-му-ни-ка-ция.

З: Именно. Да, разбира се, казвайки, че оргазма не е задължителен, имам предвид, че е добре да не падаме под 90% от времето да получаваме оргазъм, но в същото време не е и нещо, което ще следим в екселски файл – аз днес свърших, ти свърши ли, и отбелязваме и правим една годишна графика.

А: Да, представяш ли си.

З: Аз тази година съм свършила 87% от времето, а ти, а ти цели 93! Сега трябва да ме компенсираш, нали. Нека не го превръщаме в нещо, в обсесия, нито в единия, нито в другия край на спектъра. Дари?

М: Сега не знам дали е момента да го кажа това, но за мен е много важно…

З: Е, кажи си бе.

М: Ще си кажа, бе. За мен е много важно в този епизод да кажа аз, че искам да свалим бремето от партньорите, че оргазма ни зависи само тях.

А: Да.

М: Защото ако аз не се познавам и не знам от какво имам нужда, и как аз мога себе си да докарам до оргазъм, как мога да очаквам, че той ще знае, ако аз не знам. Но пък същевременно ми се иска да можем да кажем и на тези, които полуучастват в секса, абе хей, обърнете малко внимание на жените си, защото не става само с ръгане; чуйте им телата.

Иска ми се наистина да намерим някакъв баланс. И все пак – комуникация. Никой не тръгва да прави секс с цел да свърши, да оргазмира. Колко от вас като тръгнат да правят секс си казват „ето сега тоя човек си го харесвам, задължително трябва да свърша с него“? Никой не го прави това.

Е: Зависи от гледната точка. Ако знаеш, че оргазмът помага за главоболие.

М: Да, де, ама ти…

Е: Така че ми се е случвало да бъде конкретно с цел – искам да спре да ме боли главата, дано това свърши работа. Това беше в кръга на шегата.

М: Не, имам предвид, излизаш и изобщо, харесваш си някой, кръш ти е, и си казваш „тоя трябва да ме докара до оргазъм.“ Това не става, ти просто искаш да правиш секс с тоя човек, като оргазмът не е нещо за което си мислиш, че задължително трябва да го получиш.

А: Абсолютно съм съгласна, в смисъл…  Мисля че това с оргазма е до колко познаваш себе си, собствената си анатомия, и можеш да го изкомуникираш това с някой друг. Определено когато си харесам някой и искам да спя с тях, и не е „о, да, сега ще свърша.“

М: В смисъл не си мислиш това, просто не си мислиш това, когато искаш да имаш контакт с този човек, когато искаш да правиш секс с него. Това не ти е първото нещо, то става в последствие, вече по време на секса.

А: Точно.

М: И не е някаква такава самоцел. И то е естествен и нормален завършек, ама за мен не трябва да е на всяка цена. Защото оргазма може и да го помним, може и да не го помним – в крайна сметка това, което остава е цялото изживяване. А от друга страна искам да вкараме паралел между жените, които не достигат оргазъм, защото партньорите им не се стараят достатъчно да участват в секса и вършат нещата механично, и между жените, които въпреки, че познават тялото си и знаят как да достигнат оргазъм, не им е важен и не им е на всяка цена. Просто трябва да поставим някакъв паралелел, да не ги мешаме нещата, защото не са еднотипни.

З: Не са константни неща, но във всеки един случай най-голямата спънка пред оргазма отново е комуникацията. Но какви други проблеми има с оргазмите?

М: Аз мога да кажа за себе си. При мен стресът е от значение, хормонални – или висок естроген, или висок пролактин, или и двете – в момента, умора, недоспиване; може да има всякакви причини, не достатъчно доверие в партньора. Пак казвам, много е важно една жена да познава тялото си, за да може да реагира в момента, в който не може да получи оргазъм и след това да го изкомуникира, ако партньора ѝ е важен. Поне аз така процедирам.

А: Добра процедура.

З: Енея?

Е: Реално основните причини за затруднен оргазъм се разделят на няколко вида поне в академичната литература. Физически, физиологични, психически и емоционални сфери. Третите са малко „чекмедже разни“, комбинации от горните две, включително и проблеми от типа на липса на възможност, от типа липса на терен, липса на възможност за уединение, липса на възможност за натрупване на интимност. Всички тези опции, те могат да са комбинирани, не е нужно да е само едното, възможно колкото по-дълго време даден проблем е решен, толкова повече да се усложнява и да се задълбочава този проблем.

Идеята, че жените трябва да бъдат убедени да правят секс, пък мъжете са винаги на линия, също може да доведе до проблеми основно при мъжете. Както преждевременна еякулация, така и до невъзможност за възбуда или свършване. И изобщо, твърде много се опростява секса в идеята, че е така става. Но идеята е, че не трябва да се превръща в нещо излишно сложно. Тоест, тръгвате по слух да го кажем, при нужда сверяване на часовника и се продължава нататък. Но въпросът е, че ако нещо не е ОК, ако нещо не работи, игнорирането е най-лошата стратегия. При нужда се спира, търси се специалист, говори се, говори се с партньора, със сигурност не се игнорира, какъвто и да е проблема той не трябва да се игнорира. Всеки от тези проблеми подлежи на решение.

З: Амира?

А: Абсолютно съм съгласна с теб. Мисля, че е важно да споменем, че има и лекарства, които влияят на либидото и на достигането на оргазъм. Например някои антидепресанти, някои противозачатъчни. Дори наскоро научих – антихистамини, които се взимат, когато имаш алергия. Например медикаменти за лечение на епилепсия. И в някои случаи, както прочетох, медицинска марихуана. Макар че това в България не знам до колко важи, ако се взима с медицински цели.

Е: Мисля че има, мисля че има продукти.

А: Има ли?

Е: Мисля че има, да.

А: Интересно.

М: Исках да кажа за марихуаната, че все още не е ясно как влияе изобщо на либидо и на, не само на оргазъм. И при всички е различно.

А: Каква изненада!

З: Аз не съм сигурна дали и за алкохола има конкретни изследвания? Има ли?

Е: Има. За алкохола има доста изследвания. Това е интересен феномен, при много хора увеличава либидото, но намалява чувствителността, тоест на хората супер много им се прави секс, правят секс, едновременно с това изпитват много малко, по-малко удоволствие и едновременно с това…

З: Едновременно с това „Вътре ли си?!“

Всички: Хаха.

М: Е, чак толкова пияна не съм била.

Е: Не е нужно да си чак толкова пияна, даже. Може да достигне, зависи чисто физиологично колко бързо тялото ти се чувства така. Така че ти може да си напълно трезва и въпреки това, такова, все едно не се случва на теб, а на някой друг, до такава степен да не усещаш нещата. Това важи и за мъжете и за жените, така че алкохола зависи как ти влияе на тебе конкретно.

А: Алкохола не е кола.

Всички: Хаха.

А: Това което четох и ми беше интересно да споделя с вас – ревю на една книга на доктор Емили Нагоски, която се казва „Come1 as you are“ – игра на думи. Според нея достигането до оргазъм зависи от средата в която се намираме и психическото ни състояние. И тя използва една много интересна метафора: че сексуалното желание представлява двойствен модел, който се ръководи от педал за газта, като кола, и този педал реагира на заобикалящата ни среда, използвайки всички сензори – виждане, чуване, докосване, и ни казва – възбуда, действай! В същото време работи и друг механизъм, като съединителят, който реагира на всички причини да не се възбуждаме в момента, на базата на заобикалящата ни среда, които могат да бъдат психологически, физически. Така че достигането до оргазъм се влияе в равни части от възбудата и от сигурността, че в момента е безопасно да се възбудени и да оргазмираме. И за това стреса оказва голямо влияние.

М: Тоест и доверието в партньора също е част от тия условия.

А: Абсолютно.

З: Това ми звучи като нещо което да си седи в нас от пра-прародителите ни. Безопасно ли е да правим секс, или ще ни изяде мечка?

А: Така звучи, да.

М: Май нещо такова се получава.

З: Да, защото реално получаването на оргазъм е онзи момент на екстаз в който ти не обръщаш никакво внимание на това какво се случва около теб. И той наистина е момент, в който мозъкът ти е изцяло зает да проследява този взрив от хормони и други неща, които се случват в цялото ти тяло. Мандарина?

М: Именно, точно, много добре го каза, защото, нещо което наистина щях да забравя да кажа, след всеки оргазъм с партньор се чувствам гола, чувствам се разкрита, чувствам се толкова себе си, и ако нямам доверие на този човек, то някак си не искам да свърша, нали, има го точно, точно този момент, за който говорихте. И сега аз някак си си го обяснявам, че има логика, особено ако си хиперчувствителен човек и усещаш всяка, всеки отблъскващ сигнал от партньора, ако е някакъв временен партньор, или други неща има между вас, или няма комуникация.

А: Тотално.

М: Някак си така си го обяснявам.

А: Оргазма е най-висша форма на интимност все пак, която можем да постигнем с друго човешко същество.

Е: Уау! Колко не съм съгласна.

А: Така ли? Защо?

Е: Просто защото, поне на база на моя личен опит, оргазмът е все пак физиологичен процес и…

З: То е физиологичен процес, но всъщото време и любовта е физиологичен процес. Не можем да опростим всичко до физиологичните процеси в телата си.

А: Абсолютно.

Е: Не ме разбираш, мисълта ми е, че това е много силно свързано, поне за мен, с един стереотип, един мит, който слушам от много, много, много, много малка, че жените от оргазъм и от секс, те се привързват, защото окситоцин и така нататък… Което…

З: Повръщам.

А: О, не, не.

Е: Абсолютно и съответно оргазма, особено ако си в емоционална близост с някакъв човек, е много прекрасно нещо, съгласна съм, но е също толкова готин дори когато е така просто, friends with benefits [приятели със секс уговорка], секс за една вечер, някакъв човек, който не планираш никога повече да видиш.

Сам по себе си оргазмът нито превръща една връзка във важна, нито в маловажна. Това което според мен се променя в секса е в зависимост от контекста, дали е контекст секс за забавление, без очакване за други промени, или е част от по-сериозни отношения, по-голяма емоция. И както той не дефинира една връзка, наличието, така и не трябва да дефинира само това, липсата.

З: Разбира се, несъмнено, само искам да добавя, че огромно е значението на контекста, разбира се – дали е секс за една нощ, дали сме приятелчета само секс и единствената цел е да си доставим оргазъм един на друг, да се поизпотим малко и да изхабим малко енергия, която иначе бихме употребили по доста по-негативен начин, или сме влюбени в тоя човек. Но в същото време оргазма и секса сам по себе си, е момент на, може би не толкова, интимност, но момент на разголване. Както физически, така и емоционално, защото дори и когато е само секс за една нощ, в същото време ние влизаме в този секс за една нощ с мисълта, че е секс за една нощ, човека отсреща знае какви са целите ни, и понякога си задава въпрос, защо този човек иска да прави това с мен. Ами?

А: Абсолютно съм съгласна с теб. И за мен, това което ти наричаш разголване, а не интимност, за мен това е едно и също. Интимност с някой, който си срещнала преди два часа, абсолютно е възможно да се случи и в такъв смисъл оргазмът е интимност. Интимността няма нищо общо с любов и влюбване, и дългосрочна връзка. Точно това е, то е момент на някакво споделено удоволствие в което нямам поетично описание в момента, хаха.

М: Да, много добре го казахте и двете, и аз точно това сега се замислям, че се чувствам най-ранима, когато съм получила оргазъм. И тогава се чувствам най-слаба. Може би е някакво вътрешно, психологическо усещане, мое, защото не само съм дала интимност, ами то си е точно разголване, така го усещам. И за това, може би, с някои временни партньори моето съзнание го свързва с – абе, няма да му давам това, защото енергията, която ние излъчваме, когато свършваме, тя отива директно в партньора. И не знам дали осъзнавате, но на мен ми се е случвало аз да се наблюдавам отстрани докато свършвам, защото това го мога да го правя, случвало ми се е да се наблюдавам докато свърша, енергията, която излиза от мен, която този човек попи тогава, тях им е като живец. Аз след това съм изтощена, и съм разголена, и съм емоционално слаба. Нали, изключвам, може би, окситоцина при мен, да не говорим, че аз съм емпат, и това е, може би, също свързано, за това за мен през последните години е много важно когато правя секс, да правя секс с някой на който имам доверие, с който съм изградила някаква друга връзка емоционалта, не само там сме се забили в бара, защото този оргазъм, който аз имам с партньорите, не мога да го дам на всеки.

А: Факт, аз доста си повдигам акциите като накарам някой да свърши, така че разбирам те.

З: Е, ти сериозна ли си? Най-красивото нещо на света е женският оргазъм.

А: Факт, факт.

З: И изобщо не се шегувам. Според мен единственото вдъхновение за кубетата на Тадж Махал е било гледката на две красиви женски гърди от един точно определен ъгъл. И изобщо не се шегувам.

Е: Чисто архитектурно това не е вярно, но много ми харесва.

М: Искате да кажете, че цялото  това усещане, което аз имам за ситуацията, е напълно нормално и обяснимо, и не е само някакъв мой психологически момент или мит, който съм си създала за себе си? Че това е някак си обяснимо е, и е нормално?

Е: Да.

А: Да, точно.

М: Да се уещам толкова слаба и толкова ранима.

А: Мисля че е абсолютно нормално и ме навежда на мисълта за друг мит, който си бях отбелязала, и той е, че гушкането след секс и след оргазъм е някаква лигава женска прищявка. И само жените го искат.

Е: Oh, my God! [О, Господи!]

М: Това не е вярно.

А: Всеки път, просто… Така, това е нормална телесна реакция. Желанието за контакт с тяло, с жив човек, след като е изживян този екстаз, който е накарал тялото ни да се гърчи, да се изпотим и да викаме, е абсолютно естествена потреба за интимност след слизането от въртележката. Например в BDSM практиките има цяла практика около него, която се нарича after care [послегрижа], която е нужна, за да може тялото и мозъка ни да се върнат към реалността в безопасна среда и без да изпитват стрес. И това няма нищо общо с пол.

Е: Държа да вметна, има хора, които не обичат да се гушкат след секс. Както е напълно нормално да искаш да се гушкаш след секс и да имаш желание, и да ти харесва, така и е напълно ОК да не е твоето нещо. Имала съм много интересни разговори с мои познати жени и приятелки, които са се чувствали дискомфортно от това че не само не се кефят, но им е определено дискомфортно от типа на – ок, нали, пространство.

И е хубаво да се знае, няма една рецепта и няма едно възприемане на всички тези неща и няма едно правилно поведение. Както ви идва отвътре. В смисъл задайте си въпроси, ако нещо ви прави впечатление, задайте си въпроси, помислете над него, поговорете с хора, потърсете някава информация, но не скачайте на изводи без информация.

А: Особено да обобщаваш цял пол, че обича това.

Е: Или не обича онова.

А: Или те обича онова, да.

З: Да, хората са, хората са напълно различни, както и начина по който изпитват оргазъм. Дари, ти можеш ли да ни кажеш нещо за различността, многоличието и версатилността на оргазмите, които изпитваш?

М: Както казах и в началото, изпитвала съм по много начини оргазъм, дори когато бях малка ми се е случвало да получа оргазъм само от стимулиране на зърна, но с годините това някак си спря да съществува, по ред хормонални причини, както казахме, но това беше един много любопитен момент за мен, защото аз усещам, че свършвам клиторално, но само със стимулация на зърна. Което може би има някакво обяснение, ако си достатъчно възбуден и си млад, и ти се прави секс, и само с такава стимулация. Сигурно е нормално. А бе, сега се сещам за един мит, като тръгнахме и за секс и за аналния оргазъм, един мит е, че жените не могат да изпитват оргазъм при анален секс, което напълно не е вярно.

Е: Какво, какво? Чакай, какво? Това не съм го чувала, но току-що ме хвърли в джаза, като се замисля колко популярно е как аналния секс е алфата и омегата, всички трябва да го правят! Как точно фигурират тия двете идеи?

А: Както открихме в този подкаст, всякакви странни идеи фигурират заедно в човешкото съзнание.

М: Балона е такъв, нали. Да излезем от балона. Аналния секс, жената не може да изпита удоволствие при анален секс, защото няма простата.

З: I call this bullshit. [Това са пълни глупости!]

М: И другия булшит е само за удоволствие на мъжа, който пенетрира, но не и за твое удоволствие, един вид се ползва като наказание.

Е: Не, боже господи, това съм го чувала от твърде много мъже на тема как това е ултимативния символ на доверие или близост. Аз съм го чувала по-скоро от мъже обратно, че анален секс водел до най-готините оргазми, някакви такива глупости.

М: За кого, за тях или за нас?

Е: Не, не и за жените също, и за жените също нали, че един вид когато е добре направено са възможно най-разтърсващите оргазми и на мен ми звучи като също такава глупост, като това което, нали, Дари в момента каза. Със сигурност има жени, които за тях наистина това е върха на сладоледа, но подозирам, че е повече комбинация от секс и други фактори, а не само защото е конкретния тип секс.

М: Да се върнем пак на версатилността, на разнообразието. Напоследък съм забелязала, особено с партньор, че получавам повече множествени оргазми, отколкото един единствен. Не знам защо се случва, дали пак е хормонално, дали възрастта, но това е напоследък с партньор.

З: Само така. Енея, ти?

Е: Това което аз искам да кажа в момента, подозирам, че може би ще е нещо ново, могат ли мъже да изпитват множествени оргазми според вас?

З: Физиология, знам ли?!

М: Аз съм невежа по тоя въпрос, ще си замълча.

А: Не съм виждала.

Е: Ами отговор е, че може. И това е супер интересно поне за мен, защото това си го спомням, че като по-малка съм чела по тези теми, и беше също една такава дискусия тип има ли го, няма ли го, беше много така подобно формулирано като дискусия, както с дже точката, може да го има, ама не сме сигурни. Сега, след проучвания и така нататък, знаем че може и в бележките към епизода даже мисля да линкна конкретни инструкции как се постига. И това според мен е доста яко, защото много, така, популярна идея е, че само жените имат множествен оргазъм. Очевидно не е вярно.

З: Добре, след като е множествен, той е просто много продължителен?

Е: Не, няколко последователни, както при жените.

З: Или са няколко последователни, но, добре, след първия останалите са сухи, така да се каже, в кавички?

Е: Да, да.

З: А, ок.

Е: Тоест то е вид спиране, преди еякулация, и съответно се получава едно количествено натрупване. Както казах ще линкна след епизода, изключително интересно е, и честно казано познавам само един човек, който знаеше преди още да отворим темата, не само знаеше, но е изпитвал, и даже такъв „ми да, нали, това е нещото“. Макар че оказа се, че е по-обичайно за мъже преди 30, над 30 вече почва да става по-трудно при тях.

З: В моя защита, мъжките оргазми са ми интересни само теоретично.

М: Аз не знам защо говорим за мъжки оргазми без мъж в този подкаст.

З: За да има за какво да ни обсъждат след това три седмици. Други въпроси?

Е: … за да има баланс, говорим си за оргазми, и мъжете са хора.

А: И мъжете изпитват удоволствие.

З: Позволено е.

М: И те ще ни кажат „Ако искате баланс – вкарайте мъж!“ Къде да го вкараме бе?

З: Няма място!

Е: Абе, Дарино, бе!

М: Не съм си извадила играчката, къде да го вкараме, хаха!

Всички: Хахаха!

Е: Значи ще отговоря на тоя въпрос.

З: Имаш една свободна дупка, виждам я.

М: А, да, хахаха.

А: Скандал!

М: Продължаваме ли, какво правим, докъде сме?

З: По принцип си говорим за вашата версатилност, вие искате ли, останалите, искате ли да ни разкажете малко повече за своите оргазми? Енея?

Е: Аз честно казано изобщо съм се научила да не говоря на тема оргазми със повечето жени, защото почти никога не мога да добавя повече от ми аз по тая линия нямам никакви проблеми и всъщност ми е супер лесно. Ами не просто мисля, че мога да преброя на пръстите на едната ми ръка, в които общо съм имала сексуален контакт, в който да не съм стигнала до оргазъм. В смисъл, крайно, крайно, просто изключително лесно ми е.

Чисто физиологически това е в зависимост как е постановката на тялото, защото от жена до жена, тоест от човек до човек, как са му оформени точно физическите части на тялото – на вагината, на клитора, на вътрешни, външни срамни устни, съответно при някои жени е много, много, много по-близо до вагиналния отвор, съответно дори при възможно най-стандартен, „клиширан“ такъв, в скобки, в кавички, секс, е стимулиран през цялото време, съответно много по-лесно и по-бързо се стига до оргазъм.

И другото което е, че просто има хора при които става много лесно.  Съответно, не обичам да, не обичам да влизам с тая дискусия, защото след това съм говорила с мои познати жени, които са ми казвали в прав текст, че се чувстват дискомфортно, защото започват да се чувстват, че на тях им има нещо, въпреки че рационално знаят, че това как ти е построено тялото изобщо не зависи от тях. Съответно аз основно слушам.

З: Абе, разбирам защо не искаш да влизаш в подобна дискусия, ама в същото време, ти си по-, твоята физиология е по-добра в нещо от моята и това ме кара да се чувствам некомфортно, не е проблем който ти трябва да изживяваш. В смисъл, и Юсеин Болт е по-бърз от мен, но аз не възнамерявам да се комплексирам от тоя факт.

Е: Да, но пък от друга страна не забравяй колко често жените са в едно постоянно, неофициално състезание, помежду си и то не толкова защото те самите го желаят, а защото обществото под една или друга форма го превръща. В смисъл, погледни една дискусия между две жени които са на различно мнение, на втората минута някой е казал, нали, cat fight [женско дърлене], или нещо такова. Просто когато някой или може нещо, това автоматично се превръща в един вид йерархия.

З: Дари?

М: Аз, като най-възрастна тука, и с най-много опит, да речем…

З: Ти па ще кажеш!

М: … искам да кажа, че никога не се е случвало да влизам в някаква борба, или опит, точно за оргазмите, защото всяко тяло е различно и всяка си има различен начин на свършване. И изобщо не трябва да те притеснява да си споделяш с жени оргазмите. Аз например като си знам тялото и знам кога не мога да свърша, и знам какви са ми проблемите, ти че свършваш всеки път, само може да се радвам за тебе. Но исках да кажа, че докато съм била в постоянни връзки, винаги ми е било много лесно да свърша и винаги съм свършвала. И това някак си си го обяснявам не само с младостта, защото и тогава съм имала хормонални проблеми, а точно с това доверие, за което си говорихме. На подсъзнателно ниво нямам доверие и не искам да свърша. И наистина когато секса е як за мен няма значение, че не съм свършила.

Е: Аз, само секунда, исках да вметна нещо. Въпросът е, че всички тия неща, които съм говорила на тема секс и сексуални отношения, много често жените почват за тези неща помежду си когато нещо не е ОК или когато нещо не е наред, много рядко ще видиш жени, които ей така почват да говорят когато: ми да и на мене секса ми е супер, да и на мен секса ми е супер. Винаги когато има тия дискусии е от типа на: абе, тука нещо ме притеснява, какъв е вашият опит. И съответно някакви хора споделят някакви дискомфортни притеснения, чувстват се едва ли не, че нещо на тях не им е наред, и ти им кажеш: а, не знам за какво говорите аз свършвам всеки път за две минути…

З: Разбира се, всичко това зависи от контекст. Когато някой ти се оплаква, че има някаква болест не му казваш „е, аз съм напълно здрав, ти се оправяй.“ Разбира се, не говорим за това.

А: Това с контекста е много важно, защото в късните ми тийн години, когато повечето ми приятели и приятелки вече правехме секс и си споделяхме кой, какво, защо, не знам защо беше много популярна тезата, че ако не можеш да свършиш от вагинален оргазъм, а само с клиторна стимулация или само клиторен оргазъм, има нещо нередно с теб. И тъй като аз съм от тези жени, които, ако не е намесен клитора ми, 90% няма да свърша, това ми създаваше доста стрес, в продължение на няколко години. О, да.

З: Разбирам те.

А: Така че, да.

Е: Фройд, умри!

А: Фройд, умри, абсолютно!

Всички: Хаха

А: Много искам, адски ми е интересно да изпитам оргазъм от стимулация на зърната, но някак си струва ми се толкова далечно от моето тяло, не знам.

Е: Това е, буквално ме кара да се сгърчвам. Самата, самата мисъл, толкова, толкова не е моето нещо това.

З: При мен мисълта е по-скоро – ауч!

Е: Нали?

М: Ами мисля, че ви е доста късно за това, аз бях доста млада.

Е: Евала на тия които могат, няма лошо.

А: Как ни отряза ентусиазма!

М: Аз и сега май го мога, ама зависи.

А: Късно е! Ужас.

З: Ама, не знам, имайте предвид, че нервите в човешкото тяло са много смешно навързани. Поговорихме си за това, какво е то женския оргазъм и какво е то мъжкия оргазъм, възможно ли е…

Е: Аналогичен проблем като на партньор, който не обръща внимание на, какво се случва от другата страна, и че на човека очевидно не работят или не му се получават нещата, са тези които отново игнорират партньора си, в смисъл на каква е реалността и какво иска партньора, и те много държат да докарат партньорката до оргазъм, защото за тях това е някаква резка на колана, да кажем. Тоест то е самоцел, не защото искат да доставят удоволствие на партньора толкова, колкото да докажат нещо на себе си. И това е същата монета. Просто обръщайте внимание на тоя човек, който е там, или на тия хора, които са там, не на вашата идея какво трябва да е секса.

М: Аз днеска докато, докато, нали си мислех какво искам да кажа, написах нещо интересно, че все едно играете карти и партньора не внимава в играта и ти казва я падни сам, за да спечеля аз играта. И нещо такова се получава и с тия партньори, които не слушат другия, и поне аз за себе си мога да кажа, че давам максимума от себе си, за да може партньорът ми да знае, че аз съм там. Искам жените да осъзнаят, че първо те трябва да го изискат от себе си.

А: За довиждане, това което аз искам да кажа е, че няма правилен и грешен начин да оргазмираш, просто трябва малко време и практика със себе си, и свобода да научим какво работи за нас и какво работи за партньора ни. За оргазма няма рецепта, освен може би, прави това което се усеща добре и ти носи удоволствие.

З: Нямаме магическа рецепта за оргазъм, по същия начин, по който нямахме магическа рецепта за секс. Отново основно правило – комуникация, без значение от какъв пол е партньора ви и в каква комбинация, с кого, как и защо правите секс. Най-важното: правете секс за удоволствие, нека оргазма не е самоцел, както вече споменахме, и в същото време ви пожелаваме много, а защо не и множествени оргазми.

Вие бяхте с О, да! Safe, sane, consensual. Момичета, ще кажете ли чао?

М: Чао от мен, Мандарина.

Е: Чао от мен, Енея.

А: Чао и от мен Амира, и не забравяйте, че май месец е месеца на мастурбацията.

З: Точно така, хванете се в ръце и останете с нас за следващия епизод, в който ще си говорим за секс, любов и ревност.

1 Come – превежда се както като „ела“, така и като „свърши/оргазмирай“

Източници:
Kinsey report
Masters
What Science Just Learned About the Female Orgasm
Women’s orgasm obstacles: A qualitative study
Women’s Experiences With Genital Touching, Sexual Pleasure, and Orgasm: Results From a U.S. Probability Sample of Women Ages 18 to 94
Written descriptions of orgasm: A study of sex differences
Orgasms: Facts, types, causes, and misconceptions
What is orgasm? A model of sexual trance and climax via rhythmic entrainment
Here’s What Happens to Your Body And Brain When You Orgasm
Multiple Orgasms in Men-What We Know So Far.
The Importance of Male Ejaculation for Female Sexual Satisfaction and Function.
Clitoris: Female Pleasure & Anatomy – Diagram, Definition & Location of the Clit
Beyond the G-spot: clitourethrovaginal complex anatomy in female orgasm.
The clitoris was only fully discovered in 1998
Save the G-spot
The hunt for the G-spot
Squirting, orgasm and the female ejaculation: what’s the difference

Филми:
Amelie

Плейлиста:

Open in Spotify

Намерете ни:
Facebook – О, да!
IG – OhYesThePodcast
Mail – ask @ ohyespodcast . com (без спейсовете)
Twitter – @OhYesUnplugged
SoundCloud – OhYesThePodcast
Spotify – OhYesThePodcast