О, да! е един проект – една идея, – която, макар да се появява днес със спомоществувателството на карантината, води началото си далеч преди това.


Транскрипция на нашия пилотен епизод, с любезното съдействие на Йордан Радунчев и Говорен ефект:

 

Текстът на епизода:

Змей: Коя от вас диша така сексуално?

Мандарина: Сигурно аз.

Енея: Не съм аз. Някой друг.

Змей: Ще ми паднеш

Енея: Това трябва да е това е Мандарина, това е гласа на Мандарината!

Мандарина: Дишам, щото тука чета някви неща, нова зараза в Китай, са ми пратили линк, нов, един човек е починал от Ханта вирус.

Змей: Да бе, точно това четеш и дишаш така, знаем. Знаем.

Змей: Здравейте, аз съм Змей и вие сте с подкаста О, да – safe, sane, consensual. Днес съм събрала харема да си поговорим за това какво ще чуете от нас, и под харема имам предвид едни три чудесни жени, с които ще имам удоволствието да ви говоря всякакви неща на тема секс, любов, връзки и що е то интимност.

Енея: В нашия пилотен епизод сме се събрали аз, Енея Вородецки, Мандарина

Мандарина: Здравейте, повечето хора ме знаят от туитър като Мандарина, обичам да гледам футбол – основно Ливърпул, – също така съм известна с това да провокирам хората с неудобни за тях теми, които поне аз смятам за доста нормални, – особено секса, – защото в крайна сметка всички сме някакво биологично функциониращо тяло със своите нужди, така че и сексът е част това. Да, това е от мен.

Амира: Аз съм Амира, прекарвам голяма част от свободното си време в това да споделям детайли от личния си живот онлайн, тук съм, в този подкаст, с тези чудесни три жени, защото смятам, че около секса в България все още има твърде много срам, който искам да разбулим чрез нашите разговори за секс, удоволствие, приятното, грозното и често премълчаваното.

Змей: Аз съм Змей, вероятно една известна част от вас ме познават от туитър, друга част от блоговете от преди десетки хиляди години. Човек или съвсем не-човек с доста разностранни интереси и най-вече с интереси да говори достъпно за неща, които е изпитала, така че да не преоткриваме топлата вода всяка година, всеки месец с всеки един живот. Има неща които вече са измислени, има опит, който вече е събран. Не е нужно всички шестнайсет, седемнайсет, осемнайсет, двайсет и осем,
трийсет и осем, петдесет и осем годишни жени да преминават през едно и също, и на средна, зряла възраст, да разберат че всъщност удоволствието от секса е могло да бъде достижимо далеч по-рано. Не съм капацитет, но пък обичам да говоря, така че се надявам да ме слушате.

Мандарина: Доста добре го каза, защото ние, нито една от нас не е капацитет, нито експерт в тая област, но го правим основно Поне аз мисля, че обществото има нужда от нормален подкаст, в който жени говорят за секс от техния опит, без това да звучи неудобно, неправилно или грешно, защото сексът не трябва да е неудобен, още повече жена да показва, че го иска и на мен лично много ми се иска да премахнем тая стигма върху жените, че хем трябва да са дами за пример, ама и да са секси само за определен партньор в тяхната спалня, и си мисля, че света, обществото, имат нужда от освободени жени, които не чувстват неудобство да говорят за секс. И ми се иска някак си да ги нормализираме тези разговори в един по-голям мащаб и да спрем да заклеймяваме жените, да ги наричаме курви, щото открито заявяват, че мастурбират, гледат порно, че не искат или искат моногамна връзка, че искат интимни отношения с повече от един партньор или открито говорят за това, което им харесва и което не ги отблъсква, и искам обществото някак си да разбере и приеме колко е нормално и естествено жените да говорят открито за нуждите си, за нуждите си в секса, без това да се третира като „те си го просят“ в същото време

Енея: И да, както каза Дари, секси, но не сексуална, е доста класическо състояние. За мен причините са две, както уточнихме удоволствието и споделеността от секса за мен също са важни, но една от другите причини е факта, че до ден днешен зрели жени, на моя възраст и по-големи, продължават да говорят за секс, сексуални аспекти, част от живота, като „нали се сещаш“, „онова нещо“, наричат части от телата си „кукунделата“ или с някакви безумни идиоми – изрази които, освен да изкривяват и налагат едно
такова негативно, срамно усещане, друго не постигат. Естествено, също не съм специалист както уточниха и другите дами, но темата ми е интересна и чета доста, съответно надявам се мога да добавя, да допълня, или да предложа нещо интересно.

Мандарината: Да, аз си мисля, че всяка от нас може по някакъв начин да допринесе за това, защото всички имаме различни интереси, но като цяло сме любопитни и мисля че ще ни се получи добре.

Амира: Също така искам да добавя към всичко което беше казано до тук,че  ние не сме експерти, но знаем че всичко свързано със секса може да бъде динамично, сложно, понякога може да бъде объркващо и в нашето общество не винаги е съвсем лесно за говорене. Всичко свързано със секса може да бъде страшно, но и ужасно освобождаващо и носещо много удоволствие, и една от нашите цели е да превърнем това място достъпно за хората които ни слушат, без значение от пол, възраст и сексуална ориентация. Тук ние ще се опитваме да бъдем максимално открити, да разбулваме митове. И да създадем място в което не съдим
никого за това какви желания изпитва.

Мандарината: Да, абсолютно, точно това е най-важното, хората да се чувстват удобно докато ни слушат и да искат да
ни слушат след всеки епизод. Плановете са да се появяваме на всеки две седмици веднъж с едни тридесет – тридесет и пет минутни епизодчета, в които да ви говорим за неща, които смятаме за проблеми, неща които не са достатъчно изговорени.

Амира: Това, за което искаме да си поговорим във следващите епизоди е всичко свързано със секса, желанията ни, и удоволствието, но не само, а ще говорим за интимност като цяло, за любов, за връзки и за отношенията в обществото към неща свързани с нашата сексуалност и нашите тела, ще споделяме какво сме научили, че работи за нас, но също и за връзките ни със другите и най-вече със себе си.

Енея: Планът ни е, освен да си говорим през седмица за по-сериозни теми, искаме също така да правим и ревюта на книги, на филми, на сериали, на комикси, на играчки – в зависимост от ситуацията, разбира се. Планираме в някакъв момент да може да ни се задават и въпроси, ако се налага, ако има предложения. Разбира се, целта ни е да комуникираме с тези, които ни слушат и да видим какво те ще искат да чуят, какви ще са темите. Досега теми, които сме си записали са: за лубрикантите, за порнографията, какво е това сексуално образование, какво е това мастурбация, какво е контрацепция, какво е fuck buddy, какво представлява sex work, всякакви такива теми, които са нагоре и надолу по сферата.

Мандарина: Да, също така ще си говорим и изобщо за неудобните неща, като анален секс, фантазиите, фетишите, да, ти спомена играчките и лубрикантите, ще си говорим за контрацепцията, изобщо за неща които прекалено малко се говори, BDSM казахме ли, че и за това ще си говорим ще си говорим за любов, за ревност, за тайни практики като шибари, това за защо го казах не знам, ще го изрежа.

Енея: Не, не ‘тайни’ звучи много добре.

Мандарина: Казахме, че ще си говорим да мастурбацията.

Всички: Да.

Мандарина: И защо е важно жените да мастурбират.

Змей: Защо е важно всички да мастурбират.

Всички: Да.

Амира: Общо взето сме тук да сритаме задника на патриархията.

Всички: Точно така.

Всички: Йеее!

Змей: За мен едно от най-важните неща, които смятам, че всяка жена трябва да научи е, че тя не е обект на секс. Тя е субект, който трябва да изпитва удоволствие от секса; това което искам мъжете да научат е, че секса и интимността не е само това, което се случва между две тела, то е далеч повече това, което се случва между два мозъка.

Енея: Да, а на мен пък ми е много интересно да уточня и да поговорим малко за митологизираната идея, че хората, които правят секс са тези които са във връзки, а тези които не са във връзки, те те нищо не правят бият си шамари..

Мандарина: Да, супер, даДа, това ще бъде много интересен разговор и според мен дори ще го разтеглим в няколко теми.

Енея: Най-вероятно, това не е за една тема.

Змей: Те не си бият шамари, те са заети да ослепяват!

Енея: Да, и като каза за ослепяването ми напомни, че в някакъв момент трябва да си поговорим за секстинга и мисля, че по тая линия Ами има много какво да каже, защото беше направила една жестока върволица в туитър.

Амира: Благодаря ти за шаутаута, Енея, тук съм със всякакви хот типс за секстинг.

Мандарина: То, между другото, е хубаво тоя епизод да го направим колкото се може по-скоро, защото все пак все още сме под карантина и да речем че, да се надяваме, че тая карантина няма да продължи супер дълго време, така че имаме един месец да представяме типс на хората и изобщо да им кажем как се случват според нас нещата, как ние го правим евентуално. Три седмици.

Амира: Някой беше казал, че по време на изолацията заради корона вируса много хора ще започнат да правят подкаст… ето ни!

Мандарина: Да, но нашата идея беше още преди тая карантина, така че

Змей: Факт.

Амира: Ама ние сме се събрали всички феминистки тук, нали?

Всички: Да.

Змей: Някой ден трябва да вземем да дефинираме за онлайн аудиторията що е то феминизъм.

Всички: Задължително.

Змей: И що е то феми-наци.

За тях феми-наци е всяка жена, която атакува мъж, без значение повода, и те се чувстват

Амира: Не, не, всяка жена.

Енея: Всяка жена с мнение, според мен.

Амира: Именно, да.

Енея: Всяка жена, която отказва да бъде изтривалка.

Змей: Всяка жена, която не е съгласна с мъж.

Всички: Да.

Енея: Да. де, и изразява мнение.

Мандарината: Изразява мнение, да или не, всяка жена която противоречи на мъжко мнение е феми-наци.

Енея: Да, да.

Змей: Не, не, въобще наличието на мнение у една жена е силно неудобно качество.

Всички: Точно така. Да.

Мандарина: Колкото по-неудобно им е мнението, толкова по-луда си за тях, защото имаш смелостта да си кажеш мнението, значи си луда. Феми-наци, луда, нали, вървят ръка за ръка, изобщо бориш се за някакво право там.

Амира: Забрави най-важното от троицата – недоебана.

Всички: Недоебана, да. Факт. Грозна и недоебана.

Енея: Същевременно с това, голяма част сме курви и сме, какви бяха, мръсници и спим наред, в смисъл не, не е лесно

Мандарина: Пачавретини.

Енея: Пачавретини, господи, никога не го бях чувала това. Това е някакво такова, много интересен

Мандарина: Разпоретина

Амира: Шаврантия.

Змей: Парантия.

Мандарината: Разпоретина си, защото примерно искаш double penetration.. и вече си разпоретина.

Енея: Това даже не знам как да го коментирам, то каквото и да кажеш, че искаш то пак ще е същата дефиниция, независимо дали е това или нещо друго. Фактът, че имаш претенция за нещо повече от това, което ти се оферира.

Змей: Имаш мнение за нещо повече от това което те са благоволили да ти дадат.

Амира: Да.

Енея: Абсолютно, или по-странния елемент е, че ти искаш или правиш нещо, което за тях не съвпада с тяхната представа. И въпросът е как реагират някои хора – някои хора реагират с ентусиазъм, други хора се чувстват застрашени, заплашени, един вид: ти това от къде го знаеш, що го знаеш, сега ще ме съдиш, ще ми се подиграваш на ум, драма! И така нататък И от там е тая мания по девствеността според мен.

Змей: Въобще, самочувствието е голям фактор.

Енея: Много ми прави впечатление колко много има, така, агресивно отношение от типа от много си смотан. Егото си изисква, и от друга страна е супер крехко иии

Амира: Именно за това става въпрос, ако говорим някакви такива неща които са ха-хо-хи-хи и де факто митове и легенди, някак си е по-приемливо, отколкото ако казваш неща, които са реално обосновани, и на наука, и на това как ти се чувстваш . Затова говоря просто, че има двоен стандарт към нещата, които се споделят.

Змей: Само се включвам да ви кажа, че – в момента – този чисто приятелски, чисто тип махленски разговор, който
водим, вече е по-добър подакст от половината неща, които съм чувала

Всички: Да. Не е трудно.

Енея: То това е много мило да го кажеш и благодаря, че го каза.

Мандарината: Ами, все пак не сме някакви случайни тука простакеси, извинявам се.

Енея: Живи и здрави да са простакесите.

Змей: Ние сме добре подбрани простакеси.

Всички: Точно така.

Енея: Ние сме добре подготвени простакеси.

Мандарината: Премерени, classy простакеси.

Амира: То умението да се простее не е лошо умение, всяка от нас го умее, така че…

Енея: Да, we are classy as F!

Мандарината: Аз исках нещо да ви питам, да ви питам ли сега?

Всички: Да. Ами питай ни.

Мандарината: За вас сексът самоцел ли е или трябва да го свържете с някой конкретен човек, за да го поискате? Смисъл: имам нужда от секс, трябва да правя секс, без значение, нали, персонажа, без значение човека, или трябва някой конкретен, за да, така, да ви стане супер horny.

Енея: Съжалявам, че ще ти кажа този отговор, но – да, и двете, и двете са се случвали.

Мандарината: Явно зависи от етапа в живота или момента.

Енея: Абсолютно, точно, в смисъл от момент до момент зависи много.

Змей: Не че не ми се е случвало, но по-честият случай е първо да ми го вдигне интелектуално, после ми го вдига сексуално.

Мандарината: И аз съм така.

Змей: Но се е случвало и обратното, и аз съм човек.

Мандарината: Да, е да, всички сме хора, по-скоро [въпросът е] кое преобладава, защото си мисля, че мъжете

Всички: По-скоро второто, по-скоро второто

Мандарината: Все си мисля, че при мъжете е обратно

Амира: Ама само да питам, това е, това, когато си мислим за конкретен човек, или просто когато не си във връзка, но просто ти се прави секс, и за това трябва да намериш някой, с който да правиш секс, или имаш предвид когато вече си мислиш за някого конкретно.

Мандарина: Ми и двете, по-скоро кое преобладава? В смисъл, защото на мен например ми се е случвало, прави ми се секс, обаче не до такава степен, че да го направя с всеки, ако съм го правила със всеки

Всички: О, да

Мандарина: просто защото ми се прави секс, после се чувствам отвратително и някак си този човек не ме е тригърнал интелектуално, че да искам, нали, после се чувствам гадно, такова И трябва задължително да познавам, нещо там да ми е направило супер яко впечатление, интелекта му да ме е впечатлил, разбира се, трябва да има и физическо привличане, нали..

Ама така изведнъж от раз, някак си не ми се е случвало чак толкова често.. И се чудя да не съм повредена, по принцип ми се прави всеки ден секс, нали, ако трябва да правя секс, но някак си се въздържам и точно за това имам играчки в крайна сметка, но се чудя как е при вас, защото мисля, че при мъжете е малко по-различно.

Амира: Със сигурност бих казала, че за мен са ми се случвали и двете или никое, точно много зависи в какво, в какво положение и настроение съм, емоционално, и психически, и физически като цяло, иначе това със интелектуалното вдигане донякъде съм съгласна, макар че аз не го определям като интелектуално, ами може да бъде на много нива, може да бъде емоционално, може да бъде някакъв друг вид искра да блесне.

Мандарина: Да, да има някаква комуникация предварително.

Амира: Не ги подбирам по докторантура

Мандарина: Да, да, да Да, предвид интелектуално да те е тригърнал на някакво ниво, не само заради самия секс, защото ти трябва тоя човек с гениталиите му.

Змей: Да, да, да. Колкото и да е умна, ако няма нещо повече, пак няма да се случат нещата.

Всички: Да.

Амира: Да, именно, а и, не знам, мислиш ли че е генерализация това, че мъжете го възприемат по единственото по този начин?

Мандарината: Не, Не.

Амира: Че им трябва секс, трябва са си го пъхнат някъде

Мандарината: Може би ги генерализирах, да, но не смятам, че е така при всички. В смисъл, защото познавам страшно готини мъже, не е така при всички, но по-скоро при тях момента е, че нали, те нали, това мисля с „главата“ си, не знам от къде идва може би точно оттам идва.

Амира: Мисля, че това е социално конструирана идея

Мандарината: Може, може.

Амира: … че на мъжете им е позволено всичко, и ние за това казваме „о, той не мисли с главата си“, защото за мъжете е позволено да не мислят с главата си, защото за тях няма последствия.

Всички: Да.


Енея: Абсолютно съм съгласна с това твърдение.

Мандарината: Защото, мисля че при тях се случва много по-често да влязат в един бар, да забият някаква мацка, без значение дали може да си каже две-три изречения на кръст, дали гласува за Тръмп, дали е от някакъв отбор, който той не харесва, него това не го интересува, примерно нали. Той е влязъл в бара с цел нещо да тресне, нали, докато при нас, поне при мен, аз не ходя на бар с тая цел, не излизам с тая цел. Не, има, сигурно има и жени които го правят, това е напълно нормално, но въпросът ми е кое се случва повече, и за това исках да ви питам, нали.. Защото, защото това също, това до някъде е нали, като говориш с някой и те ти казват, ок, ти уж си хиперсексуална, уж харесваш секса, искаш да правиш постоянно секс, а пък не би спала, е така, с мен случайно, и това ми се е случвало разговор в бар, когато съм отказвала, защото аз, едни 90% от случаите, съм отказвала на мъже във бар, само защото съм ги срещнала сега, на момента.

Енея: Тоест, един вид как може, как не те е срам, ти да имаш стандарти, да имаш претенция кого предпочиташ, what the fuck, who says that shit?

Мандарината: Ами като влезеш в бар и почнат да те свалят, нали, това е, то се стига до тоя разговор малко или много, каква е причината да ми отказваш, ти си сама жена на бар, не си ли излязла за това

Енея: Което е да, но това не означава I am not doing you just because you’re here.

Змей: Забавен анекдот от близкото и не толкова близко минало, беше когато в дивите ми студентски години с три приятелки излизахме на бар и когато поради някаква причина, най-вероятно защото изглеждам максимално незаинтересована, всички мъже, които смятаха да свалят когото и да било, идваха да свалят мен. И аз съм такава, нали

Енея: Dude, you’re wasting your time

Змей: чувствам се леко неловко от цялата тая ситуация, защото нямат шансове и им казвам директно, че нямат шансове, но в момента в който им кажеш, че те нямат шансове, те започват още по-агресивно да те свалят. При което след първия или втория път моите приятелки директно искаха да ходим на бар, за да се забавляват по този начин.

Енея: За твоя сметка.

Змей: А не защото отиваме да пием по едно питие и да се забавляваме

Всики: Да. О, горкичката.

Змей: Та това, ти дали имаш или нямаш интерес, в никакъв случай не е свързано с това, дали те ще проявят и колко желание ще проявят в агресивността си към теб.

Амира: Жените трябва да имаме високи стандарти, защото реалността е, че не всеки мъж може да ги задоволи, така че трябва да сме избирателни щем, не щем.

Енея: Макар че, по-големият проблем е, как го преценяваш на база външен вид.

Амира: И външният вид играе, но не само, в смисъл отношение, начина по който човек се държи или говори, начина по-който

Мандарина: Body language Ами за това трябва да си кажеш пет приказки на кръст поне с тоя човек, иначе не става.

Амира: Да.

Мандарина: Защото ти ако не го прецениш, нали, от нещата които ще ти каже, понякога не става веднага, разбира се, ама ако имаш някакъв висок стандарт Това пък другото, което ги плаши, сега се сещам, че имаш прекалено високи стандарти, нали, а тя е много взискателна… Ето ти си много взискателна, никога няма да си намериш мъж, това съм го чувала петнайсет милиона пъти откакто съм сингъл.

Енея: На което отговора е: обещаваш ли?

Мандарина: Ето, аз тука имам свободни приятели, нали, какво не им харесваш и те са сами. Само защото някой е сам на тая възраст и аз съм сама на тая възраст не означава, че трябва да се вземем, пич, имам И аз се опитвам да обясня, че колкото по-зрял ставаш, толкова стандартите трябва да са ти по-високо, защото вече си минал през достатъчно булшит, нали, не искаш, нямаш достатъчно, нямаш вече време за тоя булшит, нали, стандартът се качва.

Енея: Това съм го виждала, това съм го виждала, особено, примерно при гей хора – „Ей, ама аз тука имам едни гей приятел, що да не се забиете.“ А освен, че е гей какво друго можеш да ми кажеш за тоя човек.. Е, какво друго те интересува…” Ма това съм го виждала супер често.

Добреее, ами мисля че май сме готови за днеска и може да се разбягваме и тъкмо да се приготвяме

Змей: I can see you

Енея: I see horny people.

Змей: Everywhere!

Мандарината [шепти]: I see horny people everywhere

Енея: Това кой го прошушна, беше супер!

Мандарината: Аз.

Всички: Ха-ха Добре, мацки

Змей: Много се радвам, че ви видях.

Мандарина: Аз също, нищо че съм на тъмно.

Всички: Чао!

Айде.

Чао!

 

Целта ще е да си говорим за секс, удоволствие, отношения, практики, митове, страхове, здраве, играчки, книги, филми, музика и изкуство. Общото между тях е сексът, разбира се. Засега графикът ни ще е по едиан епизод на всеки две седмици, като се целим в епизоди с дължина около 40 минути. Епизодите ще бъдат достъпни и в текстови вид като отделни публикации тук, в блога.

Ще се опитаме да бъдем балансирани, като в зависимост от темата на епизода, обръщаме внимание и на позицията на медицинските, сексоложките и други специалисти. В същото време, в това, което ще чуете ще преобладава обилна доза личен опит, хумор и разтоварващо говорене в прав текст за неща, които намираме за забавни.

Защото сексът Е удоволствие и забавление за всички участващи и е хубаво да не се забравя.

След всеки епизод ще можете да намерите използваните източници, допълнителни материали и, разбира се, тематични примери в попкултурата по темата дискутирана в епизода – нека не забравяме, че сексът винаги е бил на фокус в културата ни и немалък източник на вдъхновение.

Засега илюстрациите към всеки епизод ще са достъпни само виртуално (благодарности на прекрасната Mi), бъдещето ще покаже за останалото.

Можете да ни намерите в социалните мрежи, като винаги приемаме препоръки, въпроси и предложения. Искаме да чуем вашите коментари и собствени ви наблюдения по обсъжданите от нас теми.

Намерете ни:
Facebook – О, да!
IG – OhYesThePodcast
Mail – ask @ ohyespodcast . com (без спейсовете)
Twitter – @OhYesUnplugged
SoundCloud – OhYesThePodcast
Spotify – OhYesThePodcast

 

Благодарим за вниманието и до скоро!