Това е нашият първи път. 🙂
Надявамe се сте се забавлявали с епизода. 🙂 🙂 Ако още не сте го чули, можете да наваксате като го отворите в Spotify, SoundCloud или където слушате вашите подкасти.

Транскрипция на епизода с любезното съдействие на Йордан Радунчев и Говорен ефект:

Амира: Какво бихте казали на себе си преди да започнете секс?

Мандарината: Ох.

А: В смисъл, преди да почна да правя секс, докато още не бях правила секс или…

М: Ми със сигурност не си казвам молитва. Не знам какво бих казала на себе си преди…

А: Ами аз със сигурност бих казала на себе си да не бързам, защото не е важно кога съм правила секс за първи  път, а как съм правила секс, тоест дали ми е харесало и дали е било добро изживяване за мен.

Енея: Привет днес сме се събрали от екипа на „О, да“ да си говорим за секс. Тук сме Мандарина – Дари, Амира, Змей – Аделина, и аз Енея.

Тъй като това е общо взето нашия първи път, стигнахме до извода, че ще е много тематично да обсъдим първия път и девствеността. И като се замисля за девственост и ми е едно такова смътно, не че не го помня, но ми е… ммм… помните ли вашите първи пъти? Как беше, как не беше и какво е девствеността за вас?

Змей: Моята загубена девственост… Много ми е абсурдно да говоря за загубата на девственост; най-вече за загубата на нещо, което дори не съм подозирала, че следва да притежавам. Да не говорим, че я „загубих“, като в момента правя кавички с ръце, и много силно натъртвам на думата загубих, в едно безумно жарко лято с една жена, с която се бях запознала буквално три дни по-рано… Изобщо не знаех какво ми се случва, ти остави че нямах представа, буквално до година преди това, че е възможно някой човек да не е хетеросексуален… Защото аз до онзи момент живеех с насадената си представа, че аз съм хетеросексуална; аз нямах представа, че съществува нещо различно от хетеросексуално до онзи момент. До момента, в който не попаднах в Интернет, това магическо пространство, на думата лесбийка, и аз бях “Това е! Това е нещото, което ме определя като дума!” Така че…

Една година по-късно аз все още не знаех какво ми се случва и когато една жена прояви желание това да се случи, тоест да прави секс с мен, аз бях – еха, уау, какво се случва. Та, това със загубването на девствеността не ми е, не ми е фактор. Беше хубаво, бях толкова възбудена, че дори не прокървих, което към онзи момент не знаех, че всъщност е най-важния фактор и че всъщност е напълно нормално да не прокървиш… Но разбира се, всеки който е учил българска литература, няма как да знае това. [групов смях]

И имам много хубав спомен от загубата на личната си девственост. С нея все още регулярно поддържаме връзка – тя е някъде из САЩ, женена с дете, въобще много хубави спомени от загубата на моята девственост имам, така че смело можете да продължите натам.

Е: Ама още си говорите, така ли, в смисъл нормални отношения имате?

З: Говорим си, регулярно, от време на време така, регулярно силно казано, но веднъж годишно като се сетим една за друга – как си, какво става, добре ли са нещата и така нататък. А беше доста, доста кратка връзка – не просъществува особено много, а то и не очаквах да просъществува особено много. Аз бях на 17, тя беше на 24 в оня момент; аз бях в училище, тя тъкмо завършваше университет, бяха едни такива много диви и луди летни дни.

М: То между другото тия работи винаги около лятото и пролетта се случват.

З: Ами като се разгоним, кога да се случват?

М: Едва ли някой… в смисъл може пък някоя от вас да е загубила девственост по време на студена зима, нали, ама със сигурност не съм аз.

З: Докато е болна от грип и подсмърча.

М: Да.

Е: Това е то романтика.

Амира: Моят първи път не беше толкова романтичен колкото този на Змея. Беше с мъж и не беше, за съжаление, нищо особено, тъй като нямаше любов или романтика, но пък имахме ясна цел! Това се случи през лятото, отново, тъкмо бях навършила 16, всичките ми приятелки по това време вече бяха загубили своята девственост и аз бях в ситуацията, в която просто трябваше да правя секс, просто трябваше да се отърва от своята девственост, защото… исках да бъда готина и да се вписвам в групата. Това лято работех в едно кафене, в което с един барман, който беше горе-долу на моята възраст, започнаха да прескачат искри между нас и един ден се озовахме у тях, където стана ясно, че той също е девствен, макар че се правеше, че не е. Криво-ляво се справихме с цялата ситуация. Нямаше много комуникация, честно казано, освен паникьосаното „добре ли си?!“ на всеки 30 секунди. Той свърши супер бързо, аз изобщо не бях близо, не мисля че съм изпитала някакво удоволствие. Имаше кървене, мисля че беше по-скоро от бързина и целия момент.

М: От нокти…

А: От нокти… Случи се, буквално, изкъпах се, стиснахме си ръцете и си тръгнах. Малко си поплаках после напът за вкъщи, защото определено не беше това което си го представях. Но някак си се чувствах ОК, защото бях го направила и това да мен беше като един вид – тикнах го, свършила съм тази работа и някак си съм прескочила този етап от живота си в който отървала от девствеността…

Всички: Ооо..

З: Сделката е сключена.

А: Абсолютно, да. С този младеж работихме заедно още няколко седмици и повече не се видяхме.

М: Стана ми тъжно за нейната история, че повече не са се видели…

З: Ми то кръв, нокти, как… защо?!

А: Не мисля че имаше причина да се виждаме реално. Ние не бяхме във връзка. Беше просто summer fling.

М: Ясно.

А: Не исках да звучи тъжно.

М: На колко беше?

А: Бях на 16 тогава.

Мандарината: Не че има значение всъщност. Не знам защо питам. Знам що питам – защото аз винаги съм се чувствала изостанала по тая гледна точка. Щото аз исках, примерно, аз много по-рано исках да загубя девствеността си, но стана така, че я загубих на ненавършени 19 години, аз доста късно съм загубила девствеността си. Бях в сериозна връзка, младежа, все така не става нали, заигравки е имало, та айде кога, нали, клишето – на бала. На бала, къде на бала, в Несебър бала. Не може, аз знаех, че тогава трябва да загубя девственост, аз просто бях сигурна: “Значи, Дарино, тая вечер ако не загубиш тая проклета девственост, край!”

Абсолютно щях да се мразя, отвратително беше, аз имах чувството, че съм най-изостаналата в тоя живот, в тоя свят. Как може, сега аз завършвам, ще ходя в университет, да не съм загубила девственост, някакво ей такова, си викам, бе не може сега тука, ще го натисна аз тоя младеж. Всъщност аз не знам дали в крайна сметка не го натиснах аз, ма то пък в крайна сметка ми беше и гадже, дългогодишно, сега все пак тия неща трябва да се случат. Може да сме изпили малко алкохол. Помня, че беше ужасно. Помня, че ме заболя, не помня да е имало кръв, тая кръв я чаках, чаках, чаках, нямаше абсолютно никаква кръв. На следващия ден беше тъпо. Ти ся не знаеш, нали “йе, загубила съм девственост”, ама сега какво се е случило. Ми явно нищо не се е случило, важното е, че си загубила девственост и то такова формално. Абсолютно формално. Както Ами каза просто случило се, край, зачеркнах, и това ли беше, сега, бати тъпото, чувстваш се тъпо сега, това ли е? Няма ли нещо така по-иначе, то вече ти си се пипал на тия години, знаеш какво е оргазъм, нали все пак, сега секса толкова ли е тъп? Та както и да е… Още се чувам с пича, беше си ми гадже тогава, най-най-сериозното, та така загубих аз девственост. Изостанала съм в това отношение, пак да го кажа, чувствам се тъпо.

З: А колко от вас чувстваха натиск?

Енея: Не мога да кажа, че е имало какъвто и да е натиск, напротив, даже беше малко смешно, защото аз всъщност мисля, че май най-малка от всички е бил моя първи път, бях на 15 – с дългогодишния ми приятел, от няколко години, с който бяхме с драматичната разлика от две години. Но всъщност фактът е, че и той също беше толкова девствен колкото мен. Имахме два-три пъти разговор от типа “сега какво, как, защо”; стигнахме до извода, че ще се движим с моята скорост, по обясними причини. И в някакъв момент, просто беше момента „Хайде, дойде момента!“ И на всичкото отгоре, както и Дари, и Ами, и Змей казаха, то цялата работа беше много относителна. В смисъл има ли го, няма ли го, ами относително е.

А; И след като прави секс за първи път пак си беше същата, нали?

Е: Честно казано, за себе си си давам сметка колко много ми се бяха изкривили представите по темата, особено благодарение на нещата, които бях чувала от другите около мен, и от нещата, които бях консумирала в културата ни, било то като книги, като музика, като допълнителна медия, под една или друга форма. Може би един от най-лошите начини да се запознаеш с тая информация е порнографията и еротиката, основно защото, особено когато си малък, ти не знаеш, че това което виждаш всъщност е редактирано, постпродукция, монтаж, редакция… И че тези хора всъщност не са реални хора, физиките които виждаш не са реални физики, и всичко е една идеализирана версия, и то най-вероятно не е насочена към конкретно теб и твоята естетика, и твоите предпочитания, и е едно такова объркано. В смисъл, създава една невероятна манджа с грозде.

З: Аз си завиждам за това, че съм изживяла този период преди да се сблъскам с порнографията. И с представите, които тя създава у хората, които тепърва пристъпват към секса.

Е: ного зависи каква порнография се консумира. Примерно днес ако някой каже, че му е интересно има реално добри режисьори, които бих могла да препоръчам, които правят…

З: Разбира се, че има, но когато масовият продукт е, да кажем, с не особено добро качество, да не използвам по-силни думи…

А: Особено ако трябваше да гледаш гей порнография с участието на жени, която масово се произвежда за мъжкия поглед.

З: О, не!

А: И е просто нещо отвратително, представям си какви нагласи би имала към секса, ако трябваше първо да минеш през това.

З: What, even, scissoring is?!

E: Първия и последен път в който гледах порнография насочена, “лесбийска порнография” – нямате идея какви кавички има тука, – когато съм била на нещо от типа на 15-16. Дойдоха двете мацки в някакво жилище, бяха с онези тъй наречените stripper heels, сещаш се, онези прозрачните огромните, при което се настаниха и с обувките, използваха като, като дилдо, което не ги измиха преди това, честно…

М: Аз мога да ви кажа какво порно гледах точно преди да загубя девствеността си, което така ме амбицира. Имахме нелегален руски канал, по който вечер след 23 часа пускаха порно. И беше, беше някво яко такова, на един ринг две мацки се пипаха и си пъхаха неща, но такива, истински дилдота. Тогава това беше нещото, което таке ме амбицира.

З: А измиха ли ги? По време на пандемия да ви попитам – те измиха ли ги?

М: Може, може и да са ги измили, нали, но със сигурност не бяха обувки. Уау, колко неща можеш да си пъхнеш там, пък аз съм още девствена, никой нищо никога не ми е пъхал.

Е: Това е интересна скоба. Всъщност не знам дали е особено интересна, на мен лично много ми е любопитно, думата от латински за вагина, означава буквално ножница, буквално нещо в което пъхаш нещо друго. Така че напълно те разбирам защо си имала тия замисляния какво точно може да се сложи.

М: Смятай колко развита съм била на тия години.

А: Като човек учил латински в гимназията, това не беше забавно знание.

З: Примерно на 15-16, когато…

Е: Аз имам само положителни спомени към латинския, той при мен беше чак в университета.

З: Подозирам, че да го учиш в компанията на пубери се отразява различно на собственото ти развитие.

А: О, да.

З: И на латинския ти.

А: Особено след като в девети клас започнахме да учим старогръцки, където всички текстове бяха за оргии. Доста интересно. Оргии и весталки навсякъде.

З: As horny as an acient greek. Т’ва е.

М: Защо не съм учила такива неща?!

З: Е… За щастие.

А: Не, не си изпуснала много.

М: Няма ли да ни кажеш малко за девствеността, ти като човек, който се интересува от биология?

Е: Както казах преди малко, темата наистина е малко относителна. Какво е девственост? Мастурбацията, оралния секс и аналния секс според много хора не са съвсем секс, те са секс light, да кажем. И съответно, ако няма пенис и вагина в участието е, де да знам, petting? Както и да е. За да има секс и девственост първия път трябва да има участие на поне една жена и на един мъж, на поне един пенис, на една вагина, поне една девствена ципа, химен. Само че идва въпроса какво е, какво не е, как може да загубиш?

От биологическа гледна точка девственост означава, че има една ципа, както казах, наричана химен, във вагината. Защо има химен и каква му е целта? Има различни интерпретации и гледни точки, масовото е, че предпазва вътрешната част на тялото от замърсявания. Преди настъпването на пубертета, микозата, иначе казано тъканта на вагината, е много чувствителна към дразнители и дразнения. Попадането на дори минимални количества прах и други подобни замърсени елементи може да доведе до много сериозни възпаления, тъй като всички предпазни средства, които тялото има, например окосмение, мазнините в големите и малките полови устни, те не са се развили още преди пубертета. Латинските наименования на тези две, в случай че някой му е интересно са лабия маджора и лабия минора. Тоест изключително чувствителна част от тялото е крайно незащитена при подрастващите. С промяната на вида ни, реалното ни изправяне на задните крака, отдалечаването от замърсяващите елементи по земята, нуждата от химен значително намалява, което би обяснило защо в момента на практика химена има толкова огромни и разнообразни форми и видове. От гледна точка на еволюцията, на практика, орган, който не прави кой знае какво и не е кой знае колко нужен. Как работи… 

М: Извинявай, той изобщо е ненужен…

З: Каква изненада!

М: Естествено, че пак ние ще имаме нещо ненужно, нали, сега, извинявай, защо?

Е: Чакай, то става, повярвай ми, става по-зле. Това е ципа във вагината която е непропусклива, но е гъвкава и е частична бариера, тя не е вакумиращ печат, тъй като тялото е работещо през цялото време и секреция си се случва, включително месечния цикъл, който иначе няма как да премине. Хименът освен това може да бъде разтеглен и може да се повлияе от активна физическа дейност, например спорт – скокове, катерене, гимнастика, разтягане, езда. По този начин на практика преди сексуалният контакт, дори преди първият такъв включващ пенис, не би имало разкъсване, което да доведе до кървене, тъй като тя вече се е разтеглила и има пространство пениса да мине. А принципно кървенето е стереотипа за първия сексуален контакт, първа брачна нощ, като в повечето случаи не е толкова заради разкъсването на ципата, колко бързането, недостатъчното овлажняване и общо взето не особено умелите участници.

М: Искаш да ми кажеш, че аз още може би имам ципа, така ли?

Е: Имаш някаква, да, тя не е напълно премахната. Сега е момента да те потреса малко, има жени, на които им се разкъсва девствената ципа чак при раждането.

М: Fuck. Начи никога. Ми ще си ходя девствена.

Е: Да. Но интересния момент е, че дори при тези които не е била разтегната ципата заради спорт или някаква друга такава физическа активност, между 30% и 50% от тинейджърите – според проучванията, – които са имали сексуален контакт, включително проникване с пенис, при преглед на гинеколог ципата изглежда непокътната или здрава. И така, това е биологическия аспект. Не знам, на практика могат да бъдат девствени само хората, които имат вагини и само хората, които имат вагини, в които има тази девствена ципа. Което не е 100% от хората, които имат вагини, а някои от тях спокойно не стигат до какъвто и да е сексуален контакт, за да бъде разместена. И сега вече се прехвърляме на културния аспект. Защото девствеността е и културен конструкт, освен това.

М: Аз искам само нещо тука да вмъкна, интересно ми е дали първо е била културен и след това научен, защото все от някъде е тръгнало, от културен нали?

Е: Да, разбира се! Би било изключително просто да го обясня, защото то е много малка скоба – реално погледнато когато ти имаш една култура, която, ние сме били в патриархална култура, при което имаш наследство по мъжка линия…

А: Ние сме в патриархална култура, да?

Е: Склонна съм, така, да дебатирам, че не е съвсем същото, като преди 1300 години, но въпрос на гледна точка. Та, когато ти можеш да наследяваш само на собствените деца, само по мъжка линия, ти имаш нужда да знаеш, че твоите деца са твоите деца. И тъй като тестовете за бащинство са на около по-малко от 100 години, се налага да се контролира цялата жена, целия човек, закачен към тази размножителна способност. И тъй като не можеш да кажеш на хората, не бе, знаеш ли какво, не прави секс, защото то, ем, гадно е, при положение, че всички знаем, че не е така, и се започва едно идеализиране, митологизиране и завоалиране на сексуалността, при мъжете, при жените, каква е… Като интересния момент е, в момента все още битува идеята, че жените не обичат секс, жените не се кефят на секс и така нататък, това е изключително нова идея, това е от Викторианската епоха насам. Дотогава жените са се смятали силно сексуални и за по-сексуалния от двата пола.

М: Че те и сега го смятат и ние за това го правим тоя подкаст.

Е: Е да де. Ма ние все още се възстановяваме от последиците от Викторианската епоха. От културна гледна точка, на практика, девственост означава сексуална неопитност. И при мъжете и жените, тъй като и мъжете се наричат девствени, и жените се наричат девствени.

М: Ако е само термин…

Е: Аха…

М: … всъщност възможно ли е тоя химен изобщо да не съществува, просто някои да го имат, някои да го нямат…

Е: Даа…

М: … да не… в смисъл то просто не е задължително да съществува, но те за да си обосноват културните разбирания там, са вкарали нещо биологично, само и само да намерят обоснование да заклеймят тая жена, че тя, нали, е разпоретина и вече е спала с някой и как така ще няма да му роди едно чистокръвно дете… Глупости говоря, но няма значение, знаете какво имам предвид, нали…[смях]

З; Да, химентът е концепция, измислена, като уред за контрол.

А: По-скоро хименът е биологически факт, той е в телата ни…

Е: На някои…

А: … това което е концепцията… На някои… но това което е концепцията и което е конструкта, или лъжа, е че хименът по някакъв начин е свързан с девственост, непорочност и едва ли не със стойността на една жена.

М: Както Дари каза преди секунда също, че се приписвал като положителен аспект, част на една личност… Да направя една скоба, реално погледнато допреди, по-малко отново от 150 години, единствения начин ти да не останеш на улицата, гладна и без възможности, е да се омъжиш и да имаш деца. Тъй като ти нямаш право на собственост, ти нямаш възможност да работиш извън дома…

М: Мразя ги.

Е: И така нататък, както и да е, темата е сложна, и комплексна, и разнообразна, но въпросът е, че ти като част от тъй наречената социална единица, която е едно семейство, се получава една такава нужда от зависимост и единствения начин ти да превърнеш един човек в абсолютно напълно зависим, е ти да го закачиш към някого. В случая както жените към мъжете, така че те да бъдат абсолютно зависими. Иначе по какъв начин ще навиеш някой да ти бъде безплатна домашна прислужница, да ти отглежда децата, да се грижи за всичко, и да върши всичкото цяло нещо, докато едновременно сега този труд абсолютно не е обезпечен и не е финансово обезпечен, и този човек е абсолютно незащитен в случай на… в случай на ситуация, ако умре съпруга ѝ, остават на улицата. Дикенс е писал n+1 истории на темата…

М: Да, знаеш ли какво си мисля, че лошото е, че все още има такива общества, които третират по тоя начин жените…

Е: Това е сложно в религията и… девствеността е особено сложна… не искам да опростявам, защото от религия до религия, но от друга страна тази мания по девствеността, в смисъл на кървенето, при първия път, поне в някои култури довежда до тъй наречения God’s loophole, ако някой от вас е чувал песничката на Garfunkel and Oates, иначе казано – всякакъв друг секс, освен вагинален, е ОК. Ти можеш да правиш анален секс, можеш да правиш орален секс, с ръце, каквото ти дойде, но в никакъв случай не може вагинален секс. И се водиш технически девствена.

Любимата ми референция е идеята, че ако жената прави секс с множество сексуални партньори и тя се разтягала, обаче никога не чувам тоя аргумент като критика при секс с един пенис. Да не говорим, че минава бебе, което може да е до три килограма и половина, и цялата работа успява да се възстанови, идеята е, че един нищо и никакъв пенис, който едва ли е по-голям от десет сантиметра на ширина, и то ако малко преувеличим цялата работа, да може да промени чак толкова физиологията, но разбира се…

Добре, аз имам едни въпрос, тъй като девственост се дефинира все още, до голяма степен, пенис във вагина, класически вагинален секс между човек с пенис и човек с вагина, какво се случва с хората, които не са хетеросексуални? Гей мъжете, гей жените…

З: Ми аз съм девствена, какво. Аз съм непорочна.

М: Ще ти намеря някой да си загубиш девствеността, спокойно.

З: Моята карма е прочистена. Вие му мислете.

Е: Прочистена…

З: Ми ще си умра девствена.

М: Дева Змей.

А: Дева Змей, да!

З: Значи вижте, тука навлизаме вече и в темата за queer секса. Queer секса по принцип не съществува като самостоятелна единица – той или е фетишизиран, или не съществува. Или е фетишизиран, или е демонизиран, горе-долу това са двете състояния.

А: За queer секса това което винаги ме забавлява е как за най-разпространените сексуални актове имаме наименования, които са вагинален секс, орален секс, анален секс, но нямаме пенисен секс. Защо? Защото всички тези сексуални актове могат да се случват и се случват по напълно нормален начин без участието на пенис. С пръсти, играчки, са напълно приемливи.

Е: Какво всъщност е секса? И пак се връщаме на “ами, относително е”. Защото както казахме има орален секс, което означава да се използват устни, език, уста; вагинален секс, което означава проникване във вагина; анален секс, проникване в ануса. Но това изобщо не изчерпва списъка, както и вие двете казахте, и пак става сложно, защото ако имаш сериозен сексуален опит във всички тези сфери, освен във вагиналния секс, е абсурдно да говорим, че някой е девствен или девствена, ако е въпрос само на опит…

М: Абсолютно.

Е: … но е и само на биологията. И въпреки това нашата по-скоро фалоцентрична представа за секса дефинира секса като пенис във вагина. Което както уточнихме, прави всички не-хетеросексуални хора девственици.

З: Светци!

М: Светци, виж я, тя е светец!

Е: А къде остава самозадоволяването в тоя ред на мисли, то секс ли е? А ако се използват играчки? Ако има проникване? А ако няма?

З: Секс е.

М: Секс е. Всичко е секс.

З: За секс е нужен един човек.

Е: Да, моята стратегия – карай по слух и не се притеснявай излишно. Девствеността, била тя конструкт или не, е нещо, което се случва в живота на повечето хора, които са сексуално активни, каквото и да значи това за тях, в един или друг момент от живота им. Но има една митологизирана идея за девствеността като нещо вълнуващо, специално, нали, страшно, но основното правило е, че ако ти искаш, готов си или си готова, с партньор или с партньори, или със себе си, харесваш ги, искаш ги, те ти обръщат вниманието, което ти и твоето тяло имате нужда, има обилно количество лубриканти – понеже това важно, – пък дори и соло, не би трябвало да е некомфортно, не би трябвало да е неприятно, не би трябвало да е излишно болезнено. Освен ако няма медицински причини, всеки следващ път ще е само все по-приятно и по-интересно.

А: Да, като цяла в патриархални култури я има тази двойнственост, че жената трябва да запази своята девственост за правилния мъж, докато мъжът е по-добре да се отърве от девствеността си колкото се може по-рано, което винаги има някаква връзка с това, че по някакъв начин асоциираме мъжете с опитност и че жените трябва да имат доверие на мъжете, когато става въпрос за секс и да се осланят на това, което те знаят. Което винаги е било адски странна представа за мен. От къде на къде един мъж ще знае повече за моето тяло и за моето удоволствие и аз трябва да му се доверя изцяло.

Е: Което ми напомня, преди време бях чула едно много интересно изказване – той не ми доставяше оргазъм и аз не бях доволна от секса, което нали беше… чакай малко това не е тип доставки по домовете, ти също си там, и също трябва да участваш, и ако той не се справя покажи му. Така, хвани се в ръце, обясни му, използвай си устата, кажи, обсъди…

А: Абсолютно…

Е: …някаква дискусия.

М: По принцип, когато загубваме девственост, тия неща няма как да ги знаем, че трябва да им кажем, нали, че трябва да ги изкомуникираме. Тия неща всъщност няма как още да ги кажем, някак си в последствие научаваш как да го комуникираш това с партньор, за секса, конкретно какво искаш и как да ни доставят удоволствие. Аз наистина признавам, че когато трябваше да загубя, защото то беше трябваше, на всяка цена трябва да загубя девственост, някак си не съм знаела какво да очаквам и от него. Знаела съм, че трябва да я загубя, зная че нещо трябва да влезе там тоя пенис, щот’ съм гледала по порното, нещо там трябва да ми влезе. А че ръка е влизала вече там, няма значение, нали, аз сигурно съм я загубила тая девственост. Така че в началото някак си, аз дори не съм си мислила, че моето щастие зависи от него, само съм знаела, че аз искам да си взема нещо от него, но не че завися, но може би не всички жени са така, това което Ами каза…

А:  Мисля че това е било доста напреднато виждане за нещата защото начина по който аз съм била отгледана и аз съм била социализирана като жена, мисля че определено е било „ти не знаеш какво искаш“, затова трябва се довериш на мъжа, един вид, защото той знае как да ти достави удоволствие

Е: О, или моето любимо, това съм го чувала в твърде много песни и то доста, доста скоро, от типа на 2010-та – тя му даде най-ценното си! При което, честно казано, първата ми мисъл…

З: Цветето си!

Е: Цветето ми е любим евфемизъм, но признавам си, първата ми мисъл беше.. ааа.. сърцето си?! В смисъл, физически, органа? Нали, девствеността си?

М: Телефонния си номер? Не. Девствеността си.

А: Банковата сметка?

З: Или още по-лошо – телефона си!

М: А сега се сещам за това което шерна Ами скоро във фейсбук групата ни, тоя, туит, screenshot, от някаква книга беше, нали? Обясняваше – краката ѝ били без косми, като девственица, значи какво сега..

Е: Не, не, бяха кльощави и нямаха окосмение, типични крака на девственица.

М: Добре, значи ние вече, които не сме девствени, какво значи, че може да си ходим космати, това ли да разбирам, няма проблеми. Не знам, ето такива, много ме дразнят как ползват девствеността, като нещо уау, супер възвишено.

Джокер.

Прави ли ви впечатление, че това са двата абсолюта, от една страна женската девственост е този невероятен идеал, който е изключително ценен; и от друга страна ултимативната обида е да те нахлебят на „Ти да не си девствена, а? Да не си недоебана?“ И едновременно с това – тая курва! Как живееш между тези три абсолютно противоречащи си конспекта в които ако си сексуално активна си курва, ако не си сексуално активна си задръстена… Каква е третата опция?

З: Ама не, виж сега, девствеността е ценна, само ако аз съм я отнел. Това е нейната ценност. И в същото време една жена може да бъде сексуално активна, мръсница в леглото и така нататък, само ако го прави с мен. Но ако е курва и с други, тя е курва по default.

Е: Създава реални проблеми на религиозни хора. Чела съм доста анализи на хора, които обясняват – аз съм живяла 15-20 години с идеята, че секса е нещо лошо, мръсно, гадно, нещо което не трябва да правя, омъжвам се и изведнъж от мен се очаква да си променя тотално идеята за сексуалността. И има хора които с десетилетия са абсолютно неспособни да имат ОК сексуален живот, независимо че те са по всички стандарти на конкретната им религия, в моногамна затворена връзка, които правят секс само с партньора си и така нататък, и точно от факта, че ние нямаме реално образование, че ние не говорим реално за това, ние не разбираме много телата си, ние не говорим едни с други, и с това объркваме работата.

М: Лошото е, все още живеем в някакъв патриархат и ще слушаме за девствеността така…

Е: Е, нали за това сме тука ние.

М: Да, да. Ние за това сме тука. Имам предвид, че ще слушаме такива клишета, и митове…

А: Стереотипи.

М: …стереотипи, да, стереотипи исках да кажа, но това ще продължава, докато я има жената.

З: Като каза, че имаме много теми за борене, тепърва ни предстоят епизоди, в които се надяваме да имаме възможността да опровергаем много, много други митове и легенди. И да поговорим по-обхватно за това, което вече споменахме мимоходом в предните епизоди и тепърва ще споменаваме, както и да отговаряме на въпроси, ако такива ни бъдат зададени.

Е: Да. Ние сме достъпни в пощата ни, в Инстаграм, в Туитър, ще има бележки в епизода и отделно ще има блог пост в WordPress.

З: Да не говорим, че всички сме удивително лесно намираеми. В много социални мрежи, но най-вече в Twitter.

Всички: Да.

М: Най-вече в Twitter.

А: Питайте ни, ще се радваме да отговаряме. Всички обичаме да говорим за тези неща, дори извън този подкаст.

Е: Да, приемаме обратна връзка, въпроси, предложения, на линия сме. Ще се чуем скоро.

М: Само искам да кажа на момичетата, на жените, които наистина чувстват натиск от обществото да загубят девствеността си, и изобщо да правят секс: да не бързат, да намерят възможно най-подходящия момент за тях самите. Ситуацията, да усещат, че не е подходяща, да слушат вътрешния си глас.

А: Да, исках просто с две думи да допълня, това което Дари каза, без значение от какъв пол сте вие или вашия партньор, ако някога някой се чувства притиснат да прави секс, помнете че най-важното е да дадете своето съгласие, по начин по който е ОК за вас и също така помнете, че съгласието може да бъде оттеглено във всеки един момент. И се забавлявайте. Змей?

З; Основно правило, ако чувстваш напрежение, че трябва да правиш секс, значи не е времето за секс.

А: Факт.

М: Супер. Ами това е от нас. Енея нещо искаше да каже и да казваме чао.

З: С вас беше О, да!

Както вече чухте в епизода ни, девствеността е… относителна. От биологична гледна точка, във вагината се намира една пропусклива ципа, наречена химен, която според най-разпространените научни теории, предпазва вътрешността на тялото от замърсявания. С изправянето ни на два крака, нуждата от химен значително намалява, което би обяснило защо хименът има толкова много разнообразни форми и е с различна гъвкавост. От гледна точка на еволюцията, е орган, който не прави кой знае какво и не е особено нужен.

Стереотипът за първи сексуален контакт е разкъсване и кървене, но всъщност хименът е съвсем слабо кравоснабден и кървенето при първи сексуален акт не е задължително, макар и да се случва (най-често резултат от нараняване на вътрешната вагинална стена поради липса на достатъчно лубрикация). В много случаи девствената ципа просто бива избутана настрани от проникващия обект, за да не пречи. Няма черешка, която “попва”, както гласи известната фраза. 

Добре – това “представлява” девствеността при жените (или хората с вагини). Какво определя дали един мъж (или човек с пенис) е девствен? Ами… няма как това да се определи физиологически. Затова и казваме, че девствеността е социален и културен конструкт – един орган, единствено съществуващ в женското (традиционно) тяло и неизпълняващ реална функция, е натоварен с редица очаквания за морал и ценност. 

Традиционно девствеността я има/няма при първи сексуален контакт, но само ако участват вагина и пенис. Което поставя много въпроси – мастурбацията секс ли е? Не-хетеросексуалните хора девствени ли са? Ами ако е имало проникване със секс играчки? В този смисъл, девствеността е силно митологизирана и дори политизирана. Това може да доведе до създаването на нереални очаквания за “първия път”, ненужни притеснения, страх и разочарование. 

Приемаме въпроси, съвети, идеи, предложения и разбира се, интересно ни е вие какво бихте допълнили към темата? Как беше вашият първи път? Как искахте да бъде? Или не искахте да е? Какво бихте дали като съвет на себе си, ако можехте и какво бихте посъветвали тези, които тепърва го мислят?

Не забравяйте да погледнете списъка с попкултурни източници по-надолу, които успешно или не съвсем пресъздават темата за девствеността. Пуснете си и нашия специално създаден плейлист в Spotify и се раздвижете в ритъма на парчета, които ще ви накарат да се почувствате touched for a very first time 😉

До скоро!

Източници:
1. Д-р Дженифър ГънтърThe Vagina Bible
2. Статистика сексуален контакт и химен при тинейджъри
3. Религия и девственост
4. История на химена

____________________________________
Темата за секса е била на фокус… винаги. Независимо от културното отношение към него като нещо нормално и обичайно, срамно и скандално или просто част от пейзажа, сексът винаги е заемал немалка част от въображението на артисти, политици пък и на цялото общество. Под една или друга форма сексът и дискусията му са довели до създаването на разнообразно изкуство, с различно ниво на успеваемост. Като се започне от най-дълбока древност и рисунски в пещери, та до сериали, филми и комикси днес.

Девствеността в попкултурата:
Какво е секс? – Oh Joy Sextoy споделят тяхното мнение тук: ЦЪК

Музика:
Spotify – playlist

Сериали:
Masters of sex
Секс образование
Девственицата Джейн

Филми:
Лесната “А”
Девственост
Американски прелести
40 годишен девственик
Цялата поредица “Американски пай

Разни:
Какво е секс?
Омазани истории в комикси
Анди Уорхол за секса и любовта
Дефиницията за секс зависи кого питате… и кога

Намерете ни:
Facebook – О, да!
IG – OhYesThePodcast
Mail – ask @ ohyespodcast . com (без спейсовете)
Twitter – @OhYesUnplugged
SoundCloud – OhYesThePodcast
Spotify – OhYesThePodcast